Brusel považuje blokádu kamiónov na Poľskej hranici za neakceptovateľnú a pohrozil právnymi krokmi

❚❚

Bratislava 30.novembra 2023 (HSP/Euronews /Foto: TASR)

 

Euronews informuje, že Európska komisia ostro odsúdila zablokovanie ukrajinských hraníc, ktoré iniciovali poľskí kamionisti a poľnohospodári a pohrozila právnymi krokmi proti vláde vo Varšav

Ilustračné foto
e

„Je pravda, že situáciu na poľských hraniciach s Ukrajinou považujeme za absolútne neprijateľnú,“ uviedla v stredu európska komisárka pre dopravu Adina Văleanová.

.

„Hoci podporujem právo ľudí na protest, celá EÚ, nevynímajúc Ukrajinu – krajinu, ktorá je v súčasnosti vo vojne, si nemôže brať za rukojemníka blokovanie našich vonkajších hraníc. Je to také jednoduché,“ povedala Văleanová.

Od 6. novembra poľskí kamionisti a poľnohospodári blokujú prejazd cez rôzne hraničné priechody pozdĺž poľsko-ukrajinskej hranice. V pondelok sa nepretržité obmedzenia rozšírili na štvrtý priechod v Medike, čím sa kríza ešte viac prehĺbila.

.

Povolený je len vstup vozidiel s humanitárnou a vojenskou pomocou.

V dôsledku toho uviazli tisíce ukrajinských kamionistov, ktorí museli čakať celé dni, kým sa dostali na druhú stranu hranice, pričom kolóny sa tiahli viac ako 30 kilometrov až na poľské územie. Drsné podmienky na mieste, vrátane teplôt pod bodom mrazu a nedostatku hygienických zariadení, vyvolali obavy o bezpečnosť.

Dvaja ukrajinskí vodiči, ktorí čakali na prekročenie hranice, zahynuli vo svojich vozidlách, obaja pravdepodobne z prirodzených príčin.

Poľskí demonštranti požadujú opätovné zavedenie predvojnových pravidiel pre ukrajinských kamionistov, ktorí boli oslobodení od povinnosti mať pri sebe prepravné povolenia.

Táto zmena bola zavedená minulý rok v rámci “solidárnych pásiem” Európskej únie, ktoré majú pomôcť vojnou zničenej krajine udržať jej národné hospodárstvo a obchodné vzťahy.

.

Protestujúci tiež požadujú, aby prázdne nákladné vozidlá vracajúce sa z Ukrajiny do EÚ boli vyradené z elektronického systému radenia do čakacích radov, ktorý zriadil Kyjev, a aby sa zaviedli opatrenia, ktoré by bieloruským a ruským dopravcom zabránili obchádzať medzinárodné sankcie.

Podľa poľského ministerstva infraštruktúry zmeny zavedené “solidárnymi pásmami” drasticky narušili konkurencieschopnosť v neprospech poľských vodičov. Vv roku 2021, rok pred začatím vojny v Rusku, mali poľskí kamionisti 38 % podiel na trhu oproti 62 % ich ukrajinských konkurentov, ktorí ponúkajú lacnejšie sadzby a nie sú viazaní normami EÚ. Na konci októbra sa tieto čísla zmenili na 8 % podiel poľských kamionistov k 92 % ich ukrajinských konkurentov.

Avšak na rozdiel od zákazov na bezcolné ukrajinské obilie zavedených začiatkom tohto roka, tieto hraničné obmedzenia nezaviedla ani neschválila tvrdá pravicová poľská vláda, ktorá po októbrových voľbách prišla o moc.

„Zostávame v neustálom kontakte s odvetvím dopravy. Hovoríme aj s ukrajinskou vládou a Európskou komisiou, pretože práve oni majú v rukách kľúč k odstráneniu priamych príčin tohto protestu,“ povedal v stredu Alvin Gajadhur, úradujúci poľský minister infraštruktúry.

Eurokomisárka Adina Văleanová sa však zdala byť touto ouvertúrou nepresvedčená a verejne pokarhala poľskú vládu za to, že nevykonáva svoje úlohy pri riešení sporu.

.

„Dobrá viera pri hľadaní riešenia neexistuje. To je moje dnešné hodnotenie. Poľské orgány sa takmer vôbec nezapájajú,“ povedala Văleanová.„Hovorím to preto, lebo poľské orgány sú tie, ktoré by mali presadzovať právo na tejto hranici,“ dodala.

Komisárka uviedla, že : „Existuje zoznam technických opatrení, ktoré by mohli zmierniť napätie a obnoviť tranzit, ale tie však musí akceptovať poľská strana.“

„Pokračujeme v dialógu, ale vyhradzujeme si právo zasiahnuť ako Komisia, a to aj prostredníctvom konania proti tým, ktorí nerešpektujú pravidlá a neuplatňujú zákon,“ poznamenala Văleanová.

Konanie o porušení právnych predpisov je jedným z nástrojov, ktoré má exekutíva k dispozícii na zabezpečenie primeraného a jednotného uplatňovania európskych právnych predpisov v celom bloku. Konanie má niekoľko fáz a môže viesť k žalobe na Európskom súdnom dvore, ktorý môže členskému štátu, ktorý nedodržiava predpisy, uložiť denné pokuty.

Ukrajina je otvorená hľadaniu kompromisu s Poľskom, ale tvrdí, že jej vodiči musia mať najprv k dispozícii potraviny a pohotovostné služby. Ukrajina tiež otvorila dvere pre evakuáciu tých, ktorí zostali uviaznutí na území Poľska.

Medzitým podľa Únie slovenských dopravcov (UNAS) slovenskí autodopravcovia tiež pohrozili, že ak sa neprijmú opatrenia na zníženie konkurencie zo strany Ukrajiny, od 1. decembra sa k blokáde pridajú.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali