Bojnický oltár sa po 80 rokoch vrátil späť do zámockej kaplnky

Bojnický oltár sa po 80 rokoch vrátil späť do zámockej kaplnky

Bojnice 27. novembra (TASR) – Najcennejšia umelecká pamiatka Bojnického zámku, desať doskových obrazov stredovekého florentského majstra Narda di Cione, nazývaná tiež Bojnický oltár, sa dnes po ôsmich desaťročiach vrátila späť do zámockej kaplnky. Tak ako si to želal a naplánoval posledný feudálny majiteľ zámku gróf Ján Pálffy (1829 – 1908).

Spokojnosťou žiaril predovšetkým riaditeľa Múzea Bojnice Ján Papco, ktorý urobil všetko preto, aby raz nastala, podľa neho, takáto historická chvíľa. V zámockej kaplnke, v pozlátenom oltári boli doteraz umiestnené iba kópie doskových obrazov. Originály vystavovali v Päťhrannej veži zámku, kde mali vytvorené potrebné klimatické podmienky. V tomto roku však začala rozsiahla rekonštrukcia týchto priestorov a Bojnický oltár v lete inštalovali na veľkej výstave Talianska maľba v Slovenskej národnej galérii. Z nej ich dnes v špeciálnych prepravných drevených kazetách previezli do zámku. Tam ich domáci reštaurátori a ďalší pracovníci múzea opatrne, v bielych rukavičkách, vybalili a postupne osadili do skeletu oltára. V kaplnke ešte predtým vybudovali presklenú lokálnu klimatizačnú jednotku, ktorá patrí medzi najmodernejšie zariadenia svojho druhu v Európe. "Dôvodom je, že inak by sa v kaplnke nedala vytvoriť vhodná klíma, potrebná na ochranu vzácnych malieb," uviedol Papco.

"História Bojnického oltára je mimoriadne pohnutá. Polyptych v 14. storočí namaľoval Nardo di Cione pravdepodobne pre kláštor augustiniánov v Pize. Kedy a prečo ich z tamojšej kaplnky odstránili, nie je známe. Je však isté, že ich gróf Pálffy objavil v nejakom antikvariáte v polovici 19. storočia. Bol v Európe známy ako veľký milovník a znalec umenia. Nevedno však, kedy to bolo, ani kde presne ich kúpil. Kvôli nim však dal postaviť kaplnku a inštalovať nový pozlátený vyrezávaný oltár. Skelet oltára sám navrhol. Osadenia obrazov sa už gróf nedožil. Pod kaplnkou si však nechal postaviť kryptu s mramorovým sarkofágom, v ktorom je pochovaný," informoval riaditeľ múzea.

Pokoj však grófovi nedožičili traja zlodeji, ktorí v roku 1933 päť najväčších dominantných obrazov ukradli s cieľom speňažiť ich. Pri prehliadke zámku sa ako bežní návštevníci nechali zatvoriť na chóre kaplnky, čo si správca nevšimol. Potom sa po lanách spustili do kaplnky, vybrali obrazy a cez malé okienka ich vyniesli do zámockého parku. Polícia za vypátranie obrazov vypísala odmenu 7500 korún. Viac ako rok sa však neobjavila žiadna stopa. Až neskôr jeden zo zlodejov vo väzení, kde sedel za inú trestnú činnosť, prezradil v snahe zmierniť si trest, že sa podieľal na krádeži. Tak sa podarilo obrazy zachrániť. Našli ich ukryté u jedného kachliara v Zlíne. Boli však čiastočne poškodené, preto ich spolu s ostatnými, ktoré zostali v zámku, previezli do Prahy na reštaurovanie. Odtiaľ ich dlho odmietali vrátiť do Bojníc. Stali sa súčasťou expozície talianskeho umenia pražskej národnej galérie. Niekoľkokrát prišla zo Slovenska požiadavka a vznikla široká mediálna kampaň, aby sa obrazy dostali späť do Bojnického zámku. Uskutočnili sa dokonca demonštrácie, na ktorých ľudia požadovali vrátiť vtedy už samostatnému Slovensku tieto cenné diela. Napokon do sporu museli zasiahnuť vtedajší premiéri oboch krajín. Bojnický oltár z Prahy vrátili výmenou za niektoré, tiež vzácne slovaciká.

Reklama

"Oltár previezli do Bojníc 15. decembra 1995 pri prísnych bezpečnostných opatreniach. Umiestnili ho v spomínanej Päťhrannej veži, kde museli predtým vytvoriť vhodné klimatické podmienky, stálu teplotu okolo 18 stupňov C a 60-percentnú vlhkosť. Vďaka tomu zostali obrazy v dobrom stave," konštatoval Papco.

Verné kópie obrazov Bojnického oltára, ktoré v 80. rokoch vyrobili v Prahe, aby upokojili vtedajšie požiadavky na ich návrat do Bojníc, zostanú aj teraz v kaplnke. Múzejníci chcú, podľa slov historičky umenia Kataríny Malečkovej, v kaplnke vybudovať prezentáciu histórie oltára, od jeho namaľovania po súčasnosť. Návštevníci si budú môcť po prvý raz pozrieť znovu nainštalovaný oltár od 6. decembra, kedy v zámku začne podujatie Zázračné Vianoce na Bojnickom zámku.

Reklama

UPOZORNENIE: TASR k správe vydá zvukové záznamy, fotoreportáž a videozáznam.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali