Budú ďalšími zadržanými Žilinka, Aláč, alebo Fico? Šéf Smeru avizuje expresné odvolávanie ministra Mikulca

Budú ďalšími zadržanými Žilinka, Aláč, alebo Fico? Šéf Smeru avizuje expresné odvolávanie ministra Mikulca

Bratislava 3. júna 2021 AKTUALIZOVANÉ (HSP/TASR/Foto:SITA-Branislav Bibel, TASR-Jaroslav Novák)

 

Líder Smeru-SD Robert Fico sa v reakcii na dnešné zatknutie riaditeľa Inšpekčnej služby MV Adriána Szabóa pýta, kto bude ďalší na rade v sérii zatýkaní NAKA

Robert Fico
Na snímke predseda strany Smer-SD Robert Fico

Fico uviedol, že systém kriminalizácie opozície v podaní vládnej koalície na čele s hnutím OĽaNO “vybuchol”, keď sa objavili správy o systéme profesionálnych udavačov a policajnom manipulovaní svedkov a trestných konaní.

Reklama

Keďže o tomto systéme začala informovať aj SIS, ako prvý bol vzatý do väzby jej bývalý riaditeľ Vladimír Pčolinský. Následne sa vyjadrili aj bývalý šéf NAKA Zurian a šéf bratislavských operatívcov Kalavský. U oboch polícia vykonala razie. Možnú nelegálnu činnosť vyšetrovateľov a policajtov v súčasnosti preveruje inšpekcia pod vedením Adriana Szabóa. Ten skončil v rukách polície vo štvrtok ráno.

Podľa názoru Roberta Fica je “neuveriteľné”, že 17. mája sa pravdepodobne o týchto skutočnostiach konala tajná schôdza na pôde SIS, na ktorej boli prítomní aj prezidentka, premiér, predseda parlamentu a ďalší ministri.

Reklama

Dodal, že minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) v nedávnom rozhovore v Denníku N naznačoval, že nie je celkom spokojný so šéfom inšpekcie Szabóm. “Rozhodli sa, že umlčia Inšpekciu Ministerstva vnútra. Inšpekcia vyšetruje túto manipuláciu s trestnými konaniami. Toto je už zastrašovanie najhrubšieho zrna. Organizovaný zločin, vždy keď má problémy, tak sa snaží likvidovať svedkov. Toto je presne postup organizovaného zločinu, čo robí slovenská vládna koalícia proti opozícii a proti ľuďom, ktorí sa snažia povedať verejnosti pravdu.”

“Kladiem si otázku, kto bude ďalší? Bude to pán Žilinka, aj tam boli informácie, že pripravovali zatknutie, lebo tiež robí kroky proti tomuto obludnému systému. Bude to pán Aláč šéf SIS, ktorý mal odvahu predložiť do NR správu, ktorá to potvrdzuje? Bude to šéf NBÚ preto, lebo sa otvorili previerky niektorým policajtom?”

Smeru-SD podľa Fica nezostáva nič iné ako iniciovať mimoriadnu schôdzu parlamentu, na ktorej navrhne odvolanie ministra vnútra Mikulca. Fico avizoval tento krok na piatok 4. júna.

Fico uviedol, že musí konať aj generálny prokurátor Žilinka. “Predsa sa nemôže pozerať na to, že dnes zatvorili šéfa inšpekcie MV. A ak sa na to bude nemo pozerať, tak zajtra vykopnú dvere aj jemu. Možno už aj ja čakám, čo sa mne stane,” dodal Fico.


 

Reklama
Peter Pellegrini vyzval ministra vnútra na demisiu, odvolávať chce aj premiéra

Nezaradený poslanec a líder mimoparlamentnej strany strany Hlas-SD Peter Pellegrini vyzval ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO), aby okamžite podal demisiu. Zároveň sú poslanci pôsobiaci v Hlase podľa neho pripravení na odvolávanie premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) v Národnej rade SR. Hovorí, že vláda stratila kontrolu nad vedením silových zložiek. Povedal to po štvrtkovom zadržaní riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Adriána Szabóa.

Peter Pellegrini
Na snímke poslanec NRSR Peter Pellegrini

“Zadržanie šéfa inšpekcie, ktorý má vyšetriť závažné podozrenia zo správy Slovenskej informačnej služby, je niečo, čo si naozaj nevieme vysvetliť,” skonštatoval Pellegrini.

O korupcii, z ktorej je Szabó obvinený, mohli podľa neho nadriadení vedieť skôr, pýta sa, prečo hneď nekonali. Zdá sa mu, že na Slovensku existuje špeciálna skupina vyšetrovateľov a prokurátorov s nekalými praktikami.

Post ministra vnútra podľa neho treba prenechať niekomu, kto je schopný dostať pod kontrolu naspäť všetky silové zložky v štáte, upokojiť situáciu, garantovať vyšetrenie všetkých závažných podozrení a vyvodiť zodpovednosť. Poslanci z Hlasu by podľa Pellegriniho podporili tiež návrh na zvolanie schôdze na odvolávanie Mikulca, ktorý avizoval predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico.

Situáciu v silových zložkách spája Pellegrini s vládnou koalíciou. Podozrenia sú podľa neho také vážne, že by mala odísť celá vláda.

Reklama

“Hlas má pripravený návrh na odvolanie predsedu vlády, časť podpisov je už vyzbieraných, od zvyšku opozície začneme podpisy zbierať v najbližších dňoch,” povedal s tým, že zvážia, kedy návrh podajú.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) vo štvrtok zadržala riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Adriána Szabóa. Dôvodom sú obvinenia z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa a korupcie.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali