Boj proti doláru, ktorý sa začal v Ázii, sa šíri ako lavína aj do Európy

Boj proti doláru, ktorý sa začal v Ázii, sa šíri ako lavína aj do Európy

Bratislava 23. apríla 2023 (HSP/Foto:Pixabay, TASR/AP-Peter Dejong)

 

Prinášame vám prehľad 6 rastúcich hrozieb pre nadvládu dolára v globálnom obchode, ako ich vidí nemecký portál Bussines Insider

Ilustračné foto

Profesor University of Missouri–Kansas City Michael Hudson v treťom vydaní svojej knihy „Superimperializmus: ekonomická stratégia amerického impéria“ (pripravuje vydavateľstvo TORDEN), uvádza citát bývalého ministra financií Johna Connallyho z roku 1971, keď prezident Nixon rozhodol, že USA odstúpia od zlatého štandardu: „Náš platobný deficit sa stane problémom celého sveta“. A tak sa aj stalo, Za náklady vedenia studenej vojny, americké vojenské dobrodružstvá ako aj deficit platobnej bilancie USA desaťročia platili všetky krajiny, ktoré boli nútené držať dolár ako rezervnú menu na nákup energetických surovín a akceptovať zelené bankovky za svoj prebytok v obchodnej bilancii s USA, bez možnosti ich realizovať na americkom trhu. Zostalo im len nakupovať štátne pokladničné poukážky USA a tým financovať štátny dlh USA, ktorý medzičasom dosiahol gigantické rozmery. USA tiež dlhé roky využívali dolár ako „zbraň hromadného ničenia“ a v dôsledku sankcií uvalených najmä na krajiny tretieho sveta zomreli v dôsledku deprivácie státisíce ľudí. Trón sa pod dolárom začal otriasať po uvalení sankcií na Ruskú federáciu a zmrazení aktív Centrálnej banky RF. Centrálne banky vidiac, že ich dolárové aktíva môžu byť kedykoľvek ohrozené, sa postupne začali zbavovať štátnych pokladničných poukážok USA a dolárov vo svojom portfóliu rezervných mien.

Reklama

Vyzerá to teda tak, že éra dominancie amerického dolára ako svetovej rezervnej meny a meny v ktorej sa obchodujú komodity sa schyľuje ku koncu. Posúďte sami, ako to vidí INSIDER:

  • Nadvláda dolára v globálnom obchode čelí novým výzvam, keďže viaceré krajiny plánujú v obchode používať miestne meny.
  • Rusko a Irán pracujú na vytvorení stablecoinu krytého zlatom, zatiaľ čo Francúzsko sa usiluje o obchodnú dohodu s Čínou v jüanoch.
  • Tu je 6 rastúcich výziev pre dominanciu zelenej bankovky v medzinárodnom obchode a investičných tokoch.

Dominancia dolára v globálnom obchode a investičných tokoch čelí množstvu nových hrozieb, keďže čoraz viac krajín pripravuje plány na podporu používania alternatívnych mien.

Reklama

Štáty od Číny a Ruska až po Indiu a Brazíliu už nejaký čas presadzujú, aby sa viac obchodovalo v iných ako dolárových jednotkách, pričom projekty siahajú od používania miestnych mien až po stablecoin krytý zlatom a novú rezervnú menu BRICS.

Teraz sa zdá, že dokonca aj Európa sa pridáva na stranu boja proti doláru, pričom francúzsky prezident Emmanuel Macron nedávno varoval pred závislosťou kontinentu od zelenej bankovky.

Vzhľadom na to, že hnutia smerujúce k oslabeniu unipolárnej nadvlády dolára naberajú na sile, nie je prekvapením, že podľa spoločnosti Eurizon SLJ Asset Management sa status dolára ako rezervnej meny v roku 2022 oslabil desaťnásobným tempom, ako tomu bolo v posledných dvoch desaťročiach.

Stratégovia správcu aktív zistili, že podiel zelenej bankovky na celkových svetových rezervách vlani klesol na 47 % z 55 % v roku 2021 a až o dve tretiny oproti roku 2003.

Americký dolár už desaťročia kraľuje ako svetová rezervná mena a je široko využívaný v cezhraničnom obchode, najmä v prípade komodít, ako je ropa. Vďaka jeho relatívnej cenovej stabilite ho investori považujú za bezpečné aktívum v časoch zvýšenej hospodárskej a geopolitickej neistoty.

Reklama

Dolár v minulom roku ďalej posilnil prudký nárast úrokových sadzieb v USA, ktorý ho urobil atraktívnym pre zahraničných investorov hľadajúcich vyššie výnosy. Počas prvých deviatich mesiacov roka 2022 vzrástol o 17 %, odvtedy však stratil časť svojho lesku v dôsledku vyhliadky, že Federálny rezervný systém môže čoskoro ukončiť zvyšovanie sadzieb, keďže inflácia sa rýchlo ochladzuje.

Na tomto pozadí prichádzajú najnovšie hrozby pre vládu zelenej bankovky – tu je 6 menových projektov z celého sveta, ktorých konečným cieľom je podkopať nadvládu dolára:

 

Francúzsko vyzýva na zníženie závislosti od amerického dolára

Francúzsky prezident Macron v rozhovore pre Politico vyzval, že Európa musí znížiť svoju závislosť od „exteritoriality amerického dolára“.

Emmanuel Macron
Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron

Tieto bombastické vyhlásenia prišli v čase, keď prezident zdôraznil, že Európa by sa mala vyhnúť zamotávaniu sa do napätia medzi Čínou a USA. „Ak sa napätie medzi týmito dvoma superveľmocami rozhorí… nebudeme mať čas ani zdroje na financovanie našej strategickej autonómie a staneme sa vazalmi,“ povedal.

Reklama

Jeho pripomienky prišli rýchlo po veľmi sledovanej obchodnej dohode medzi francúzskym energetickým konglomerátom TotalEnergies a čínskou národnou ropnou spoločnosťou CNOOC – vôbec prvej transakcii so skvapalneným zemným plynom v ázijskej krajine vyrovnanej v jüanoch.

 

Čína presadzuje, aby jüan nahradil dolár pri obchodoch s ropou

Čína sa snaží oslabiť dominantné postavenie dolára tým, že presadzuje, aby jüan nahradil zelenú bankovku v energetických obchodoch vzhľadom na zvýšený objem obchodov s Ruskom po jeho invázii na Ukrajinu. Cieľom tohto kroku je narušiť petrodolárový režim, ktorý platí od 70. rokov 20. storočia a v rámci ktorého sa globálne ropné transakcie vyrovnávajú prevažne v dolároch.

Koncom minulého roka začal Peking nakupovať ruskú ropu s výraznými zľavami a tieto nákupy realizoval v jüanoch namiesto dolárov, čím vznikol tzv. petroyuan. So silnejšou zelenou bankovkou sa ropné kontrakty stávajú drahšími, pretože ceny obchodov sa zväčša stanovujú v americkej mene, a to tiež vysvetľuje odklon Číny od dolára.

Analytik spoločnosti Kpler Viktor Katona uviedol, že Rusko sa fakticky stalo ázijskou krajinou, ktorá podľa jeho názoru zaviedla jüan do rozsiahleho obchodu s ropou. Miliardár Ray Dalio sa tiež vyjadril k protidolárovým snahám Pekingu a povedal, že svetové centrálne banky sú menej ochotné držať dolár, keďže Čína zvyšuje globálny obchod v jüanoch.

 

Malajzia a Čína zvažujú založenie Ázijského menového fondu

Podľa agentúry Bloomberg Malajzia zároveň začala rozhovory s Čínou o vytvorení Ázijského menového fondu v snahe zbaviť sa väzby na dolár.

“Nie je dôvod, aby Malajzia naďalej závisela od dolára,” povedal začiatkom tohto mesiaca predseda vlády krajiny Anwar Ibrahim. Dodal, že Malajzia a Čína už rokujú o využívaní ringgitu a renminbi na obchodné dohody.

Ázijský menový fond bol pôvodne navrhnutý v 90. rokoch, ale táto koncepcia sa príliš nepresadila. „Teraz však vzhľadom na silu ekonomík Číny, Japonska a ďalších krajín si myslím, že by sme o tom mali diskutovať – prinajmenšom zvážiť Ázijský menový fond, a po druhé, používanie našich mien,“ povedal Anwar.

 

Reklama

Rusko a Irán chcú vytvoriť stablecoin krytý zlatom

Rusko a Irán spolupracujú na kryptomene krytej zlatom – „stablecoine“, ktorý by mohol nahradiť dolár pri platbách v medzinárodnom obchode. Obe krajiny, ktoré zasiahli západné sankcie, chcú vydať „token perzského regiónu“ na používanie pri cezhraničných transakciách, pričom ho plánujú spustiť v špeciálnej ekonomickej enkláve v Astracháni na juhu Ruska, ktorá už spracováva iránske zásielky.

Podľa moskovského zákonodarcu sa však projekt môže pohnúť dopredu až po úplnom dokončení regulácie ruského trhu s digitálnymi aktívami. Podľa think tanku Jamestown Foundation Rusko a Irán v posledných mesiacoch zintenzívnili snahu o „dedolarizáciu“. Ich cieľom je zvýšiť objem obchodu na 10 miliárd dolárov ročne prostredníctvom krokov, ako je vývoj alternatívneho medzinárodného platobného systému k systému SWIFT, ktorý majú zakázaný.

 

Brazília a Argentína plánujú spoločnú menu

Brazília a Argentína nedávno oznámili, že sa pripravujú na zavedenie spoločnej meny s názvom „ SUR“ (juh), ktorá by sa nakoniec mohla stať projektom podobným euru, ktorý by prijala celá Južná Amerika.

Spoločná mena by mohla pomôcť podporiť juhoamerický obchod, uviedli predstavitelia krajín v spoločnom vyhlásení, pretože sa vyhne nákladom na konverziu a neistote výmenných kurzov. To by mohlo oslabiť dominantné postavenie dolára v regióne, keďže podľa údajov Federálneho rezervného systému tvorili zelené bankovky v rokoch 1999 až 2019 až 96 % obchodu medzi Severnou a Južnou Amerikou.

Reklama

 

Spojené arabské emiráty a India uvažujú o používaní rupií v obchode s neropnými produktmi

Spojené arabské emiráty a India medzitým prišli s myšlienkou uskutočňovať obchod s neropnými produktmi v rupiách. Tento krok by nadviazal na dohodu o voľnom obchode podpísanú minulý rok, ktorej cieľom je zvýšiť objem obchodu bez ropy medzi oboma krajinami na 100 miliárd USD do roku 2027.

Podľa štátneho ministra zahraničného obchodu SAE Thaniho bin Ahmeda Al Zeyoudiho Čína tiež uvažuje o myšlienke zúčtovania obchodu s neropnými produktmi v miestnych menách, ktoré vylučujú zelené bankovky.

 

Rusko a Čína navrhujú novú rezervnú menu

Minulý rok Rusko a Čína začali rokovania o vytvorení novej rezervnej meny spolu s ďalšími krajinami BRICS, čím chceli spochybniť dominanciu dolára.

Reklama

Nová rezervná jednotka by bola založená na koši mien členov skupiny: Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika.

Podľa Medzinárodného menového fondu je vláda dolára ako hlavného rezervného platidla už na ústupe, keďže centrálne banky diverzifikujú svoje držby do mien, ako sú čínsky jüan, švédska koruna a juhokórejský won.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

11:10

Rada Európy a Organizácia spojených národov vyzvali Britániu, aby prehodnotila plány na deportácie žiadateľov o azyl do Rwandy, ktoré sa po schválení britským parlamentom pretavia do zákona. Rwanda schválenie naopak privítala.

11:05

Čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi, ktorý je známy svojimi blízkymi vzťahmi s Kremľom, údajne diagnostikovali nevyliečiteľnú chorobu – nekrózu pankreasu. S odvolaním sa na ruský exilový denník Novaja gazeta Európa o tom  informovala agentúra DPA.

10:07

 Hlavná opozičná strana v Indii obviňuje premiéra Naréndru Módího z nenávistného prejavu voči moslimom po tom, čo ich nazval “špiónmi” a použil tak doposiaľ najostrejší slovník v súvislosti s touto náboženskou menšinou v krajine.

09:45

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu.

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali