Časopis The American Conservative priznal, že Američania oklamali Moskvu, keď jej sľubovali, že nebudú rozširovať NATO

Časopis The American Conservative priznal, že Američania oklamali Moskvu, keď jej sľubovali, že nebudú rozširovať NATO

Washington/Moskva 4. augusta 2019 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Renomovaný americký konzervatívny dvojtýždenník „The American Conservative“ (TAC) vychádzajúci vo Washingtone, zverejnil článok Douga Bandowa, v ktorom jeho autor konštatuje, že ďalšia konfrontácia s Ruskom je slepou uličkou a preto je najvyšší čas zaradiť spiatočku a dohodnúť sa s Moskvou na prímerí

Ilustračné foto

Doug Bandow pritom otvorene priznal podvod, ktorého sa dopustila americká administratíva, keď ubezpečovala bývalého sovietskeho lídra Michaila Gorbačova, že NATO sa nebude rozširovať smerom na východ, pokiaľ bude Moskva súhlasiť so zjednotením Nemecka.

Reklama

USA sa odplatili Rusku za jeho ústretovosť v otázke nemeckého zjednotenia evidentnými podrazmi, pričom expanzia NATO bol iba jedným z mnohých. Washington bez akýchkoľvek výčitiek svedomia neváhal posunúť hranice NATO do vzdialenosti 150 km, ktoré delia Sankt Peterburg od estónskej Narvy. To však nebolo všetko. Američania navyše ostentatívne odignorovali tradičné ruské záujmy na Balkáne a násilnou dezintegráciou Juhoslávie sa pokúsili vybudovať umelú bariéru medzi Moskvou a jej historickým spojencom na Balkáne – Srbskom.

Okrem toho Clintonova administratíva v 90-tych rokoch finančne stimulovala zotrvanie Borisa Jeľcina pri moci v Rusku aj keď bolo očividné, že jeho pôsobenie v najvyššej štátnej funkcii sa Rusku vypomstilo hospodárskym rozvratom. Bushova administratíva dokonca koketovala s expanziou NATO do Gruzínska, ktoré Washington poštval do priameho ozbrojeného konfliktu s Ruskom, keď predtým vzbudil v Tbilisi plané nádeje, že Američania prídu gruzínskej soldateske v Južnom Osetsku na pomoc. V roku 2014 sa Západ pod americkou taktovkou pokúsil pretrhnúť ekonomické zväzky medzi Ruskom a Ukrajinou, pričom Brusel a Washington otvorene podporili protištátny puč v Kyjeve s cieľom zvrhnúť legitímneho prezidenta Ukrajiny, ktorý sa snažil o zachovanie korektných vzťahov s Ruskom. Namiesto prezidenta zvoleného vo férových voľbách si odvtedy Američania vyhradzujú právo určovať, kto bude prezidentom na Ukrajine.

Reklama

„The American Conservative“ nezakrýva, že tieto podrazy sa Washingtonu vrátili ako bumerang v Sýrii, vo Venezuele, či v Iráne, kde Rusi dokázali neutralizovať americké snahy o dosadenie proamerických bábkových režimov. V danej situácii by podľa TAC bolo kontraproduktívne pokračovať v kontraproduktívnej taktike démonizácie ruského prezidenta Putina ako novodobého Hitlera, ktorý chce ovládnuť svet.

Ak by Rusko napríklad robilo v Mexiku to, čo robia USA na Ukrajine, Washington by z toho bol oprávnene nešťastný. V americkom Kongrese je pritom nemálo politikov, ktorí nemajú zábrany eskalovať rivalitu medzi Moskvou a Washingtonom na úroveň otvoreného nepriateľstva.

Úplne pritom ignorujú okolnosť, že protiruské sankcie nepriniesli žiadne hmatateľné výsledky a nepomohli presadiť americké záujmy ani v Sýrii, ani vo Venezuele, či v Iráne. Naopak, Moskva dokázala šikovne utužiť svoje vzťahy s Pekingom, ktorý sa v potenciálnom globálnom konflikte otvorene stavia na stranu Ruska proti USA.

Vzhľadom na kritickú situáciu Doug Bandow vo svojom článku v „The American Conservative“ dospel k záveru, že nastal čas zaradiť spiatočku a ponúknuť Rusku prímerie. Zvolenie Zelenského za ukrajinského prezidenta by podľa neho mohlo byť vhodnou príležitosťou na ukončenie konfrontácie s Moskvou.

Podmienkou však je, že NATO sa explicitne zriekne ďalšej expanzie do Gruzínska a na Ukrajinu. Kyjev musí začať plniť Minské dohody a priznať autonómiu Donbasu. Západ musí ukončiť politiku sankcií voči Rusku a vrátiť sa k normálnym obchodným vzťahom. Washington by mal upustiť od zasahovania do ruskej vnútornej politiky a prestať financovať súkromné mimovládky, ktoré podrývajú vnútropolitickú stabilitu v Rusku.

Reklama

V prípade Krymu by Ukrajina a Západ mali akceptovať skutočnosť, že polostrov sa už nikdy nevráti pod ukrajinskú správu. V záujme zachovania tváre by však bolo účelné ak by Washington, Brusel a Kyjev pristúpili na opakované referendum o štatúte Krymu pod medzinárodným dohľadom, ktoré by potvrdilo ruskú suverenitu na polostrove.

Je síce otázne ako sa k tejto perspektíve postaví ukrajinský prezident Zelenskij, avšak z pohľadu Washingtonu určite nie je v záujme USA ďalej vyhrocovať vzťahy s nukleárnou veľmocou ako je Rusko kvôli Ukrajine, ktorá je v kontexte amerických bezpečnostných záujmov irelevantná. Ukrajina musí mať na pamäti, že sa nemôže do nekonečna spoliehať na ochranu zo strany USA, konštatuje Doug Bandow vo svojom článku na stránkach „The American Conservative“.

Gabriel Gačko

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali