Koronavírus vo svete: Krajiny postupne sprísňujú opatrenia. Potrebná bude štvrtá dávka proti covidu, povedal nemecký minister zdravotníctva

Koronavírus vo svete: Krajiny postupne sprísňujú opatrenia. Potrebná bude štvrtá dávka proti covidu, povedal nemecký minister zdravotníctva

Praha 22. decembra 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/SITA/HSP/Foto:SITA/AP-Petr David Josek, John Thys, Riccardo De Luca, Pixabay, TASR/AP-Frank Augstein, Wikimedia, SITA/AP-Frederic Sierakowski)

 

Česká vláda sprísnila opatrenia, týkajú sa večierkov aj osláv
cesko koronavirus
Ilustračné foto

Vláda českého premiéra Petra Fialu (ODS) sa prvýkrát od svojho vymenovania zišla na riadnom rokovaní. Hlavným bodom programu bola epidémia koronavírusu. Podľa očakávaní ministri predstavili nové opatrenia, ktoré majú zamedziť šíreniu nákazy

Vláda obmedzila konanie akcií od 29. decembra. Na večierkoch a oslavách sa bude môcť zúčastniť maximálne 50 ľudí. Na kultúrne a iné akcie bude môcť prísť maximálne 1000 sediacich návštevníkov. Podujatia, pri ktorých účastníci nesedia, budú obmedzené na 100 osôb. Informoval o tom portál Novinky.cz, ktorý tlačovú konferenciu prenášal naživo.

Reklama

Nové opatrenia sa dotknú aj reštauračných zariadení a pohostinstiev. Pri stole budú môcť sedieť maximálne štyri osoby. Otváracie hodiny prevádzok však nebudú obmedzené.

Naopak obmedzené budú otváracie hodiny obchodov na Štedrý deň, a to do 12.00 h. Uzavreté budú úplne na Prvý sviatok vianočný 25. decembra.

Reklama

Obmedzenia budú platiť od stredy 29. decembra do nedele 2. januára.

 

Od pondelka bude tretia dávka vakcíny v Česku pre všetkých nad 30 rokov

Na tretiu dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 už budú môcť v Česku chodiť päť mesiacov po druhej dávke aj ľudia vo veku nad 30 rokov. Zmena začne platiť od pondelka 27. decembra. V stredu po zasadnutí vlády to oznámili minister zdravotníctva Vlastimil Válek (TOP 09) a premiér Petr Fiala (ODS). Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz.

Dosiaľ mohli ísť na preočkovanie po piatich mesiacoch ľudia vo veku nad 45 rokov, pre mladšie skupiny sa mal systém otvoriť v priebehu januára.

U ľudí vo veku nad 18 rokov by sa o prípadnej zmene očkovacieho harmonogramu malo rozhodovať v polovici januára, povedal Válek.

Reklama

V niektorých očkovacích centrách v Česku vychádzali v ústrety aj mladším ľuďom a ak mali centrá voľné kapacity, podali im tretiu dávku za splnenia podmienky piatich mesiacov od očkovania – toto odporúčajú i vakcinológovia. Niektorí ľudia však boli vzhľadom na nastavené pravidlá aj odmietnutí.

V ČR sa na preočkovanie používajú mRNA vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna bez ohľadu na to, či bol daný človek najprv očkovaný jednou zo spomínaných vakcín alebo očkovacou látkou od AstraZenecy či jednodávkovou vakcínou Janssen od firmy Johnson & Johnson, pripomenuli Novinky.cz.

 

Francúzsko sa obáva, že koncom roka bude mať 100.000 prípadov covidu denne

Počet denných prípadov nákazy koronavírusom vo Francúzsku prekročí koncom decembra hranicu 100.000, čo spôsobí rýchlejšie sa šíriaci variant omikron. V stredu to oznámil minister zdravotníctva Olivier Véran, ktorého citovala tlačová agentúra AFP

Emmanuel Macron
Na snímke Emmanuel Macron

“Toto ukazuje model (vývoja pandémie),” povedal minister v rozhovore pre televíziu BFM-TV a zároveň oznámil, že Francúzsko od stredy prvýkrát spúšťa očkovanie detí vo veku päť až 11 rokov.

Reklama

Francúzsko zaznamenalo v utorok takmer 73.000 nových prípadov infekcie koronavírusom, pričom priemer za posledných sedem dní bol vyše 54.000. Predstavitelia sa však obávajú, že nový variant omikron už zmenil charakter a smerovanie pandémie.

Véran uviedol, že prípady omikronu tvoria vo Francúzsku 20 percent z nových infekcií, ale v oblasti Paríža je to až 35 percent.

Informoval, že podľa očakávania tento nový variant bude v období medzi Vianocami a Novým rokom tvoriť už väčšinu nových prípadov.

“Jedno je isté. Omikron je veľmi nákazlivý, rozšíri sa a žiadnu krajinu to neminie,” dodal Véran a zdôraznil, že očkovacie látky na tento variant zaberajú.

Prezident Emmanuel Macron pozorne sleduje šírenie omikronu a jeho spôsob riešenia pandémie bude rozhodujúcou témou v prezidentských voľbách v apríli 2022.

Francúzsko na rozdiel od niektorých európskych susedov, ako je napríklad Holandsko, pred Vianocami znovu nezaviedlo prísne obmedzenia na spomalenie šírenia omikronu.

Táto krajina má však jedny z najprísnejších systémov zdravotných pasov v Európe: pri vstupe do stravovacích a kultúrnych zariadení musia obyvatelia predložiť dôkaz o úplnom zaočkovaní, prekonaní nákazy alebo nedávnom teste.

Vláda teraz zavádza legislatívu, ktorá toto ešte sprísni – zdravotný pas mení na očkovací pas. To znamená, že platný bude iba s úplným zaočkovaním, a nie s testom či prekonaním nákazy.

 

Švédsko od 28. decembra sprísni podmienky vstupu do krajiny

Všetci cudzinci prichádzajúci do Švédska sa budú musieť od 28. decembra pri vstupe do krajiny preukázať negatívnym výsledkom testu na nový koronavírus nie starším ako 48 hodín. Informovala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na oznámenie tamojšej vlády

Reklama
svedsko
Ilustračné foto

Príslušné opatrenie sa týka všetkých cudzincov a osôb bez trvalého pobytu starších ako 12 rokov vrátane cestujúcich z krajín EÚ a susedných severských krajín.

Sprísnenie podmienok vstupu nasledovalo po žiadosti tamojšieho úradu verejného zdravotníctva z dôvodu “vysokého výskytu ochorenia COVID-19 vo svete a zrýchlenému šíreniu variantu koronavírusu omikron”.

Výnimky budú mať cezhraniční pracovníci a Dáni, ktorí prechádzajú Švédskom na ceste na ostrov Bornholm. Tí budú potrebovať potvrdenie o očkovaní alebo test nie starší ako týždeň.

Susedné Fínsko v utorok taktiež oznámilo, že bude od 28. decembra žiadať pri vstupe negatívny výsledok testu na koronavírus, a to aj od zaočkovaných cestujúcich z EÚ.

Podobné reštrikcie oznámili v dôsledku rýchlo sa šíriaceho variantu omikron aj ďalšie krajiny EÚ ako Portugalsko, Írsko, Cyprus, Lotyšsko, Taliansko, Grécko a Rakúsko.

Reklama

 

Draghi: Talianska vláda plnila ciele v boji s covidom a pri obnove hospodárstva

Taliansky premiér Mario Draghi v stredu povedal, že jeho vláda v boji proti pandémii a pri obnove hospodárskeho rastu dosiahla väčšinu z toho, čo si stanovila. Informovala o tom agentúra AP.

Mario Draghi
Na snímke Mario Draghi

Premiér na koncoročnej tlačovej konferencii takisto uviedol, že by mohol kandidovať v prezidentských voľbách a vrátiť vládu politickým stranám. Draghi (74) však na otázky o svojej budúcnosti priamo neodpovedal.

“Môj osud vôbec nie je dôležitý,” povedal.

“Nemám špeciálne ašpirácie žiadneho druhu,” dodal.

Reklama

Pripomenul, že jeho vláda vytvorila podmienky na to, aby práca na pláne obnovy po pandémii pokračovala aj v budúcnosti. “Vláda tieto podmienky vytvorila, nezávisle od toho, kto bude pri moci,” povedal.

Draghi počas konferencie hovoril aj o pandémii koronavírusu. Vakcíny sú podľa jeho slov aj naďalej “najlepším nástrojom” proti vírusu, napísala agentúra ANSA.

Sedemročné funkčné obdobie súčasného talianskeho prezidenta Sergia Mattarellu sa skončí vo februári budúceho roka. Talianske médiá podľa AP už niekoľko týždňov prinášajú informácie o možných prezidentských ambíciách Draghiho.

Bývalý šéf Európskej centrálnej banky Draghi sa stal talianskym premiérom vo februári 2021. Mattarella ho vtedy poveril zostavením nepolitickej vlády po tom, ako padla vláda premiéra Giuseppeho Conteho.

Conte 26. januára odstúpil z funkcie. Predchádzala tomu vládna kríza, ktorá nastala po tom, ako sa 13. januára stiahla z vládnucej koalície strana expremiéra Mattea Renziho.

 

Pokles prípadov v Juhoafrickej republike môže naznačovať, že vlna omikronu je už za vrcholom

Výrazný pokles nových prípadov ochorenia COVID-19 v Juhoafrickej republike by mohol naznačovať, že dramatický nárast nákaz spôsobený variantom koronavírusu omikron už dosiahol svoj vrchol. Vyjadrili sa tak zdravotnícki experti.

Reklama

Denné prírastky prípadov sú notoricky nespoľahlivé, keďže ich môže ovplyvniť nerovnomerné testovanie, oneskorené hlásenia a ďalšie výkyvy, upozorňuje agentúra AP. Ponúkajú však podľa nej provokatívny náznak, i keď zatiaľ ani zďaleka konečný, a to, že nákazy variantom omikron by mohli po prudkom náraste rýchlo ustúpiť.

Keďže Juhoafrická republika ako prvá identifikovala variant omikron a ocitla sa v prvej línii vlny nákaz týmto variantom, sleduje ju celý svet v snahe nájsť akékoľvek náznaky, ako by to mohlo dopadnúť s cieľom pochopiť, čo by mohlo nasledovať.

Po takmer 27-tisíc nových prípadoch, ktoré krajina hlásila minulý štvrtok, klesol v utorok prírastok na približne 15 400. Provincia Gauteng, ktorá je so 16 miliónmi obyvateľov najľudnatejšia v krajine, registruje už dlhšie stabilný pokles.

„Pokles nových prípadov na celonárodnej úrovni v spojení s pokračujúcim poklesom v provincii Gauteng, ktorá bola celé týždne centrom tejto vlny, naznačuje, že sme za vrcholom,“ konštatovala pre agentúru The Associated Press Marta Nunes z University of Witwatersrand.

„Bola to krátka vlna … a dobrá správa je, že nebola veľmi vážna z pohľadu hospitalizácií a úmrtí,“ dodala.

Provincia Gauteng zaznamenala v polovici novembra prudký nárast nových prípadov nákazy a vedci, ktorí sa venujú sekvenovaniu vzoriek, čoskoro identifikovali nový variant koronavírusu. Výrazne nákazlivejší variant omikron sa v Juhoafrickej republike stal dominantným, pričom od polovice novembra mu pripisujú až 90 % prípadov.

Variant sa rýchlo rozšíril po svete a medzičasom sa stal dominantným aj v ďalších krajinách. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie jeho prítomnosť dosiaľ potvrdilo najmenej 89 krajín.

Reklama

Odborníci však upozorňujú, že je stále v hre niekoľko faktorov, ktoré treba sledovať. Pozitivita v Juhoafrickej republike sa drží na úrovni 29 %, zatiaľ čo začiatkom novembra dosahovala len dve percentá, čo naznačuje, že vírus sa v populácii stále vyskytuje v relatívne vysokých hladinách. Začína sa tiež obdobie sviatkov a ľudia budú cestovať za rodinami, čo môže podporiť šírenie omikronu v Juhoafrickej republike aj okolitých krajinách.

Veronica Uekermann z covidového tímu Steve Biko Academic Hospital však upozorňuje, že je príliš skoro na tvrdenie, že krajina prekonala vrchol vlny.

„V hre je príliš veľa externých faktorov, vrátane sviatkov a celkového správania sa ľudí počas tohto obdobia,“ upozornila a poznamenala, že vlani dosiahol počet nákaz vrchol práve po sviatkoch.

Rozdiel medzi vlnami nákaz variantom omikron pritom môže súvisieť aj s tým, že v Juhoafrickej republike je momentálne leto a tak sa veľa stretnutí koná vonku, zatiaľ čo v Európe a Severnej Amerike je zima a ľudia preto trávia čas najmä vnútri.

Niektorí zdravotnícki predstavitelia v New Yorku tiež naznačili, že keďže Juhoafrická republika zdanlivo zaznamenala rýchlu a miernu vlnu omikronu, mohol by sa tak vírus správať aj v Spojených štátoch a inde na svete, Nunes však varuje pred vytváraním predčasných záverov.

„Každé prostredie, každá krajina je iná. Každá populácia je iná. Demografia populácie, imunita sa v rôznych krajinách líšia,“ skonštatovala s tým, že napríklad obyvateľstvo Juhoafrickej republiky je s priemerným vekom 27 rokov mladšie ako v mnohých západných krajinách.

 

Reklama
Rakúsko pre šírenie variantu omikron sprísni opatrenia v gastre i pri cestovaní

Rakúsko pre šírenie koronavírusového variantu omikron sprísni od 27. decembra opatrenia. Gastroprevádzky budú môcť byť otvorené len do 22.00 h a obmedzené budú aj počty účastníkov na hromadných podujatiach. Informovala o tom v stredu agentúra APA.

Maximálny počet účastníkov na podujatiach bez pridelených miest na sedenie je 25. V prípade, ak sú miesta na sedenie pridelené, sa počet možných účastníkov zvýši na 500. Na podujatiach, kde sa účastníci preukážu potvrdením o kompletnom očkovaní alebo prekonaní ochorenia COVID-19 (tzv. pravidlo 2G) a zároveň aj negatívnym testom, sa môže zúčastniť 1000 ľudí. Až 2000 ich môže byť v prípade, ak sú zaočkovaní tromi dávkami vakcíny a majú aj negatívny test. Pravidlo 2G a respirátor typu FFP2 sú potrebné na všetkých typoch podujatí, píše denník Der Standard.

Rakúsko od 25. decembra vyhlási Dánsko, Holandsko, Nórsko a Spojené kráľovstvo za rizikové krajiny z dôvodu šírenia variantu omikron. Cestujúci z týchto krajín budú musieť po príchode do Rakúska ísť do karantény. Výnimku majú osoby s troma dávkami vakcíny a negatívnym PCR testom.

Rakúska vláda v stredu rokovala s vládami jednotlivých spolkových krajín. Nové opatrenia však po prvý raz oznámila generálna riaditeľka pre verejné zdravie Katharina Reichová, píše APA.

 

Potrebná bude štvrtá dávka proti covidu, povedal nemecký minister zdravotníctva

Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach v stredu oznámil, že v boji proti pandémii koronavírusu bude potrebná štvrtá dávka vakcíny a dôvodom je nákazlivejší variant omikron. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

Minister dodal, že Nemecko si objednalo 80 miliónov dávok vakcíny vyrobenej spoločnosťou BioNTech, špeciálne cielenej na omikron, a doručené by mali byť v apríli alebo máji.

Reklama

Nemecko si tiež objednalo štyri milióny dávok novoschválenej vakcíny od spoločnosti Novavax, ktorá je pokladaná za prijateľnejšiu pre ľudí nedôverujúcich vakcínam, a aj 11 miliónov dávok novej očkovacej látky od firmy Valneva, ktorá čaká na povolenie uvedenia na trh, oznámil ešte Lauterbach.

Vakcína od Novavaxu príde do Nemecka v januári, doplnil Lauterbach na tlačovej konferencii.

“Ofenzívne očkovanie posilňujúcimi dávkami je naším najdôležitejším stavebným blokom v boji proti omikronu,” uviedol minister zdravotníctva.

Lauterbach podporil aj všeobecné povinné očkovanie. Povedal, že bez neho nebude možné dlhodobo zvládať nasledujúce vlny nákazy.

Podľa šéfa nemeckého Inštitútu Roberta Kocha (RKI) pre nákazlivé choroby Lothara Wielera bude omikron do troch týždňov zodpovedný za väčšinu prípadov infekcie koronavírusom v Nemecku.

“Vianoce by sa nemali stať iskrou, ktorá zapáli požiar omikronu,” povedal Wieler na tej istej tlačovej konferencii a dodal, že ľudia by mali obmedziť kontakty na úplné minimum.

 

Reklama
Británia hlási po prvý raz viac ako 100.000 nových prípadov nákazy

Spojené kráľovstvo zaznamenalo za uplynulých 24 hodín viac ako 100.000 nových potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Ide o najvyšší počet od začiatku pandémie. Informovala o tom v stredu televízia Sky News

Británia koronavírus
Ilustračné foto

Za uplynulých 24 hodín bolo hlásených celkovo 106.122 nových prípadov. Denná bilancia tak v krajine po prvý raz prekročila stotisícovú hranicu. Zaznamenaných bolo aj ďalších 140 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19. V súčasnosti leží v nemocnici vyše 8000 ľudí, z toho 849 potrebuje podporu umelej pľúcnej ventilácie.

Nárast počtu prípadov má na svedomí nový variant omikron, uvádza Národná zdravotná služba (NHS). Televízia BBC podotkla, že britský premiér Boris Johnson zatiaľ neoznámil, či po Vianociach zavedenie nové opatrenia s cieľom zabrániť rýchlemu šíreniu nového infekčnejšieho variantu.

Británia je podľa agentúry AFP jednou z najviac zasiahnutých krajín, čo sa týka koronavírusu, v Európe. Od začiatku pandémie úrady potvrdili takmer 150.000 obetí covidu a testy odhalili viac ako 11 miliónov prípadov nákazy.

Tamojšia vláda nalieha na verejnosť, aby neváhala a dala sa zaočkovať treťou dávkou vakcíny. Podľa aktuálnych štatistík bolo preočkovaných vyše 30 miliónov obyvateľov ostrovného kráľovstva. Z toho vyše šesť miliónov ľudí dostalo za posledný týždeň posilňujúcu tretiu dávku vakcíny. Len v utorok dostalo takzvaný “booster shot” 968.665 ľudí.

Reklama

 

Čínske úrady vyhlásili lockdown pre takmer 13 miliónov ľudí v meste Si-an a okolí

Čínske úrady v stredu z dôvodu nárastu počtu prípadov nákazy koronavírusom vyhlásili lockdown pre takmer 13 miliónov obyvateľov metropolitnej oblasti mesta Si-an v strednej časti krajiny. Informovala o tom agentúra AP

Si-an cina
Ilustračné foto

Vedenie mesta všetkým obyvateľom prikázalo, aby svoje domovy neopúšťali, pokiaľ na to nemajú nevyhnutný dôvod. Úrady takisto nariadili zastavenie všetkých dopravných spojení do tohto mesta a z neho – okrem mimoriadnych prípadov. Lockdown vstúpil do platnosti od polnoci z utorka na stredu a platí na neurčito.

Jedna osoba z každej domácnosti bude mať na základe nariadenia raz za dva dni povolené ísť nakúpiť nevyhnutné potreby do domácnosti.

Si-an je hlavné mesto stredočínskej provincie Šen-si. Metropolitná oblasť v jeho okolí má približne 12.900.000 obyvateľov.

V stredu v tomto meste hlásili 52 nových prípadov komunitného prenosu koronavírusu. Čína počas pandémie uplatňuje prísne opatrenia, ktoré zahŕňajú časté lockdowny, povinnosť nosiť rúška a hromadné testovanie, pripomína AFP.

Si-an začal v utorok hromadne testovať na prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2 milióny svojich obyvateľov. Dôvodom sú obavy zo šírenia nákazy počas obdobia zvýšenej mobility a cestovania pred februárovými zimnými olympijskými hrami v Pekingu a čínskym Novým rokom.

 

Španielska vláda opätovne zavedie povinné rúška na verejnosti

Španielsko opätovne celoplošne zavedie povinné zakrytie horných dýchacích ciest na vonkajších priestranstvách. Informovala o tom v stredu agentúra AFP

rusko
Ilustračné foto

Vládny kabinet premiéra Pedra Sáncheza má zasadnúť vo štvrtok, aby schválil dekrét zavádzajúci povinné nosenie rúšok na verejnosti.

Sánchez v stredu s premiérmi španielskych autonómnych spoločenstiev rokoval o postupe s cieľom obmedziť šírenie nového koronavírusového variantu omikron.

Nosenie rúšok na otvorenom priestranstve bolo v Španielsku povinné i na začiatku pandémie, pripomína na svojej webovej stránke denník El Mundo. Platnosť tohto opatrenia sa však skončila v júni tohto roka.

Rúška boli odvtedy povinné vo vnútorných verejných priestoroch. Na exteriéry sa táto povinnosť vzťahovala len v prípade, keď nebolo možné dodržať rozstupy medzi osobami.

V Španielsku je proti koronavírusu kompletne zaočkovaných približne 80 percent populácie. Počet prípadov nákazy v tejto krajine začal prudko stúpať po tom, ako sa začal šíriť variant omikron. Za utorok Španielsko zaznamenalo takmer 50.000 nových prípadov.

 

Reklama
Belgicko pre variant omikron sprísňuje opatrenia

Belgická vláda v stredu oznámila, že koncertné sály, kiná a ďalšie zábavné podniky budú musieť byť od nedele zatvorené. Dôvodom je nárast počtu prípadov nákazy koronavírusovým variantom omikron v krajine, informovala agentúra AFP

Alexander De Croo
Na snímke Alexander De Croo

Belgický premiér Alexander De Croo povedal, že hoci celkový počet prípadov infekcie koronavírusom klesol o 60 percent oproti stavu pred tromi týždňami, tri z desiatich pozitívnych výsledkov testov má teraz na svedomí variant omikron.

“V tomto období, keď je veľa neistôt, musíme byť opatrnejší než kedykoľvek predtým,” povedal De Croo na tlačovej konferencii.

Premiér spresnil, že zatiaľ čo zábavné podniky budú musieť byť od nedele zatvorené, najnovšie obmedzenia sa nedotknú múzeí. Reštaurácie a bary budú môcť zostať otvorené až do 23.00 h v rámci skrátených otváracích hodín zavedených od začiatku decembra.

Vláda takisto odporúča, aby sa počty návštevníkov rodinných stretnutí počas Vianoc obmedzili na minimum, píše agentúra AP.

Ak však bude nárast prípadov omikronu viesť k väčšiemu počtu hospitalizácií, premiér nevylúčil zavedenie prísnejších obmedzení.

V Belgicku doteraz dostalo tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu takmer 40 percent dospelej populácie. V krajine s 11 miliónmi obyvateľov dosiaľ ochoreniu COVID-19 podľahlo vyše 28.000 ľudí.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali