Bude Sulík odstránený?

Bude Sulík odstránený?

Bratislava 27. novembra 2018 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Poslanec Blaha tvrdí, že Sulík má v SaS ťažkú opozíciu, ktorá ho chce zhodiť z postu predsedu

Na snímke Richard Sulík

Strana SaS začala v sobotu svoju kampaň do eurovolieb 2019 a do slovenských parlamentných volieb 2020. Na čele stojí jej zakladateľ Richard Sulík ktorý otvorene deklaroval, že sa budúci rok bude plne venovať len a len tomu, aby sa stal predsedom vlády. A strana tlieskala.

Reklama

Ale poslanec Blaha zo Smeru to tak jednoznačne nevidí. Blaha, ktorý vo svojich známych komentároch na facebooku oslovuje Sulíka menom “Riško” alebo rovno “chalan”, si myslí, že tento má vo svojej strane neisté postavenie a mal by si dávať pozor, kto stojí za ním. SaS je najsilnejšia opozičná strana Slovenska, tak je aj pre nás vhodné sa pozrieť, čo je na tom pravdy.

Na prvý pohľad rozpory nevidno. Strana to je malá, nemá širokú členskú základňu, 170 ľudí, vždy sa orientovala na relatívne malú skupinku takých, ktorí sa priam osobne poznajú. Všetkých spája nielen spoločný svetonázor, ale určite aj osobné záujmy.

Reklama

Sulík už dokonca raz ušiel hrobárovi z lopaty: v roku 2013 na zjazde pri voľbách za predsedu dostal len 134 hlasov, jeho protikandidát Jozef Kolár 121 hlasov. To je malý rozdiel a slovenská politika sa mohla vyvíjať možno inak. Následne ale vzbúrenci odišli z strany a politicky skrachovali – z čoho vyplýva poučenie, že je lepšie zostať v SaSke, ako špekulovať. Rebelov teda už niet.

Dnes je okolo Sulíka užšie jadro presne ôsmich osôb podieľajúcich sa na riadení. Má niekto z nich zákerné osobné ambície? Blaha povedal dosť konkrétne, čo myslí – v poslednom týždni sa objavil materiál útočiaci na temnú minulosť podpredsedníčky Národnej rady Lucie Ďuriš Nicholsonovej z čias jej mladosti v Kanade. Tieto materiály, azda len čierny vtip, údajne hodil na web človek od Jozefa Rajtára, člena vedenia SaS.

Je to pravda, nie je to pravda, žerie sa vedenie SaS? Nuž, v prvom rade je tu reč o Nicholsonovej, takže je pravdepodobné, že ani jej najbližší spolupracovníci neznášajú jej prácu, jej vyjadrovanie a jej neschopnosť. Podľa programu strany jej najnovšie pridelili rómsku otázku, uvedomte si, má tam pridelené heslo “Lepší život v osadách, aj mimo nich”.

To ju poverili naozaj “zodpovednou” témou, lepšie ju upratať nemohli – na to ani tú maturitu nepotrebuje, to je fakt. Druhý spôsob, ako sa jej zbaviť, je vykopnúť ju hore, konkrétne do Bruselu, kam Nicholsonová kandiduje na treťom mieste v kandidátke. Ale možno práve táto jej drzá ambícia spôsobila, že u niekoho vo vedení SaS pretiekol pohár trpezlivosti.

Uvedomte si, Nicholsonová ako poslankyňa EU, to je predsa len silná káva. Nik z rozumných v čele SaS nemôže nevidieť, že prípad Nicholsonová im uberá na popularite a dôstojnosti. Časy chlpatého agenta Nicholsona a jeho ľudí sú už azda minulosťou, nie?

Reklama

Lenže – toto je Nicholsonová, nie Sulík. Ak si Blaha myslí, že útoky na maskota parlamentu sú útokmi na samého Sulíka, tak sa mýli, lepšie povedané vedome preháňa.

Na Sulíka útočí iná sila. Ako všetci vedia, Sulík utiekol v roku 2014 do Europarlamentu, pretože sám predpokladal, že SaS sa už nabudúce do slovenského parlamentu nedostane. Vo svete ale tento “chalan” s jednoduchým liberálno ekonomickým svetonázorom dostal okoštovať európsku byrokraciu, aroganciu a nedemokratickosť EU parlamentu.

Podchytil tam očividne názory euroskeptikov, a neskôr aj odporcov imigrácie, ba až odporcov globalizmu. To mu mierne otvorilo oči a výrazne oživilo stranu SaS – to, a nič iné. Ale to je jednoducho a jasne aj ten problém, prečo má Richard Sulík voči sebe skrytú, ale silnú opozíciu.

To nie sú osobné ambície niekoho v SaS, to sú záujmy tých globálnych atlantických síl, ktoré potrebujú vo východnej Európe strany spĺňajúce ich príkazy, ako to robila dlhý čas poslušne Dzurindova a Radičovej SDKU. Protimigrantská SaS globalistom nemôže vyhovovať, to nebudú podporovať či tolerovať.

Sulík sa vyjadril, že dlhé roky doplácal na svoju neskúsenosť v politike. Myslím, že v niektorých oblastiach stále ešte neskúsený je a mal by si naozaj dávať pozor, kto za koho kope. Konieckoncov, globalistickí poskoci na Slovensku nie sú nijako neznámi, Šebej, Bútora,

Reklama

Dostál a linky od nich sú jasne viditeľné, aj do strany SaS. Len treba pochopiť, že za dedkami je skrytá odhodlaná moc a že tá ešte nemieni tento boj vzdať. Tí, ktorí práve toto nepochopili alebo tomu neverili, už v politike nie sú.

Peter Vanád

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:11

Státisíce ľudí sa vo štvrtok zišli na rôznych miestach po celej Austrálii a na Novom Zélande, aby si pripomenuli svojich padlých v prvej svetovej vojne. Informovala agentúra AFP.

07:02

Jemenskí húsíovia sa prihlásili k útokom na americké a izraelské obchodné plavidlá a americký torpédoborec.

O operáciách informoval Yahya Sari, vojenský hovorca hnutia Ansar Allah.

06:53

Francúzske orgány činné v trestnom konaní zadržali a začali vypočúvať 16-ročného chlapca, ktorý avizoval, že chce spáchať útok počas letnej olympiády v Paríži. Polícia uňho našla sľub vernosti teroristickej sieti Islamský štát (IS). Prípad prevzala prokuratúra, ktorá sa zaoberá teroristickými činmi.

06:44

Poľsko poskytne finančnú pomoc vo výške dvoch miliónov dolárov pre dve humanitárne agentúry OSN, ktoré podporujú civilistov vo vojnou zmietanom Pásme Gazy. V stredu to oznámilo poľské ministerstvo zahraničných vecí.

06:35

Generálny riaditeľ sociálnej platformy TikTok Šou C’ Čche v stredu prisľúbil podniknutie právnych krokov na zvrátenie zákona prijatého v Spojených štátoch, na základe ktorého bude možné túto populárnu aplikáciu v USA zakázať pre podozrenia, že ju kontroluje čínska vláda.

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon, ktorý čínskej materskej spoločnosti ByteDance dáva približne 270 dní na to, aby odpredala TikTok v USA alebo čelila vylúčeniu z amerického trhu.

06:30

Španielsky premiér Pedro Sánchez v stredu uviedol, že zvažuje možné odstúpenie v reakcii na oznámenie súdu, ktorý začal vyšetrovanie premiérovej manželky na základe podozrení z korupcie.

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali