Cena elektriny v skutočnosti pre Slovákov výrazne vzrastie. Čo ušetríme na faktúrach, sa znásobí v zadĺženosti štátu

Cena elektriny v skutočnosti pre Slovákov výrazne vzrastie. Čo ušetríme na faktúrach, sa znásobí v zadĺženosti štátu

Bratislava 5. decembra 2022 (HSP/Foto: Facebook)

 

Milan Krajniak (Sme rodina) sa na sociálnej sieti pochválil tým, že slovenské riešenie cien elektriny vzbudzuje pozornosť aj v zahraničí. Viacerí však riešenie, ktoré minulý týždeň predstavila Hegerova vláda, považujú za nesystémový krok. Atómofka zníži faktúry za elektrinu, v skutočnosti ju Slovákom poriadne predraží zvýšením štátneho dlhu. Ale, čo je z pohľadu Matoviča asi najdôležitejšie, odsúva politické následky do budúcnosti. Hnev občanov si vypijú nasledujúce vlády, dlh budú splácať +deti našich detí

Milan Krajniak sa na Facebooku pochválil touto snímkou.
Milan Krajniak sa na Facebooku pochválil touto snímkou.

Krajniak zverejnil záber českej CNN, ktorý podľa neho dokumentuje, že pre vládu je: “Slovensko na prvom mieste!” K obrázku napísal: “Som hrdý, že vďaka nášmu zastropovaniu budú mať slovenské rodiny najnižšie ceny elektriny v EÚ. A všimli si to už aj v zahraničí. Pomáhame ľuďom. Naozaj. Reálne. Tak, aby to rodiny na Slovensku cítili. Peknú nedeľu želám!” Áno, má pravdu v tom, že Slováci budú mať najnižšie faktúry za elektrinu v Európe. Zároveň však platí, že za ňu možno zaplatíme najviac.

Reklama

Šesť miliárd na energetickú krízu od vlády ceny energie nezmení, len presunie ich platenie z jednotlivcov na štát. Tí, ktorí na elektrine zarábali tento rok, budú aj na budúci. “Dobrý pocit” spotrebiteľa zaplatí štátny rozpočet, do ktorého prispievame všetci. Jednotlivci to zaplatia tak či tak, pravdepodobne vo forme vysokej zadlženosti štátu.

Vysoké ceny elektriny vznikajú dvojakým spôsobom. Zelená politika EÚ akosi nerátala s tým, o čom sa presvedčili už komunisti, teda že vetru a dažďu sa dosť dobre rozkázať nedá. Bezemisné zdroje jednoducho nevládzu pokryť európsku spotrebu najmä v čase špičky. A elektrina, nie je uhlie alebo ropa – nedá sa tak ľahko skladovať. Prečerpávacie elektrárne sú riešením, sú to však drahé a dlhodobé investície. Túto slabinu zelenej politiky okamžite využili špekulanti na burze a vyhnali cenu elektriny do závratných výšin.

Reklama

Riešenia v Európe zvyčajne lepili následky, nie príčiny. Až keď hrozil kolaps, začali sa v Nemecku opäť spúšťať uhoľné elektrárne, najviac však pomohlo spustenie atómových elektrární vo Francúzsku, ktoré v spojení s prečerpávacími Európe výrazne pomáhajú. Nemecké atómky ostanú v sieti dodávateľov do konca zimy, Bundestag rozhodol o ich odstavení v apríli (!) budúceho roku. Pritom atómové elektrárne patria k tým najekologickejším zdrojom. Tie francúzske boli vďaka suchu (Atómová elektráreň potrebuje najmä kvôli chladeniu dostatočný zdroj vody.) a plánovaným odstávkam v minulom roku o 20 GW slabšie.

Slovenské riešenie sa najextrémnejším spôsobom zameriava na následky, príčiny úplne ignoruje, na čo môže krajina škaredo doplatiť. Problémom s cenou elektriny sa už dlhodobo venuje stránka Dáta bez pátosu. Rozhodnutie vlády vidia takto: “Rozdávači bez štipky chápania situácie a toho, čomu čelíme. Pokračovanie hromadných celoplošných a “všetci-rovnako” riešení. Toto je ďaleko najdrahšia atómovka zo všetkých. Škody budeme rátať v miliardách ročne. Prečo?” Päť slabín energetickej pomoci vidia takto: “1. Nikde ani zmienka, a ani odmena za šetreNIE; 2. Bohatým s veľkými nehnuteľnosťami a s vysokou energetickou spotrebou vysoká pomoc; 3. Bohatým s mnohými nehnuteľnosťami vysoká a násobná pomoc; 4. Žiadna pomoc vo forme vyšších príspevkov na bývanie chudobným domácnostiam, rodinám, jednotlivcom; 5. Ani náznak kopírovania úspešných schém pomoci z iných EÚ krajín cez energetické šeky=cash postihnutým.

A odhaľujú aj spôsob získania zdrojov na túto pomoc: “Sprosté helicopter money. Miliardy €€€ ročne. Nápady nedoštudovaného ministra a jeho pritakávajúceho šéfa. Všetci to zaplatíme na daniach, ktoré budú musieť ísť hore a to výrazne. Aj chudobní. Náš dlh má v EÚ druhý najvyšší náklad. Pôjde to do nebies. Už tento rok sú náklady len na úroky viac ako 1 miliarda € ročne. To je 2-násobok nákladov minulého roka. Už je to skoro €1 denne na obyvateľa LEN na úroky. (To je polovica toho, čo majú tí najchudobnejší dôchodcovia na stravu na deň! Len úroky! – pozn. redakcie) Poskladáme sa všetci a nebude na iné veci.

Martin Šuster z občianskeho združenia Rada pre rozpočtovú zodpovednosť to komentuje takto: “Zúfalo potrebujeme znížiť spotrebu elektriny aj plynu. Lenže iba verejné výzvy na to nestačia. Bez cenovej motivácie to nepôjde. Ak sa ceny skoro vôbec nezmenia, tak nebudeme nijako motivovaní šetriť… Keby povedzme ceny stúpali tri roky po 20%, tak by sme sa prispôsobiť stihli. A tiež by sme zatiaľ stihli ochrániť pred nadmernou stratou ľudí v sociálnej sieti či dôchodcov.”

Šuster kritizuje princíp všetkým rovnako: “Bolesť a straty z energetických šokov musíme v spoločnosti nejako rozdeliť. Nie rovnako na každého, ale podľa toho, koľko kto unesie. Teraz ideme ďaleko najväčšie bremeno naložiť štátu – štátu ktorý zďaleka nie je v dobrej kondícii. Ten štát sme však my všetci, vládny dlh splatia nakoniec naše deti či vnuci. Takže náklady energokrízy vlastne prenesieme najmä na deti, poriadny kus si odnesú aj firmy (ktoré budú mať dvoj- až troj-násobné ceny energií oproti domácnostiam) a my ostatní dostaneme symbolických pár percent. To mi nepríde úplne spravodlivé. Naozaj úzkostlivo by sme mali chrániť len povedzme 10 až 20 % najchudobnejších. Ostatní snáď zvládneme 20% rast energií, čo znamená asi 2% poklesu našich reálnych príjmov.”

Reklama

A nakoniec odhaľuje presunutie nákladov na zvýšené ceny energie do budúcnosti – aj tých politických: “Takáto maximalistická ochrana domácností sa nedá udržať dlhodobo. Skôr či neskôr budú musieť ísť ceny hore. Energie už nikdy nebudú také lacné, ako pred krízou. Budú lacnejšie než teraz, samozrejme, ale už nikdy sa nevrátime na 20 €/MWh, ako pred pár rokmi. Dnes by úplne každý pochopil, že ceny musia stúpnuť. Ak miesto toho dotácie ukončíme o dva roky, tak sa bude veľmi ťažko národu vysvetľovať, že u nás idú energie hore, kým inde medzitým klesajú.”

Alojz Hlina (Dobrá voľba a Umiernení) to vo svojom príspevku na sociálnej sieti nazval populizmom: “Dlhy odpisuje vojna. Ak dlhy nevieš platiť, skôr či neskôr príde vojna a môže mať rôznu podobu. Fascinujú ma tie orgie populizmu, ktoré sú práve na Slovensku.” Aj on považuje zaplatenie elektriny pre domácnosti štátnym dlhom za vysoko rizikový krok: “Nie, ja si naozaj nemyslím, že je to super správa, že elektrika domácnostiam v aktuálnej dobe ani trochu nezdražela a naozaj sa mi nechce byť v tom európskym unikátom. Vždy, keď to počujem, že sme v niečom unikátom, premkne ma hrôza, čo to zase bude za šialenstvo. Pustili sme populistov ku štátnej kase a oni rozhadzuje miliardy nás všetkých. Miliardy, ktoré sme nezarobili. Miliardy, ktoré si draho požičiavame. … Vláda nebude adresne pomáhať energošekmi tým, ktorí to skutočne potrebujú, ale ako správni karpatskí populisti budú pomáhať všetkým a urobia pokútne dohody s dodávateľmi energií, cez ktoré pretečú miliardy z verejných zdrojov. A vypýtajú si potlesk. A viete, čo je najdesivejšie? Že ho dostanú. Slovensko má namiešané na poriadny problém. Hodujte, tancujte, pýtajte si viac všetci tí, ktorí sa nebojíte a nemyslíte na nikoho iného, len na seba. Tancujte, spievajte! Kapela na Titaniku stále hrá, ale vedzte, že vaše deti, vnúčatá ste už utopili v mori dlhov.” 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

16:18

Brita vo veku 20 rokov obvinili z organizovania podpaľačského útoku proti cieľu spojenému s Ukrajinou v Londýne, a to v prospech ruského štátu, oznámila v piatok britská prokuratúra.

15:36

Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj v piatok pokračovali v kritike tohto nápadu.

15:32

Viacero lekárov z Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny vyšetrujú pre podozrenie z prijímania úplatkov. Mužom, ktorí sa chceli vyhnúť vojenskej službe, za peniaze vydávali falošné lekárske potvrdenia. Oznámil to v piatok ukrajinský Štátny úradu pre vyšetrovanie (SBI).

15:26

Španielska polícia zaistila 25 ton hašišu v hodnote 50 miliónov eur v prístave Algeciras na juhu krajiny. Drogy boli ukryté v drevených debnách v nákladnom aute z Maroka, ktoré smerovalo do juhofrancúzskeho mesta Perpignan, informovali v piatok španielske úrady.

15:21

Poľnohospodári sú v posledných rokoch svedkami úbytku poľnohospodárskej pôdy, predovšetkým trvalých trávnych porastov. Poľnohospodári sú teda za zachovanie aspoň súčasnej výmery poľnohospodárskej pôdy. Jednoduchšie odstraňovanie nežiaducej vegetácie, ktoré navrhuje novela zákona o ochrane prírody a krajiny, im v tom môže pomôcť. Uviedla to Jana Holéciová,

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali