Brusno 8. februára (TASR) – Tradičné a obľúbené podujatie Čipkárskô, ktoré sa v tomto roku v Brusne v okrese Banská Bystrica bude konať jubilejný 15. raz, navštevujú aj priaznivci zo zahraničia. Získalo tak medzinárodný charakter, priblížil TASR Imrich Kolpák, poslanec obecného zastupiteľstva, ktorý prišiel s myšlienkou založiť takéto podujatie. "Už sa nám stalo, že tu varil zať zo Škótska, bolo tu kanadské družstvo, kde boli traja pôvodom Slováci, ich otec aj matka boli zo Slovenska, má to taký medzinárodný charakter," povedal Kolpák. Dodal, že k tradičným účastníkom sa radí aj Ján Hansman zo Srbska, počas vojny bol učiteľom v miestnej základnej škole.
Ako Kolpák pokračoval, páči sa mu, že vždy býva na Čipkárskô minimálne 25 družstiev. V roku 2009 zaznamenali rekord, ktorý je aj zapísaný v Knihe slovenských rekordov. Vtedy sa na akcii zúčastnilo 34 družstiev. Kolpák vysvetlil, že prišiel s myšlienkou vytvoriť niečo nové, čo ešte v tomto regióne nie je: "A to je akcia Čipkárskô. Ide o varenie tradičného jedla, ktoré kedysi využívali naši obchodníci – tzv. čipkári. Boli to obchodníci, ktorí chodili po jarmokoch v rámci Európy." Počas presunu z jarmoku na jarmok používali čipkársku mašinu, ktorá bola zavesená na voze. V tej počas jazdy varili svoje tradičné jedlo.
Čipkárska mašina je atypický nástroj, ktorý má v strede komín, do ktorého sa dáva väčšinou drevené uhlie, a v okolí komína sa varí. "Podstata je v tom, že suroviny sa dávajú do vody, je to úplne zdravé, nie je tam žiadny mastný základ… Buď tam je hovädzie, alebo baranie mäso. Dáva sa tam koreňová zelenina, zemiaky a nakoniec trhance," priblížil Kolpák. Jedlo je atypické v tom, že prvé sa zje husté, potom polievka.
Kolpák si pri zakladaní akcie myslel, že Čipkárskô zaujme okolo 100 ľudí a nepredpokladal, že bude mať taký úspech nielen pre okolité obce alebo región, ale aj rodákov zo zahraničia. "Je to taká obecná akcia, ktorá na Slovensku, vlastne, nie je – je to atypická akcia, pretože niekde sa varí guláš, halušky, kapustnica, ale Čipkárskô ako také sa nikde nevarí," povedal Kolpák. Podľa pravidiel sa pred súťažou prihlásia štvorčlenné družstvá, mali by v nich byť minimálne traja rodáci alebo obyvatelia Brusna. Po varení odovzdávajú vzorky svojho kuchárskeho umenia a porota vyhodnotí najchutnejšie jedlá, ktoré musia byť aj estetické.
Kolpák podotkol, že keď v roku 1999 začínali, súťažné družstvá tvorila väčšinou stredná a staršia generácia. Vlani už bola asi polovica súťažiacich vo veku do 30 rokov. "To znamená, že mládež nadväzuje na starých rodičov, prarodičov a začína variť. Už teraz je úplne bežné, že sú domáce akcie, kde prídu nejakí priatelia, zoberú čipkársku mašinu a varia si doma v záhrade. Hocikedy," dodal Kolpák.
UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam a fotoreportáž.
UPOZORNENIE: TASR dnes vydáva o obci Brusno seriál spravodajských materiálov.