Bratislava znížila dlhy o milióny; ušetriť, koľko žiada vláda, ale nevie

❚❚

Bratislava 2. októbra (TASR) – Deväť miliónov eur, ktoré má Bratislava tento rok ušetriť a prispieť tak ku konsolidácii, ktorú od jednotlivých samospráv žiada vláda, hlavné mesto nesplní. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD). "Ak tri roky šetríte a uťahujete si opasok a niekto vám v treťom roku povie, že ešte dve dierky a vy už ste takpovediac "natesno", tak poviete, že ja už nemám kam. Môžem vypnúť svetlo či zrušiť x liniek mestskej hromadnej dopravy, to by tých deväť miliónov ušetrilo," uviedol. Šetrenie už v tomto prípade podľa neho prestáva mať zmysel.

Ku konsolidácii však Bratislava prispeje, akou sumou však ešte presne nevie. Do konca tohto týždňa má podľa podpredsedu ZMOS-u Vladimíra Bajana každé mesto a obec samo za seba povedať, aký hospodársky výsledok očakáva koncom roka. Údaje potom samosprávy zašlú vláde. "Chceme to urobiť tak, že ak sa pod to číslo podpíšeme, na konci taký hospodársky výsledok aj bude. Ak ministerstvo financií od nás očakáva deväť miliónov, tak my možno nebudeme vedieť dať deväť, ale pre vládu je dnes možno lepšie vedieť, že garantujeme napríklad štyri," konštatoval Ftáčnik. "Poďme si potom ten podiel spočítať a posúďme spolu so štátom, či to nie je dosť, či mu to už nepomôže dosiahnuť kľúčový cieľ," podotkol. Deficit verejných financií SR by mal tento rok podľa plánu vlády klesnúť pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP), k čomu však musia prispieť aj samosprávy.

Porovnávať hospodárenie Bratislavy len s rokom 2012 a tam nastaviť kritériá sa podľa Ftáčnika nedá. Mestá by tiež podľa primátora mali priniesť vlastný podiel podľa možností, ktoré majú. "Každé mesto alebo obec má svoj vlastný príbeh, teda inú východiskovú pozíciu a kritériá, ktoré sa na nás uplatnili, boli pre všetkých rovnaké," zdôraznil. Podľa Ftáčnika treba diskutovať so samosprávami aj o šetrení na ďalšie roky, lebo dnes nastavený podiel na konsolidácii pre ďalšie obdobie je nereálny.

Ftáčnik podotýka, že po troch rokoch je Bratislava finančne zdravším mestom. Znížiť dlhové zaťaženie sa mestu podľa neho podarilo najmä s pomocou dvoch krokov. "Stanovili si prebytkové rozpočty na úrovni bežného hospodárenia. To sú služby týkajúce sa dopravy, čistenia mesta či školstva. Šetrili sme na niektorých položkách, aby sme mohli vytvoriť prebytok, ktorý sme použili na zaplatenie starých dlhov, napríklad za zimný štadión," vysvetlil. Ozdravovať mestské financie sa tiež podľa jeho slov podarilo predajom mestského majetku. "Neľahko sa nám predáva majetok, máme mnohé obchodné súťaže, do ktorých sa nám nik neprihlásil. Napriek tomu mesto dokázalo za dva roky predať majetok za asi sedem miliónov eur," vyčíslil primátor.

.

V roku 2010 po voľbách bolo podľa Ftáčnika dlhové zaťaženie Bratislavy na úrovni 66 percent bežných príjmov. Ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti pritom hovorí, že 60 percent je kritická hranica. "Ak do toho zarátame aj mestské podniky, boli sme na úrovni 115 percent, to už sme skoro v Grécku," pripomenul primátor s tým, že za tri roky mesto znížilo dlhové zaťaženie na 58 percent a dostalo sa tak pod kritickú hranicu. "Ale ústavný zákon má ešte 55-percentnú hranicu, nad ktorou musí konkrétny subjekt verejnej správy začať prijímať opatrenia. Očakávame, že do konca volebného obdobia sa pod ňu dostaneme," dodal.

V prvom roku mesto z dlhov, ktoré boli podľa Ftáčnika vo výške 228 miliónov eur dokázalo splatiť 13 miliónov, v druhom roku 12,5 milióna a v tomto plánuje splatiť takmer 15 miliónov eur dlhu. "Pre ekonomický vývoj sme ani plánované príjmy, ktoré nám štát prisľúbil z dane z príjmov fyzických osôb, nedostali v plnej výške, lebo sa toľko nevybralo," podotkol Ftáčnik s tým, že za dva roky to tak predstavovalo o 12 miliónov eur menej v mestskej kase. Mestu sa tak zvýšil objem nezaplatených faktúr.

.

Na ozdravovaní mesta sa podieľali aj Bratislavčania tým, že mesto zvýšilo dane z nehnuteľností a rovnako zvyšuje cestovné v mestskej hromadnej doprave. Mesto podľa primátora znížilo aj platy funkcionárov o 10 percent, urobila sa reorganizáciu magistrátu a znížil počet zamestnancov. Ftáčnik pripomenul, že vďaka tomu, že Bratislava má dnes zdravšie základy, mohla naštartovať aj niektoré rozvojové programy, ktoré v prevažnej miere platí z eurofondov. "Ak by sme tieto peniaze nečerpali, náš rozvoj by sa obmedzil len na rekonštrukciu dvoch sociálnych zariadení a budovanie nových cyklotrás," dodal.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam a videozáznam.

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:35

Ďalší prieskum: 49 % pre Trumpa a 47 % pre Harrisovú, uvádza The Wall Street Journal. Harrisová má lepšie čísla ako Biden, ktorý za Trumpom zaostával o 6%. Ako sme však už písali, v rámci amerického volebného systému sú národné ratingy druhoradé. Hlavné je, ako hlasujú jednotlivé štáty. Predovšetkým – takzvané „swingové“ štáty.

10:28

Riziko chudoby je na Slovensku najvýraznejšie pri nízkopríjmových domácnostiach a rodinách s dvoma dospelými a dvoma závislými deťmi. Na túto úroveň sa dostali aj seniori nad 65 rokov, z ktorých čelilo riziku chudoby až o 6,8 percentuálneho bodu viac ako v roku 2022. Vyplýva to zo správy o štrukturálnych výzvach aktuálneho roka Národnej banky Slovenska (NBS).

10:28

Časť z 1,4 milióna litrov ropy z potopeného filipínskeho tankera pomaly uniká do Manilskej zátoky. Uviedla to v sobotu filipínska pobrežná stráž, ktorá vyzvala na pozastavenie rybolovu v postihnutej oblasti.

tanker Terra Nova
Na snímke prevrátený filipínsky motorový tanker Terra Nova v Manilskom zátoka na Filipínach vo štvrtok 25. júla 2024
09:53

Pomer hotovosti a bankových vkladov na celkovom finančnom majetku slovenských domácností sa v minulom roku dostal pod hranicu 50 %. Aj napriek zníženiu však ostáva Slovensko jednou z najkonzervatívnejších krajín v oblasti zhodnocovania úspor v rámci Európskej únie (EÚ). Na základe údajov Eurostatu na to upozornil makroekonomický analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

09:20

Veľký lesný požiar sa rýchlo šíri na severe amerického štátu Kalifornia, evakuovaných muselo byť viac ako 4000 ľudí, uviedli v piatok miestne úrady. Požiare sužujú aj americké štáty Idaho a Oregon, kde pri hasení plameňov zahynul pilot hasičského lietadla.

08:31

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok prijal v Paríži svojho argentínskeho kolegu Javiera Mileiho. Stretnutie sa uskutočnilo aj napriek nedávnemu napätiu vo vzťahoch medzi oboma krajinami.

08:04

Tretia svetová vojna sa môže začať v prípade víťazstva Kamaly Harrisovej vo voľbách. Prezidentský kandidát Trump to povedal na stretnutí s izraelským premiérom Netanjahuom, informovala televízia Fox News.

„Ak nevyhráme (voľby), skončíte s ďalšími vojnami na Blízkom východe. A možno aj tretiu svetovú vojnu. Teraz sme bližšie k tretej svetovej vojne ako kedykoľvek od druhej svetovej vojny. Nikdy sme k nej neboli bližšie, pretože krajinu riadia nekompetentní ľudia,“ povedal Trump.

07:55

Nemeckí prokurátori v piatok obžalovali skupinu mladíkov z vraždy dvoch Ukrajincov, informovala agentúra DPA. Dvojnásobná vražda sa stala vo februári v meste Oberhausen na západe krajiny. Podľa obžaloby 14- a 15-roční mladíci dobodali obete na smrť.

07:54

Izraelský súd predĺžil o ďalších 45 dní zákaz vysielania panarabskej spravodajskej televízie al-Džazíra v Izraeli. Podľa súdu sa totiž preukázalo, že televízia naďalej predstavuje hrozbu pre bezpečnosť krajiny, pričom v minulosti vyzývala aj na teroristické útoky, uvádza agentúra DPA.

07:54

Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) v piatok oznámila, že Markézske ostrovy vo Francúzskej Polynézii boli zaradené do zoznamu svetového dedičstva.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke turista na mobile pri Vodopádoch Studeného potoka vo Vysokých Tatrách

Autor: TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali