Briti si myslia, že ich krajina je rasistická a bojí sa vývoja po brexite

Briti si myslia, že ich krajina je rasistická a bojí sa vývoja po brexite

Londýn 26. februára 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Matt Dunham)

 

Mnohí Briti si myslia, že ich krajina je hlboko názorovo rozdelená a nedôveruje svojim politikom ani hlavným médiám. Podľa Britov sa tiež krajina bojí svojej ekonomickej budúcnosti po brexite. A podľa ich názoru je dokonca rasistická a islamofóbna. Vyplýva to z výsledkov rozsiahleho prieskumu verejnej mienky televízie Sky News, ktoré v utorok zverejnila na svojom portáli

Ilustračné foto

Prieskum objasňuje nálady obyvateľov krajiny v období, keď sa Spojené kráľovstvo pripravuje na vystúpenie z Európskej únie, čo je najväčšia politická zmena od konca druhej svetovej vojny.

Reklama

K najviac znepokojujúcim zisteniam patrí to, že vyše polovica krajiny je presvedčená, že britská verejnosť je rasistická a islamofóbna, ako aj to, že takmer deväť z desiatich ľudí si myslí, že politickí lídri sa o verejnosť nestarajú.

Prekvapujúce je, že napriek neistote, ktorej krajina čelí, väčšina Britov tvrdí, že sú v živote šťastní a majú pozitívnejší pohľad na svoju osobnú budúcnosť než na budúcnosť Spojeného kráľovstva ako celku.

Reklama

Britská televízia Sky News zisťovala medzi ľuďmi v Anglicku, Walese a Škótsku, v akom “rozpoložení je krajina”. Severné Írsko nebolo do prieskumu zahrnuté.

Pokiaľ ide o percentá v jednotlivých otázkach, tak tri štvrtiny (75 percent) opýtaných Britov sú presvedčené, že Spojené kráľovstvo je názorovo rozdelené – toto percento je dokonca ešte vyššie u mladej generácie v krajine (vo vekovej skupine 25 až 34 rokov), a to 81 percent.

Ale prečo si väčšina britskej verejnosti myslí, že spoločnosť je rozdelená?

Viac ako štyria z desiatich respondentov (42 %) uviedli, že hlavným faktorom je brexit, pričom 23 % pripisuje vinu politikom a 14 % prisťahovalectvu.

Profesor politológie na britskej Univerzite v Essexe Rob Johns vysvetlil, že britská verejnosť má pri otázke o Európe často na mysli členstvo v EÚ, a nie jej blízkosť s kontinentom.

Reklama

“Môžeme pozorovať, že podiel ľudí, ktorí tvrdia, že majú určitú európsku identitu, stúpa. Podľa mňa je to preto, že zástancovia zotrvania v EÚ sa naučili hovoriť, že sú Európania,” dodal profesor Johns.

Prieskum takisto ukázal nárast dôvery v inštitúcie, ako je kráľovská rodina, polícia a ozbrojené zložky – na rozdiel od vlády, politických strán a médií.

Vláda a dve hlavné politické strany (Konzervatívna a Labouristická) zaznamenali najnižšie stupne dôvery – ale vzhľadom na to, čo sa povedalo a urobilo vo veci brexitu, sú aj najviac zasiahnutými.

Mnohí Briti tvrdia, že sa v procese odchodu Británie z EÚ cítia zradení inštitúciami krajiny – a to od vlády a politických strán až po médiá a veľké firmy.

Nespokojnosť s politikou je obrovská. Podľa prieskumu až 87 % Britov má pocit, že politickí lídri sa o nich nestarajú, hoci tretina pripustila, že má málo znalostí o udalostiach v britskej politike.

Reklama

Najviac nespokojné s politikmi sú mladšie generácie, až 90 % ľudí vo veku 18 až 24 rokov je presvedčených, že politickí lídri sa o nich nestarajú.

Briti sú pozitívnejší ohľadne svojej osobnej budúcnosti, než budúcnosti Spojeného kráľovstva.

Polovica (51 %) Britov vyhlásila, že ich životy idú dobrým smerom, ale iba 21 % si to isté myslí o smerovaní britskej ekonomiky a iba jeden z piatich Britov (21 %) si to myslí celkovo o Spojenom kráľovstve.

Tretina Britov (33 %) je presvedčená, že Británia smeruje k vyššiemu stupňu rovnosti etnických menšín v spoločnosti, pričom takmer polovica (46 %) si myslí, že Británia je na dobrej ceste k zlepšeniu rodovej rovnosti.

Viac ako polovica Britov označuje Spojené kráľovstvo za rasistické, ale v prípade mladších generácií vo veku 18 až 24 rokov percentá pri tejto téme prudko stúpnu na 65 %.

Prieskum Sky Data sa uskutočnil 4.-14. januára medzi 2880 ľuďmi vo veku 18 a viac rokov, uviedla ešte televízia Sky News.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali