Bratislavskí poslanci dali stopku zákazu hazardu. Iniciatíva Zastavme hazard: Nepočítali sme s možnosťou, že by si poslanci dovolili odignorovať voličov

Bratislavskí poslanci dali stopku zákazu hazardu. Iniciatíva Zastavme hazard: Nepočítali sme s možnosťou, že by si poslanci dovolili odignorovať voličov

Bratislava 18. februára 2017 (HSP/Foto: FB/Dana Čahojová, Marcel Košta)

 

Mestskí poslanci nášho hlavného mesta počas včerajšieho dňa hlasovali o zákaze hazardných hier na území Bratislavy. Diskusia k zákazu trvala viac ako osem hodín. Vzhľadom na hromadnú petíciu, ktorú podpísalo 136.139 občanov, bolo hlasovanie poslancov prekvapením. K zákazu hier a hazardu nakoniec nedošlo.

Hlasovanie mestských poslancov
Hlasovanie mestských poslancov

Hlasovanie poslancov je prekvapením, keďže petíciu, pod ktorú zbierali dobrovoľníci podpisy niekoľko mesiacov, prvotne podporili všetci poslanci. V petičnom výbore sa dokonca nachádzali všetci starostovia. Napriek tomu došlo k zvratu a starostovia Devínskej Novej Vsi Milan Jambor, Vrakune Martin Kuruc a Petržalky Vladimír Bajan pri hlasovaní o zákaze nehlasovali. V uvedenej veci sme oslovili aj menovaných starostov a požiadali ich o stanovisko, prečo sa rozhodli nehlasovať aj napriek tomu, že boli súčasťou petičného výboru. V prípade, že sa k tejto otázke vyjadria, vás o tom budeme informovať.

Reklama

Za zákaz hazardu hlasovalo zo 41 poslancov len 24. Na odsúhlasenie zákazu bola potrebná trojpätinová väčšina, čo v tomto prípade činí 25 hlasov. Takže stačil jediný hlas, aby bolo vyhovené zákazu, ktorý žiadalo v Bratislave viac ako 136 tisíc občanov.

Hlasovanie mestských poslancov
Hlasovanie mestských poslancov

Pri zbere podpisov sa angažoval aj Anton Chromík s Aliancou za rodinu. Avšak aliancia už v utorok (14.2.) vyzývala ľudí, aby sa zúčastnili štvrtkového zastupiteľstva. „Šíria sa vážne správy, že zákaz hazardu vôbec nie je istý. Sú tu poslanci, ktorí chcú poprieť svoj podpis pod petíciou, otvorene vyhlasujú, že boli oklamaní a nechcú hlasovať za úplný zákaz, ale chcú dovoliť herne v hoteloch, moteloch a penziónoch. Aké argumenty položené na stôl ich presvedčili, nevieme. Tvária sa, že to bude tzv. čiastočný zákaz, prípadne používajú termín regulácia, ktorá však nedokáže počet herní ani automatov regulovať. Dnes máme 150 herní v Bratislave. Ak by schválili iba to, že herne môžu byť v hoteloch, moteloch a penziónoch, tak už dnes je v Bratislave 114 takýchto budov. Ak si herne založia „penzión” s tromi izbičkami pre zamestnancov či nonstop hráčov tak herní  môže byť neobmedzené množstvo. Preto to považujeme  za frašku,“ uviedla v tom čase Aliancia za rodinu.

Reklama

Mesto Bratislava získalo z hazardných hier v roku 2014 príjem viac ako 3.250.000 EUR. V roku 2015 to bolo o niečo menej, viac ako 3.150.000 EUR. V meste sa pritom nachádza 232 herní. V súvislosti s týmto číslom je zaujímava informácia, že počet herní prevýšil v Bratislave počet lekární.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal bol podľa vlastných slov z hlasovania poslancov šokovaný a sklamaný. Včera na sociálnej sieti avizoval, že tento boj nekončí. „Boj za presadenie vôle stotisíc občanov sa pre mňa nekončí. Rozhodol som sa zvolať členov petičného výboru, s ktorými rozoberiem naše ďalšie kroky a aktivity, ktoré v súvislosti s petíciou podnikneme,“ napísal Nesrovnal.

Zo stanoviska poslancov Bratislavy je sklamaný aj bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský (viac TU).

Na druhej strane, pre asociáciu zábavy a hier je hlasovanie mestských poslancov malým zázrakom. „Je to malý zázrak, že sa bratislavskí poslanci nezľakli vyjadriť svoj názor,“ uviedla hovorkyňa Asociácie zábavy a hier Dominika Lukáčová. Svoje stanovisko zdôvodnila tvrdením, že Bratislava nebude trpieť čiernym trhom a mafiou. Zároveň však priznala tiež, že regulácia herní je potrebná.

 

Reklama

O stanovisko k hlasovaniu mestských poslancov sme požiadali aj Inicatívu Zastavme hazard. Na naše otázky odpovedal Peter Beňa:

 

Ako si vysvetľujete fakt, že proti hazardu nehlasovali poslanci, ktorí boli súčasťou petičného výboru petície, pod ktorú sa spolu s nimi podpísalo viac ako 136.000 ľudí?

“Poslanci, ktorí petíciu podpísali, prípadne boli členmi petičného výboru, museli včera ukázať svoju pravú tvár, vďaka čomu sa Bratislavčania dozvedeli, že títo poslanci nemajú záujem zastupovať svojich voličov a rešpektovať ich demokraticky vyjadrenú vôľu. Záujem o občanov sa nedá predstierať do nekonečna.”

 

Reklama

Máte informácie o tom, ako poslanci svoje rozhodnutie nehlasovať odôvodnili?

“Viacerí poslanci sa vyhovárajú, že nepoznali zákon a nevedeli, čo v petícii podpisovali, hoci je medzi nimi aj bývalý poslanec Národnej rady, ktorý za zákon o hazardných hrách v roku 2012 hlasoval. Taktiež tvrdili, že regulácia, ktorá má znížiť v roku 2018 počet 89 herní na 80, je jedinou zmysluplnou cestou a každý, kto tvrdí opak a podpísal petíciu, je blázon alebo mafián. Údajne chceli ponechať herne výhradne v hoteloch a obchodných centrách, čo im zákon neumožňuje, a preto ani nepredložili pozmeňujúci návrh, aby sa tieto kategórie budov zo zákazu vyňali. Hlavným argumentom je, že zákaz herní v budovách pre kultúru a verejnú zábavu a v bytových domoch je postačujúci a prinesie prísnu reguláciu. Pritom v budovách pre kultúru a verejnú zábavu by už kvôli novele zákona budúci rok nemali byť žiadne herne, lebo všetky 3 prevádzky zaniknú. Z 93 prevádzok v bytových domoch zanikne 73 zo zákona a zvyšných 20 vedia zakázať vlastníci bytov, ak nevydajú súhlas s ďalšou prevádzkou herne. Poslanci, ktorí potopili VZN, chcú teda regulovať herne, ktoré aj bez regulácie postupne zaniknú.”

 

Aké sú vaše celkové dojmy zo všerajšieho hlasovania poslancov?

“Na jednej strane nás povzbudilo, že sa našlo 24 statočných poslancov, ktorí do poslednej chvíle bojovali za svojich voličov. Nesmieme na ich snahu zabudnúť. Na druhej strane sme zhrození, že poslanci dokážu odignorovať takú masu voličov, najmä keď opakovane deklarujú, že nemajú relevantné informácie a nevedia si overiť, či je ich postoj založený na pravde.”

 

Bude “Iniciatíva Zastavme hazard” pokračovať v snahách o zakázanie  hazardu na území Bratislavy?

“O ďalšom postupe sa poradíme, nakoľko sme nepočítali s možnosťou, že by si poslanci dovolili odignorovať voličov a neprijať VZN. O ďalších krokoch budeme informovať, pričom reálne o zákaze hazardu v Bratislave rozhodne nové mestské zastupiteľstvo s novými poslancami.”

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:20

Maďarsko je právnym štátom, vyhlásil vo štvrtok na tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencii Conservative Political Action Conference (CPAC) predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Podľa servera telex.hu premiér zdôraznil, že keby aj chcel, nemôže súdom nariadiť, “čo je správne”, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Viktor Orbán
Na snímke Viktor Orbán
13:00

Európsky dvor audítorov (EDA) v Luxemburgu kritizuje nedostatky pri využívaní niekoľkých miliárd eur v Turecku, ktoré mu Európska únia (EÚ) v roku 2016 vyčlenila v rámci migračnej dohody. Turecko sa v dohode zaviazalo, že zabráni sýrskym migrantom pri vstupe do Európy.

12:49

Vzdušný priestor nad juhom Nórska vo štvrtok dopoludnia na niekoľko hodín uzavreli pre technickú poruchu v riadiacom centre v Osle. Na tamojšom letisku, ktoré patrí k najväčším v Škandinávii, v dôsledku toho dochádza k výrazným meškaniam letov.

12:35

Čína umožňuje vo svojom prístave kotviť ruskej nákladnej lodi, na ktorú USA uvalili sankcie a ktorá zrejme preváža do Ruska zbrane zo Severnej Kórey. Informovala agentúra Reuters.

12:19

Od rozšírenia Európskej únie (EÚ) pred 20 rokmi, keď do nej vstúpilo aj Maďarsko, sa Maďarom žije lepšie a toto členstvo láka do krajiny aj zahraničných investorov. Vyhlásil to bývalý premiér Péter Medgyessy na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu, kde si v stredu so zástupcami Európskej únie a členských štátov pripomenuli 20. výročie vstupu desiatich štátov do EÚ.

12:02

Poslanci Národnej rady (NR) SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom vo štvrtok. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB).

11:46

Mrazy, ktoré v poslednom týždni zasiahli Česko, boli pre pestovateľov ovocia fatálne. Odhadom už bolo zničených približne 100.000 ton ovocia a škoda v tejto chvíli presahuje miliardu korún (takmer štyri milióny eur). Pamätníci podľa českého ministra poľnohospodárstva Marka Výborného hovoria o najhoršej situácii za posledných sto rokov.

11:37

Thajské úrady varovali vo štvrtok pred novou vlnou horúčav, v dôsledku ktorých v tejto krajine prišlo od začiatku roka o život už najmenej 30 ľudí.

Extrémne horúčavy sa očakávajú v metropole Bangkok, ale aj na severe a severovýchode kráľovstva. V hlavnom meste už v stredu teploty dosahovali 40,1 stupňov Celzia, pričom obdobné hodnoty sa očakávajú aj vo štvrtok.

11:23

Viac ako 90 osôb zadržali v stredu počas propalestínskych protestov v areáli University of Southern California (USC) v Los Angeles.

Zadržaní boli z dôvodu neoprávneného vniknutia na cudzí pozemok, napísala tamojšia polícia na sociálnej sieti X. Dodala, že pri zásahu nedošlo k žiadnym zraneniam.

11:10

Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) v spolupráci s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ v stredu oznámili, že vytvorili Alianciu pre kritické lieky. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

10:57

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09.

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE

Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali