Česká polícia začala vykonávať kontroly na hraniciach so Slovenskom. Na hraničných priechodoch do Rakúska je niekoľkominútové zdržanie

Česká polícia začala vykonávať kontroly na hraniciach so Slovenskom. Na hraničných priechodoch do Rakúska je niekoľkominútové zdržanie

Praha 29. septembra 2022 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Lukáš Grinaj, Pavol Zachar, Dano Veselský, Martin Baumann)

 

Česká polícia začala od polnoci zo stredy na štvrtok vykonávať kontroly po celej dĺžke štátnej hranice so Slovenskom, a to na 27 bývalých hraničných priechodoch. Informuje o tom spravodajská stanica ČT24

Dočasné policajné kontroly na česko-slovenských hraniciach
Na snímke príslušníci českej polície počas policajnej kontroly na hraniciach medzi Českou republikou a Slovenskou republikou v českom meste Hodonín

Dočasné znovuzavedenie hraničných kontrol oznámil v pondelok český premiér Petr Fiala s tým, že dôvodom je zvýšená nelegálna migrácia. Kontroly sú v prvej fáze schválené na desať dní, medzičasom česká vláda rozhodne o ich možnom predĺžení.

Reklama

Hraničný priechod Hododín-Holíč navštívil v noci na štvrtok český minister vnútra Vít Rakušan, český policajný prezident Martin Vondrášek aj šéf krajského riaditeľstva polície Juhomoravského kraja Leoš Tržil, ktorí novinárom poskytli aktuálne informácie o kontrolách.

Rakušan hovoril o náraste ilegálnej migrácie do Česka. Od začiatku roka sa dosiaľ podľa neho podarilo v ČR zachytiť približne 12.000 ilegálnych migrantov, čo označil za bezprecedentné.

Reklama

Rakušan dodal, že cieľom kontrol nie je komplikovať život občanom, ale dať skupinám prevádzačov migrantov jasne najavo, že pre nich existuje takáto prekážka. Zámerom kontrol je tak podľa jeho slov predovšetkým ochrana bezpečnosti obyvateľov ČR.

Český minister vnútra ďalej priblížil, že Česko je v rámci EÚ “na hlavu” už najpostihnutejším štátom v prípade legálnej migrácie z Ukrajiny, na ktorú momentálne sústredí všetky kapacity svojej azylovej politiky. Do toho však ČR podľa jeho slov zaťažuje práve tento druhý pozorovaný trend, a to ilegálna migrácia. Preto zavádza kontroly na hraniciach so SR, ktoré budú v platnosti do 8. októbra a ich prípadnom predĺžení sa dovtedy rozhodne.

Rakušan dodal, že už začiatkom budúceho týždňa sa stretne so svojim slovenským rezortným kolegom a jednať chce aj s maďarskou stranou, ako aj Nemeckom.

Z pozície predsedníckej krajiny v Rade EÚ, chce Česko podľa jeho slov apelovať aj na Európsku komisiu, aby viedla rokovania s tretími krajinami v snahe minimalizovať migračné prúdy. ČR podľa Rakušana slov urobí maximum pre to, aby sa podarilo nájsť efektívne “celoeurópske riešenie, ktoré potom bude znamenať, že nebudú nutné lokálne riešenia na hraniciach vo vnútri Schengenského priestoru”.

 

Reklama
Na hraničných priechodoch do Rakúska je niekoľkominútové zdržanie

Na hraničných priechodoch do Rakúska v smere z Bratislavy je vo štvrtok ráno niekoľkominútové zdržanie. Informujú o tom Zelená vlna RTVS a Stellacentrum.

Dočasné policajné kontroly na rakúsko-slovenských hraniciach
Na snímke kolóna áut počas policajnej kontroly na hraniciach medzi Rakúskom a Slovenskou republikou na hraničnom prechode Bratislava – Jarovce/Kittsee

Na hraničnom diaľničnom priechode na D4 Bratislava-Jarovce smerom do Rakúska hlásia vodiči zhruba 20-minútové zdržanie pre všetku dopravu. Podľa Stellacentra je na prechode Berg zdržanie zhruba desať minút.

Dopravu v Bratislave vo štvrtok ráno komplikuje i nehoda, ktorá sa stala v mestskej časti Lamač v smere zo Záhorskej Bystrice na kruhovom objazde. Premávka sa v tomto úseku spomaľuje.

Vodiči musia počítať aj s kolónou na starej Seneckej ceste v smere do Bratislavy. V tomto úseku je zdržanie približne desať minút. Rovnaké, približne desaťminútové zdržanie, je aj na vjazde do hlavného mesta po D2 smerom zo Stupavy.

 

Reklama
Dopravcovia rátajú pre kontroly na hraniciach so zdržaním desať až 15 minút

Verejní dopravcovia rátajú pre kontroly na hraniciach Slovenska s Českom a Rakúskom s niekoľkominútovým zdržaním. Deklarujú, že chcú minimalizovať dosah na cestujúcich a dopravu. Aktuálne sa vodiči podľa Zelenej vlny RTVS pre hraničné kontroly zdržia do desať minút, miestami aj polhodinu.

Dočasné policajné kontroly na rakúsko-slovenských hraniciach
Na snímke kolóna áut počas policajnej kontroly na hraniciach medzi Rakúskom a Slovenskou republikou na hraničnom priechode Bratislava – Jarovce/Kittsee

Autobusový dopravca Flixbus ráta na cezhraničných linkách s možným zdržaním do 30 minút.

“Presná doba zdržania sa nedá dopredu odhadnúť. Pri bezproblémovej kontrole procedúra trvá rádovo desať až 15 minút,” uviedol pre TASR hovorca spoločnosti Tomáš Beránek.

Dopravca Leo Express využíva na vybraných spojoch zo Slovenska bezpečnostnú službu.

“Aj z tohto dôvodu nepredpokladáme, že by v našich vlakoch dochádzalo k problémom, alebo by mali pre kontroly naberať väčšie zdržanie,” skonštatoval pre TASR hovorca Emil Sedlařík.

Dopravca RegioJet pre TASR uviedol, že očakávajú maximálne 15-minútové meškanie spojov idúcich zo Slovenska do Česka. Kontroly medzi Slovenskom a Rakúskom by sa ich, ako tvrdí, dotknúť nemali.

“V oboch prípadoch sme pripravení spolupracovať tak, aby dosahy na dopravu a cestujúcich boli čo najmenšie,” uviedli zo spoločnosti s tým, že aktívne komunikujú s ministerstvami a políciou.

Železničná spoločnosť Slovensko a České dráhy avizujú, že pre hraničné kontroly sa medzištátne vlakové spoje môžu zdržať. Český vlakový dopravca odhaduje, že zdržanie by sa mohlo pohybovať okolo 15 minút v závislosti od obsadenosti jednotlivých spojov.

Autobusový dopravca Slovak Lines tvrdí, že sa s podobnými zvýšenými kontrolami na rakúskych hraniciach stretáva pravidelne.

“Zo skúseností vieme, že nemávali výrazný vplyv na prípadné zdržania. Všetky spoje smerom do Viedne alebo na letisko Schwechat vypravujeme načas alebo len s minimálnym meškaním,” uviedol pre TASR hovorca dopravcu Štefan Bako.

Reklama

Česko aj Rakúsko zaviedli dočasné zavedenie kontrol na hraniciach so Slovenskom. Dôvodom je zvýšená nelegálna migrácia.

 

Na diaľnici D2 pri hraniciach s ČR sa tvorí niekoľkokilometrová kolóna

Na diaľnici D2 v blízkosti hraničného priechodu Brodské – Břeclav sa v smere do Českej republiky aktuálne tvorí kolóna s dĺžkou tri až päť kilometrov. Informuje o tom polícia na sociálnej sieti, ktorá zároveň vodičom odporúča využiť iné hraničné priechody.

Na česko-slovenských hraniciach zaviedla Česká republika po polnoci kontroly, súvisia so zvýšenou nelegálnou migráciou. Už v priebehu štvrtka zadržali na hraniciach viac ako 120 migrantov a sedem prevádzačov.

O zavedení dočasných hraničných kontrol rozhodol kabinet českého premiéra Petra Fialu v pondelok (26. 9.) večer, keď neuspeli jeho snahy o riešenie situácie diplomatickou cestou, uviedol minister vnútra ČR Vít Rakušan. Slovenský premiér Eduard Heger (OĽANO) toto rozhodnutie českej strany kritizoval.

Reklama

České policajné hliadky operujú na 17 cestných, siedmich železničných a troch riečnych prechodoch.

Z dôvodu zvýšenej migrácie zaviedlo od polnoci zo stredy (28. 9.) na štvrtok dočasné kontroly na hraniciach so SR aj Rakúsko.

 

Juraj Krúpa: Minister vnútra by mal odstúpiť

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) by mal odstúpiť, myslí si predseda parlamentného brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (SaS).

Juraj Krúpa Roman Mikulec
Na snímke vľavo Juraj Krúpa a Roman Mikulec

Uviedol to po štvrtkovom mimoriadnom zasadnutí výboru, kde Mikulec vysvetľoval situáciu s migračnou vlnou a dôvod obnovenia hraničných kontrol zo strany Rakúska a Česka.

Reklama

Ako zdôvodnil Krúpa, ministrovo vysvetlenie ho sklamalo. Vidí tiež ďalšie Mikulcove zlyhania, napríklad nezvládnutý prvý nápor utečeneckej vlny z Ukrajiny. Krúpa nevylučuje ďalšie kroky, podpisy za jeho odvolávanie však zatiaľ nezbiera.

 

Hraničné kontroly zatiaľ neovplyvnili autobusovú linku do Hainburgu

Zavedenie dočasných kontrol na hraniciach Slovenska s Rakúskom zatiaľ neovplyvnilo grafikon autobusovej linky 901 medzi Bratislavou a rakúskym prihraničným mestom Hainburg an der Donau. TASR o tom informovala hovorkyňa Bratislavskej integrovanej dopravy Eva Vozárová.

“Zdržania autobusov na hraniciach sme nezaznamenali,” spresnila s tým, že situáciu budú naďalej monitorovať.

Viacerí oslovení autobusoví a vlakoví dopravcovia pre TASR uviedli, že hoci sa zdržania dopredu nedajú predpovedať, očakávajú ich na úrovni okolo desať – 15 minút. Niektorí až polhodinu. Zároveň deklarovali, že chcú minimalizovať dosah na cestujúcich a dopravu. Cestujúcim radia, aby si vytvorili väčšiu časovú rezervu.

Česko a Rakúsko zaviedli dočasné kontroly na hraniciach so Slovenskom. Dôvodom je zvýšená nelegálna migrácia.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali