Boris Kollár: Výzvu proti fašizmu som nepodpísal ani nepodpíšem, mňa nebude žiadnych sto osobností zaväzovať, ako sa mám správať

Boris Kollár: Výzvu proti fašizmu som nepodpísal ani nepodpíšem, mňa nebude žiadnych sto osobností zaväzovať, ako sa mám správať

Bratislava 27. apríla 2016 (HSP/Foto:Boris Kollár)

 

Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár sa vyjadril k výzve proti fašizmu a k iniciatíve, aby žiaci navštevovali povinne Osvienčim. Podľa neho návšteva Osvienčimu síce nijak neovplyvní nárast fašizmu a extrémizmu, ale žiakom aspoň rozšíri obzor. Iniciatívu preto podporil, ale skutočné riešenie nárastu extrémizmu a fašizmu, nevidí v návšteve koncentračného tábora, ale v tom, že sa konečne zbavíme štandardných politikov

Na snímke predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár
Na snímke predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár

“To, že tu je pán Kotleba, to nie je kvôli tomu, že žiaci nevideli koncentračný tábor. On tu je preto, lebo štandardní politici kradnú, klamú a podvádzajú. A keď toto budú robiť ďalej, tak Kotleba bude mať 50 %. Títo štandardní politici tu naňho idú nadávať, že je fašista, že sa s ním nebudú baviť, idú podpisovať výzvy proti nemu, že nebudú zaňho hlasovať, keď príde s niečím rozumným. Oni ani do debaty s ním nepôjdu. Takto to robme a v budúcich voľbách bude mať 50 %,” povedal Boris Kollár a pokračoval:

Reklama

“Milí štandardní politici, prestaňte kradnúť, klamať a podvádzať, začnite sa starať o ľudí a nie o vlastné vrecká. Keď nebudete rozkrádať túto krajinu, tak vás Kotleba strašiť nebude. Ak to tu budete naďalej rozkrádať a hovoriť, že za to všetko môže ten fašista, tak potom vás po budúcich voľbách bude Kotleba hnať svinským krokom.

Čo sa týka tej výzvy proti fašizmu, ja som to nepodpísal, ani nepodpíšem. Ja chcem byť v politike slobodný a mňa nebude ani sto osobností zaväzovať, ako sa mám správať. Potom mi prídu diktovať mimovládky alebo nejakí šialenci a ja sa nebudem môcť ani slobodne rozhodnúť? Tak to určite nie, ja sa budem správať podľa zdravého sedliackeho rozumu. Keď budem chcieť podporiť rozumný návrh od Kotlebovcov, tak ho podporím.”

Reklama

Stratégiu nekomunikovania s kotlebovcami by podľa autorov iniciatívy Stop fašizmu mali zvoliť všetci poslanci Národnej rady. Zákonodarcom minulý týždeň navrhli verejne sa zaviazať k piatim základným krokom, ktoré by podľa nich viedli k oslabeniu Kotlebovho vplyvu.

Spoluautorka výzvy Stop fašizmu je aj Irena Bihariová – právnička a predsedníčka združenia Ľudia proti rasizmu. Medzi tvorcami a iniciátormi výzvy poslancom sú osobnosti, ako napríklad bývalá ministerka financií Brigita Schmögnerová, režisér Jakub Kroner, slovenský astrofyzik z Astronomického Ústavu Akadémie Vied ČR Jaroslav Dudík, forenzný psychológ Anton Heretik či psychiater Jozef Hašto.

Podľa autorov výzvy Stop fašizmu poslanci pristúpením k takejto stratégii vyšlú “spoločnosti odkaz, že fašistická politika, nech akokoľvek dobre maskovaná za vznešené sľuby a úmysly, nemôže byť na pôde parlamentu žiadneho demokratického štátu diskutovaná, vypočutá ani podporená”. Tým sa zároveň zaviažu, že skutočne prospešné návrhy a opatrenia dokážu iniciovať sami. Poslanci by teda návrh Kotlebovej strany nepodporili, ale vzápätí by ho podali ako svoj vlastný návrh a mohlo by dochádzať k situácii, že by sa museli uchádzať aj o podporu poslancov ĽSNS.

 

Záväzok poslancov, ktorí podpísali výzvu Stop fašizmu

Reklama
  • nepodporím žiadneho poslanca ĽSNS do žiadnej parlamentnej funkcie
  • nepodporím žiadny poslanecký návrh iniciovaný poslancami ĽSNS
  • nepodporím v rozprave žiadny návrh prednesený poslancom ĽSNS
  • nezúčastním sa na žiadnom podujatí ani diskusii v médiách, do ktorej bude pozvaný zástupca ĽSNS
  • pri každej možnej príležitosti budem upozorňovať na nebezpečenstvá fašizmu

 

Výzvu doteraz podpísalo 21 poslancov:

  • Ondrej Dostál, SaS
  • Béla Bugár, Most-Híd
  • Viera Dubačová, OĽANO-NOVA
  • Ľuboš Blaha, SMER-SD
  • Martin Poliačik, SaS
  • Miroslav Sopko, OĽaNO-NOVA
  • Lucia Nicholsonová, SaS
  • Andrej Hrnčiar, Sieť
  • Andrej Danko, SNS
  • Renata Kaščáková, SaS
  • Peter Osuský, SaS
  • Gábor Gál, Most-Híd
  • Natália Blahová, SaS
  • Jozef Mihál, SaS
  • Ján Budaj, OĽaNO-NOVA
  • Peter Kresák, Most-Híd
  • Jozef Viskupič, OĽaNO-NOVA
  • František Šebej, Most-Híd
  • Alan Suchánek, OĽaNO-NOVA
  • Juraj Droba, SaS
  • Emil Ďurovčík, SMER-SD

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:32

Na tisícke miest po celom Česku sa v piatok koná policajná akcia s názvom Speed Marathon, ktorá sa zameriava najmä na kontrolu dodržiavania maximálnej povolenej rýchlosti. Preventívna akcia má podľa Polície ČR (PČR) prispieť k zníženiu počtu dopravných nehôd a väčšej bezpečnosti na cestách.

14:24

V srbskom meste Niš bude v nedeľu evakuácia, aby sa dala bezpečne odstrániť nevybuchnutá bomba NATO, uviedol v piatok mestský štáb pre mimoriadne situácie.

14:19

V nasledujúcich týždňoch by mohlo dôjsť k miernemu poklesu cien benzínu, ale len do príchodu hlavnej motoristickej sezóny. Očakáva to analytik spoločnosti XTB Marek Nemky.

14:19

Obchvaty niektorých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok. Týkať by sa to malo celého obchvatu Bratislavy, Nitry, Žiliny, Popradu, Košíc a Prešova. Cieľom je odľahčiť dopravu v mestách. Premiér Robert Fico (Smer-SD) to uviedol v piatok po stretnutí s ministrom dopravy SR Jozefom Rážom (nominant Smeru-SD).

14:18

Polícia vo štvrtok opätovne zadržala manžela bývalej škótskej premiérky Nicoly Sturgeonovej pre podozrenia zo sprenevery. Peter Murell je obvinený v rámci vyšetrovania financií Škótskej národnej strany (SNP).

14:17

Izraelský krajine pravicový minister pre národnú bezpečnosť Itamar Ben Gvir čelí v piatok kritike za svoje vyjadrenia na sociálnych sieťach. Škodí tým stratégii Izraela proti Iránu, pretože v jednom zo svojich príspevkov naznačil, že za piatkovými výbuchmi v Iráne je Izrael.

14:17

Vážnosť situácie na Blízkom východe si podľa španielskeho premiéra Pedra Sáncheza vyžaduje zodpovednosť a zdržanlivosť. “Musíme sa vyhnúť akémukoľvek konaniu, ktoré povedie k stupňovaniu konfliktu na Blízkom východe,” uviedol. “Cieľom by vždy mal byť mier a vyhýbanie sa akejkoľvek ceste, ktorá nás privedie k ďalšiemu stupňovaniu,” napísal.

14:05

Rusko dalo Izraelu jasne najavo, že Irán “nechce eskaláciu” napätia v regióne Blízkeho východu. Uviedol to v piatok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v reakcii na nočné útoky v Iráne.

13:58

Spotrebná daň z tabakových výrobkov sa má od budúceho roka vzťahovať aj na náplne do elektronickej cigarety, nikotínové vrecúška a iné nikotínové výrobky. Zároveň sa má táto daň v ďalších rokoch postupne zvyšovať. Vyplýva to z návrhu novely zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov, ktorý Ministerstvo financií (MF) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

13:51

Juhokórejská vláda budúci týždeň spustí finálne kroky na pozastavenie licencií štrajkujúcich lekárov. Už zhruba mesiac totiž štrajkuje viac ako 90 percent z 13.000 stážistov a rezidentov proti vládnemu plánu prudko zvýšiť počet študentov na lekárskych fakultách.

13:49

Štát chce zlepšiť situáciu pod Strečnom urýchleným doinštalovaním väčšieho množstva oceľových sietí, ktoré budú zachytávať skaly padajúce z brala na cestu. Zároveň rokuje s dodávateľmi tunela Višňové, aby sa urýchlilo jeho odovzdanie do užívania. Uviedol to v piatok na brífingu minister dopravy SR Jozef Ráž (nominant Smeru-SD) po skončení rokovania krízového štábu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali