Budeme mať dostatok plynu?
plynovod
icon

Budeme mať dostatok plynu?

05. novembra 2021iconiconicon

Bratislava 5. novembra 2021 (HSP/Foto:TASR-František Iván)

Neubehne prakticky deň, aby sa Slovensko nezobudilo do problému. Keďže sa blíži zima – a predpovede sú, že bude tuhá – nečakajú nás veľké starosti s teplom? Veď prezidentka na ekologickom samite v Škótsku vyhlásila, že 40 percent mladých Slovákov nechce mať plynové spotrebiče. Neriešme teraz, kto jej to napísal. Viac nás zaujíma, či budeme mať dostatok plynu a za akú cenu nielen počas tejto vykurovacej sezóny, ale aj v budúcnosti.

Všeobecne sa totiž hovorí o zdražení plynu a elektriny, predstaviteľ URSO konštatoval, že cena plynu pre domácnosti, v ktorých sa ním vykuruje a varí, sa na budúci rok zvýši mesačne o viac ako šesť eur. Skrachovala už dodávateľská spoločnosť Slovakia energy, o ktorej minister Sulík povedal:

Sulík sa kriticky vyjadril o distribučnej spoločnosti Slovakenergy.

Reklama

Vysoké ceny plynu zasiahli nielen dodávateľa energií Slovakia Energy, ktorý odchádza zo slovenského trhu, ale môžu spôsobiť problémy aj ďalším energetickým firmám vrátane teplární. Časť z 330 teplární na Slovensku si vopred nezabezpečila dodatočné dodávky plynu a bude musieť nakupovať plyn za aktuálne vysoké ceny. Problémom so zdražovaním energií alebo s nedostatkom surovín čelia v podstate všetky firmy na Slovensku, ktoré sú dokonca podľa predstaviteľov Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory existenčne ohrozené. Nedávno oznámila obmedzenie výroby na technické minimum chemická firma Duslo Šaľa.

Sulík v polovici októbra konštatoval, že plynu na Slovensku dodatok, v hlavnom zásobníku je plynu viac ako 70 percent a že Gazprom si svoje zmluvne uzavreté povinnosti plní.

Reklama

Sulík sa pochvalne vyjadril o Gazprome.

No zatiaľ čo v októbri sa z Ruska cez Ukrajinu na Slovensko prepravilo denne vyše 70 miliónov metrov kubických zemného plynu, prvé novembrové dni preprava klesla na zhruba 42 až 46 miliónov kubíkov plynu denne. O dva dni sa dodávky vrátili na pôvodnú úroveň, pričom, ako povedal hovorca Eustreamu Pavol Kubík, „o dôvodoch čiastočného zníženia prepravy sme neboli informovaní.“ Podľa informácií zverejnených rakúskou tlačovou agentúrou APA cez plynovod Jamal, ktorý vedie z Ruska cez Poľsko, od minulej soboty do Nemecka neprúdi žiaden zemný plyn, pričom koncom októbra prezident Vladimir Putin nariadil štátnemu plynárenskému monopolu, aby v novembri zvýšil dodávky zemného plynu pre Európu.

Takže dodávky plynu sa stávajú významnou politickou zbraňou. Pritom „vďaka“ protiruským sankciám Rusi veľa podobných zbraní nemajú. Ide o veľkú hru. A čo so Slovenskom, ktoré dováža 90% svojich primárnych energetických zdrojov, a pokiaľ ide o zemný plyn, drvivú väčšinu, dokonca by sa mohlo povedať, že v podstate všetko pochádza z Ruska.

Slovenská plynová závislosť sa v plnom rozsahu negatívne prejavila už v januári 2009, keď bol tranzit ruského plynu zastavený kvôli rusko-ukrajinským nezhodám ohľadom jeho ceny. V dôsledku toho Slovensko, ako vtedy druhý najväčší tranzitný štát ruského plynu do západnej Európy, utrpelo značné ekonomické škody. Približne jednu miliardu eur a pokles HDP o jedno až poldruha percenta.

Po dokončení plynovodu Nord Stream 2 medzi Ruskom a Nemeckom, Ukrajine, ale i Slovensku hrozí odrezanie od priamych dodávok ruského plynu. Bývalý predseda NR SR a šéf SNS Andrej Danko sa v tejto súvislosti obáva budúcnosti.

Reklama

Andrej Danko o tom, že plyn budeme dostávať z Nemecka.

Európska komisia chce pre Ukrajinu zabezpečiť stabilné dodávky plynu, a to pomocou Slovenska. To by malo zvýšiť kapacitu reverzného toku plynu a dodávok na Ukrajinu. Reverzné toky fungujú od septembra 2014. Ako uviedla predsedníčka Európskej komisie von der Leyenová, „Európska komisia spolu s ukrajinskými odborníkmi práve skúma rôzne scenáre na zabezpečenie dostatočných dodávok pre Ukrajinu, čo zahŕňa aj možnosť pracovať na opatreniach na reverznom toku zo Slovenska.“ No a náš predseda vlády Eduard Heger už na sociálnych sieťach zrazil opätky: Slovensko je pripravené byť súčasťou riešenia situácie na Ukrajine. Pritom v septembri 2014, keď ešte za vlády Roberta Fica spustilo Slovensko reverzný tok na Ukrajinu, tento krok bol vnímaný viac ako nežiaduci z pohľadu Gazpromu a Kremľa. Rusko dlho neváhalo a ako odpoveď zredukovalo tok plynu na Slovensko, pričom sa vyhovorilo na potrebu doplniť zásobníky, čo trvalo až do marca 2015. Súčasný kontrakt s Gazpromom je platný až do roku 2028, kto však vie, ako sa budú vyvíjať vzťahy Európy k Rusku.

Rusko pokrýva tretinu európskej spotreby plynu a podľa správ tlačových agentúr aktuálne úrovne skladovania v európskych zásobníkoch Gazpromu zostávajú približne na tretine úrovne spred roka. Spoločnosť Gazprom uviedla, že vyššie objemy plynu by mohli prísť do Európy prostredníctvom plynovodu Nord Stream 2 po tom, ako nemecký regulátor schváli jeho prevádzku. „Gazprom pravdepodobne vsádza na to, že Nord Stream 2 bude pomerne skoro online a nechce preberať ďalšie záväzky, keďže tranzitná trasa cez Ukrajinu a plynovod Jamal-Európa sa pravdepodobne budú používať ako vyrovnávacie trasy, keď bude Nord Stream 2 v prevádzke,“ povedal Dmitrij Marinčenko, hlavný riaditeľ ratingovej agentúry Fitch. A iní analytici si myslia, že zostáva otázkou, ako sa Rusko zachová po tom, čo sa zrodí nemecká certifikácia na Nord Stream 2, o ktorú Rusku ide v prvom rade.

Bude mať pravdu bývalý predseda NRSR Andrej Danko alebo minister hospodárstva Richard Sulík?

Dagmar Vanečková

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali