Londýn 4. júna (TASR/HSP/Foto:moda.sk)
Do prieskumu sa zapojilo viac ako 3000 britských škôl
Britské deti majú nedostatočné poznatky o potravinách a jedle. Vyplýva zo štúdie Britskej nadácie pre výživu, ktorú dnes zverejnil denník Daily Mail.
Ako sa ukázalo, mladší britskí školáci si myslia, že syr je zelenina, paradajky rastú pod zemou a rybie prsty sa vyrábajú z kuracieho mäsa, napísal denník.
Britská nadácia pre výživu robila prieskum na vzorke vyše 27.000 žiakov základných a stredných škôl a dospela k pomerne neradostným výsledkom.
Ukázalo sa totiž, že priveľa detí vynecháva raňajky, pričom tento trend má stúpajúcu tendenciu s vekom detí. Len veľmi málo školákov tiež pravidelne jedáva rybu. Tri štvrtiny mladších detí a deväť z desiatich starších netušia, že denne by mali zjesť najmenej päť porcií ovocia a zeleniny. Dvaja z piatich stredoškolákov si zase nemyslia, že do tejto dennej dávky možno započítať aj mrazené ovocie či zeleninu.
Približne jedno z desiatich detí uviedlo, že ešte nikdy nevarilo, zatiaľ čo tri štvrtiny by to rady robili častejšie.
Roy Ballam, ktorý je v nadácii manažérom pre vzdelávanie, uviedol, že 21 percent mladších školákov a 18 percent tínedžerov nikdy nenavštívili farmu. “To je aj čiastočné vysvetlenie toho, prečo si tretina mladších a pätina starších detí myslí, že cestoviny nejako súvisia so zvieratami,” uviedol.
Prieskum sa robil počas nedávneho Týždňa zdravého stravovania, do ktorého sa zapojilo viac ako 3000 britských škôl. Ballam spresnil, že cieľom tejto akcie je vyvolať záujem detí o pôvod jedla, výživu a varenie, aby lepšie chápali pôvod potravín a jedla a dostali základy správnej výživy a životného štýlu.