Celý svet obletela fotografia mladej skautky, ktorá sa postavila agresívnym neonacistom. Je to úplne inak, tvrdí nestranný účastník, čo potvrdzuje aj samotná skautka

Celý svet obletela fotografia mladej skautky, ktorá sa postavila agresívnym neonacistom. Je to úplne inak, tvrdí nestranný účastník, čo potvrdzuje aj samotná skautka

Brno 11. mája 2017 (HSP/Foto: Twitter)

 

Počas prvého mája bolo v uliciach Brna veľmi rušno. Konali sa viaceré zhromaždenia, stretli sa rôzne ľavicové hnutia ale aj krajná pravica. Slovenskému fotografovi Vladimírovi Čičmancovi sa podarilo zachytiť jedinečnú fotografiu, ktorá zakrátko obletela celý svet

Snímka, ktorá obletela svet, evokuje, že krehké dievča sa postavilo násilníckemu mladíkovi a svojou mierumilovnosťou ho porazilo

Na fotografii je šestnásťročná skautka Lucie Myslíková, ktorá drží transparent s nápisom “Vychováme aj vaše deti”. Mladá skautka sa na fotografii rozpráva s údajným neonacistom, ktorý pôsobí agresívne.

Reklama

Netrvalo dlho, a fotografia obletela celý svet. O spomínanej fotografií pisali média ako Washington Post, Der Spiegel, The Guardian či CNN.

“Chceli sme ukázať neonacistom, že tu nie sú vítaní,” povedal autor fotky pre CNN.

Reklama

Ako to však bolo celé v skutočnosti? Na sociálnej sieti Facebook sa k spomínanej fotografii vyjadril “nestranný pozorovateľ”, ktorý tvrdí, že išlo o cielenú propagandu.

”Ahoj mladá skautka. Na začiatok by som chcel povedať, že nie som žiaden neonacista, ani prívrženec akejkoľvek politickej organizácie prítomnej na tomto pochode. Akcie som sa zúčastnil viac-menej len zo zvedavosti, či sa náhodou niečo zaujímavé neudeje. A ono sa to udialo. Zhodou náhod som celý čas stál asi 2 metre od situácie, ktorá je na fotografii. Neonacisti si kľudne stáli v kruhu, počúvali prejavy svojich lídrov, nijako nevyčíňali, vôbec nereagovali na okolie. Až do chvíle, kedy si ich nezačala verbálne atakovať. Oni ťa najprv slušne upozornili, nech ideš preč, no tvrdohlavo si provokovala ďalej, až vznikla táto nešťastná momentka, na ktorú všetci tí novinári čakali. Vyprovokovať (možno trošku labilného) človeka nie je hrdinstvo, ale pokrytectvo!”

”Pozorovateľ” následne zdôraznil že nesympatizuje so žiadnym zúčastneným združením, ale toho pána mu je naozaj ľúto, pretože ide o ”účelové divadielko” s názvom propaganda.

”Prosím neuraz sa, ale v tejto situácii si práve ty tá extrémistka a na prekvapenie bolo správanie toho pána ďaleko kultivovanejšie ako to tvoje. Ak máš v sebe trochu úcty a sebareflexie, tak mi musíš dať za pravdu. A kedže som bol po celý čas nestranným pozorovateľom celej tejto situácie, dovolím si tvrdiť, že s autorom fotografie sa poznáte a nejde o nič iné ako o účelové divadielko. Myslím, že sa tomu vraví propaganda, ak sa mýlim, kľudne ma opravte. Inak ja ti fandím, súhlasím s tvojimi názormi, tiež sa mi tieto okolnosti nepáčia, ale pamätaj, že všetko má svoje hranice,” v závere sa vyjadril ešte ku skautingu, ktorý bol podla neho teraz zneužitý, hoc aj neúmyselne.

Reklama

”PS: Do dnešného dňa som mal o skautingu veľmi dobrú mienku. Myslel som si že je to nepolitická organizácia pre mladých ľudí, bez rozdielu politického presvedčenia. Skús sa spolu s kamarátmi zamyslieť, či takýmto správaním robíte dobrú reklamu skautignu a či náhodou tak trochu (možno neúmyselne) nezneužívate svoju skautskú rovnošatu,” uzavrel svoj komentár jeden so zúčastnených.

Odkaz skautom

Skautka: “Povedal, že sa bojí, že aj mňa raz znásilnia, bolo to vtipné”

Mladá skautka sama vo viacerých rozhovoroch pre médiá (ako napríklad rozhlas.cz) uvádza, že sa so svojou skupinou snažila prehlušiť príhovory, s ktorými ona a jej skupinka nesúhlasili. Hrali preto na gitare, na bubny, spievali a bolo to podľa jej slov “také pekné a veselé”. Ako pokračuje ďalej, “naša skupina mala niekoľko banerov a ja som tam tak hopkala a tancovala, občas sme niečo zaskandovali. Na druhej strane mali príhovory ľudia, ktorí tvrdili pre nás neprijateľné veci. Niekto by možno povedal, že sme provokovali, ale podľa nás bolo na mieste ukázať im, že sme proti tomu, čo hovoria, aj proti tomu, že tam vôbec sú. Niektorí z nich sa proste nezdržali a chceli si to s nami vydiskutovať.”, hovorí skautka Lucia.

Ako ďalej sama hovorí, muž na fotografii sa najprv “trochu ostro” zhováral s jej kamarátom o tom, čo je štát a národ. “Kamarát mu hovoril, že štát neexistuje a hranice nie sú a že na toto sa už vôbec nehrá.” Muž z fotografie túto tézu popieral, čo Lucia okomentovala slovami: “Ten pán to vôbec nechápal a bol trochu agresívny. Nikomu z nás nič nespravil, len sa nás párkrát dotkol, lebo veľmi gestikuloval, ale nič väčšieho si ani dovoliť nemohol.”

Napokon, aký rozhovor teda samotná fotografia zachytáva? Lucia v rozhovore uvádza, že s ňou konkrétne sa bavil “o migrácii a migrantoch a skončilo sa to tak, že mi povedal, že on sa bojí, že aj mňa niekto raz znásilní. Bolo to vtipné”, končí svoj komentár k situácii mladá skautka, čo muža na fotografii a realitu dáva do úplne iného svetla, ako fotografia samotná a mediálny ošiaľ okolo nej.

Reklama

Na túto fotografiu zareagovala aj známa politička s českými koreňmi Madeleine Albrightová (známa pre svoj výrok, že tisíce mŕtvych detských obetí stálo za tú vojnu v Juhoslávii): “Statočná Češka Lucie Myslíková nám ukazuje, ako možno dobyť nenávisť a poraziť demagógov. Děkuji, Lucie!”

 

 

 

Samuel Poništ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:36

Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj v piatok pokračovali v kritike tohto nápadu.

15:32

Viacero lekárov z Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny vyšetrujú pre podozrenie z prijímania úplatkov. Mužom, ktorí sa chceli vyhnúť vojenskej službe, za peniaze vydávali falošné lekárske potvrdenia. Oznámil to v piatok ukrajinský Štátny úradu pre vyšetrovanie (SBI).

15:26

Španielska polícia zaistila 25 ton hašišu v hodnote 50 miliónov eur v prístave Algeciras na juhu krajiny. Drogy boli ukryté v drevených debnách v nákladnom aute z Maroka, ktoré smerovalo do juhofrancúzskeho mesta Perpignan, informovali v piatok španielske úrady.

15:21

Poľnohospodári sú v posledných rokoch svedkami úbytku poľnohospodárskej pôdy, predovšetkým trvalých trávnych porastov. Poľnohospodári sú teda za zachovanie aspoň súčasnej výmery poľnohospodárskej pôdy. Jednoduchšie odstraňovanie nežiaducej vegetácie, ktoré navrhuje novela zákona o ochrane prírody a krajiny, im v tom môže pomôcť. Uviedla to Jana Holéciová,

15:12

Štáty Vyšehradskej štvorky (V4) sa v Európskej únii v minulosti správali nedospelo, zmeny v pripravovaných zákonoch si niekedy chceli “vytrucovať”. Česko sa v tom zmenilo, stáva sa sebavedomým členom EÚ. Spravodajkyni TASR to povedal predseda českého Senátu Miloš Vystrčil, podľa ktorého je pre ČR prínos zo vstupu do Únie nepomerne väčší ako to, čo sa Čechom možno nepáči.

15:11

Ruské sily zasiahli pri štvrtkovom útoku západné zbrane a vojenské vybavenie prepravované po železnici v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámilo to v piatok ruské ministerstvo obrany s tým, že jeho sily sa zamerali aj na železničné objekty v Charkovskej oblasti.

14:57

Predseda vietnamského parlamentu Vuong Dinh Hue odstúpil z funkcie.

14:56

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a obrátila sa na Ústavný súd SR. Zákon podľa nich hrubým spôsobom porušuje práva občanov.

14:56

Ukrajinského ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského prepustili v piatok na kauciu z väzby, v ktorej sa ocitol pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále. Oznámil to jeho rezort.

14:55

Nemecká centrálna banka (Bundesbank) by mala viac zdôrazňovať výhody digitálneho eura pre spotrebiteľov. Vyhlásil to v piatok spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier. Do popredia by sa mala dostať “pridaná hodnota súkromia” v porovnaní s inými digitálnymi platobnými systémami, povedal v rámci návštevy Bundesbanky.

14:54

Ruská centrálna banka ponechala v piatok kľúčovú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni, už tretíkrát v rade, zhoršila však inflačné vyhliadky na tento rok. Nové údaje tak vzďaľujú infláciu v Rusku od inflačného cieľa centrálnej banky. Na druhej strane, výrazne zlepšila odhad vývoja ekonomiky, ktorá by tento rok mohla vzrásť až o 3,5 %.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali