Ceny pohonných látok na slovenských pumpách by sa mohli znížiť

Ceny pohonných látok na slovenských pumpách by sa mohli znížiť

Bratislava 29. júla (SITA/HSP/Foto:TASR-Radovan Stoklasa)

 

Slovenskí motoristi by mohli tankovať lacnejšie benzíny a motorovú naftu. „Podľa vývoja na ropnom trhu predpokladáme, že budúci týždeň by ceny na našich pumpách mohli stagnovať, respektíve zamieriť smerom nadol,“ uviedla pre agentúru SITA analytička Poštovej banky Lucia Dovalová

Ilustračné foto

Tlak na ceny pohonných látok vytvára podľa analytičky aj vyšší dopyt v súvislosti s letnou motoristickou sezónou. „V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška však stále tankujeme 95-oktánový benzín lacnejšie o 1,3 %, 98 oktánový o 0,6% a za naftu platíme o 0,9 % menej,“ dodala Dovalová.

Reklama

Priemerné ceny pohonných látok v minulom týždni (29. týždeň), v porovnaní s tým predchádzajúcim týždňom, išli nahor. Cena 95 oktánového benzínu počas uplynulého týždňa sa zvýšila o 1,2 % a 98 oktánový benzín sme tankovali o percento drahšie ako týždeň predtým. Ceny nafty zaznamenali len nepatrný pohyb smerom nahor o 0,2 %. Najpredávanejší 95-oktánový benzín tak mohli motoristi natankovať za 1,366 eur za liter, 98-oktánový benzín za 1,570 eur za liter a motorovú naftu za 1,266 eur za liter.

Ceny na našich pumpách sa podľa analytičky odvíjajú od situácie na ropnom trhu. „Konkrétne na našich pumpách sa ceny benzínov a nafty odvíjajú od jednotýždňových až dvojtýždňových priemerných cien palív na rotterdamskej burze. V okolitých krajinách reagujú čerpacie stanice na denné hodnoty na burze, čím sa ich reakčná doba skracuje, a preto môžu aj pružnejšie reagovať na pokles cien,“ vysvetlila Dovalová.

Reklama

Za celý uplynulý týždeň si ropa zaknihovala stratu vyše 6 %, keďže jej podľa analytičky neprospievajú hlavne obavy zo spomaľovania globálnej ekonomiky a teda z nižšieho dopytu po rope. „Napätie medzi USA a Iránom síce brzdí výraznejšie straty čierneho zlata, no jeho dopad na ropný trh je ale zatiaľ obmedzený. Taktiež obavy z hurikánu Barry nad Mexickým zálivom opadli,“ doplnila Dovalová s tým, že smerom nahor ropu vo všeobecnosti tlačí predchádzajúce rozhodnutie kartelu OPEC, ktorý oficiálne potvrdil predlženie ťažobných škrtov v objeme 1,2 milióna barelov denne, a to o ďalších deväť mesiacov.

Ropa uplynulý týždeň podľa Dovalovej strácala aj v dôsledku opätovných obáv z obchodnej vojny. Donald Trump totižto opäť rozvíril vzduch, keď sa vyjadril, že by mohol uvaliť ďalšie clá na dovoz z Číny. „Obchodný spor medzi Washingtonom a Pekingom po summite G20 už bol na dobrej ceste,“ spresnila Dovalová. Cenu ropy podľa nej nezachránil ani výraznejší, ako očakávaný, prepad zásob ropy v USA v uplynulom týždni podľa agentúry EIA.

Ropný trh bude v najbližších dňoch aj naďalej ovplyvňovať pokračujúca hrozba obchodnej vojny a obavy zo spomaľovania čínskej a taktiež aj globálnej ekonomiky, čo by v konečnom dôsledku oslabilo dopyt po rope. „Okrem toho ropný trh bude ovplyvňovať situácia na Blízkom východe. No prípadný nedostatok na trhu s ropou má v pláne zabezpečiť bezproblémové zásobovanie Medzinárodná agentúra pre energiu IEA,“ doplnila Dovalová.

Taktiež pokračujúca expanzia ťažby bridlicovej ropy v Spojených štátoch bude podľa nej vplývať na ropný trh. „Ruku k dielu budú naďalej pridávať aj produkčné škrty kartelu OPEC. Podľa vývoja na ropnom trhu teda predpokladáme, že budúci týždeň by ceny na našich pumpách mohli stagnovať, respektíve zamieriť smerom nadol,“ uzavrela Dovalová.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali