Bojí sa Obama zverejniť utajnené stránky zo správy o teroristickom útoku na USA zo dňa 11.9.2001?

Bojí sa Obama zverejniť utajnené stránky zo správy o teroristickom útoku na USA zo dňa 11.9.2001?

Bratislava 16. júla 2016 (HSP/Foto:TASR/AP)

 

Igor Michalev na serveri ria.ru zverejnil informáciu, podľa ktorej sa Senát USA rozhodol zverejniť utajované stránky zo správy o útoku na New York dňa 11.9.2001, pri ktorom dve lietadlá zničili budovy Svetového obchodného centra

Útok na World Trade Center 11. septembra 2001
Útok na World Trade Center 11. septembra 2001

Podľa tejto správy sa americkí senátori rozhodli zverejniť doteraz utajených 28 strán z vyše 800-stranového dokumentu o teroristickom útoku na mrakodrapy Svetového obchodného centra. Posledných 28 strán dokumentu bolo utajených už pri vzniku správy v roku 2003.

Reklama

O zverejnenie utajených 28 stránok sa snažil dlhšiu dobu americký senátor Bob Grem. Podľa jeho slov sa v doklade mali nachádzať informácie o účasti občanov Saudskej Arábie na teroristickom útoku z 11.9.2001, pričom teroristi podľa Boba Grema získali letecký výcvik práve v Saudskej Arábii a na akcii sa podieľali aj členovia saudských tajných služieb.

V polovici mája 2016 senát USA prijal zákon, ktorý povoľuje pozostalým obetí zo dňa 11.9.2001 podať žalobu na Saudskú Arábiu. Uvedených 28 stránok ostávalo však naďalej v kategórii “prísne tajné” a stránky neboli zverejnené. Vzťahy medzi Saudskou Arábiou a USA sa ale po zverejnení informácii o odtajnení stránok začali rýchlo zhoršovať, prezidenta Obamu v Saudskej Arábii privítali členovia saudskej kráľovskej rodiny nesmierne chladne. Napätie medzi oboma krajinami sa zvyšovalo a Saudská Arábia sa dokonca začala USA vyhrážať, že v prípade zverejnenia informácii rozpredá svoje aktíva v USA vo výške 750 miliard dolárov, čo by malo negatívny dopad na finančný trh v USA.

Reklama

V posledných dňoch prijal senát zákon o zverejnení 28 utajovaných stránok zo správy z roku 2003, prijatý zákon o ich zverejnení však musí podpísať americký prezident. Biely dom však už informoval, že Obama uvedený zákon nepodpíše, čím sa zablokuje ich zverejnenie.

Na mieste sa teda objavujú rôzne otázky. Čo sa nachádza na uvedených stránkach, že sa americký prezident rozhodol nepovoliť zverejnenie  uvedených stránok? Prečo sa niektoré kruhy v USA boja povedať pravdu? Vrhá snáď uvedených 28 stránok negatívne svetlo na politickú garnitúru, ktorá stála resp. stojí v čele USA od roku 2001? Potvrdzuje uvedených 28 stránok skutočnosť, že americké politické elity kryjú Saudskú Arábiu?

Alebo je dokonca pravdou to, čo tvrdia viacerí konšpirátori, že v prípade útoku na Svetové obchodné centrum a Pentagon išlo o útok pod “falošnou vlajkou”, aby mohla Bushova administratíva a neoconi začať s politikou arogantných vojenských zásahov na celom svete, k čomu potrebovali na svoju stranu získať verejnú mienku a ako “causus belli” využili cynickú obeť 3000 nevinných amerických občanov?

Obama sa teda rozhodol, že uvedený zákon o zverejnení 28 utajených stránok nepodpíše. Nevadí, “zaručené chýry” o tom, čo sa v dokumente nachádza a teórie konšpirátorov sa budú rázne šíriť ďalej, a v očiach svetovej verejnosti bude etický kredit USA ďalej čoraz viac upadať. Nezverejnených 28 stránok bude aj naďalej predstavovať ďalší z nechutných abscesov americkej politiky, ktoré budú výraznou mierou participovať na mocenskom páde USA.

Kto neverí, že etický a morálny kredit môže výrazne ovplyvniť osudy štátu, nech si spomenie na rok 1989, kedy nedôvera obyčajných ľudí k predstaviteľom komunistického režimu výrazne pomohla iniciátorom zinscenovaným farebným revolúciám v štátoch východnej Európy (označovanej havloidmi v ČSSR ako Nežná revolúcia) k pádu celého systému.

Reklama

Arogantne sa hrdiť skutočnosťou, že nemáme priateľov, ale len svoje záujmy, môže len vnútorne silná krajina, ktorá sa spolieha na svoj finančný a mocenský potenciál. A ten potenciál už USA nemajú. Navyše už Nicollo Machiavelli svojho času podčiarkol, že krv je síce lepkavá tekutina, no prilepiť sa s ňou k trónu navždy nedá.

Branislav Krasnovský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:57

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09.

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali