Blaha: Nikdy nebudem súhlasiť, aby Kiska Slovensko zbavoval suverenity a robil z neho nemecký či americký protektorát

Blaha: Nikdy nebudem súhlasiť, aby Kiska Slovensko zbavoval suverenity a robil z neho nemecký či americký protektorát

Bratislava 12. októbra 2018 (HSP/Foto:SITA-Marko Erd)

 

Poslanec Národnej rady Ľuboš Blaha na sociálnej sieti zhodnotil vystúpenie prezidenta Kisku ku vyhláseniami predsedu Národnej rady Andreja Danka o zrušení protiruských sankcií. Blaha navyše výnimočne v niektorých veciach s Kiskom súhlasil: “Samozrejme súhlasím, že na Slovensku nechceme oligarchov a mafiánske praktiky, a práve preto Kisku dlhodobo vyzývam, aby z funkcie odstúpil. Súhlasím s ním aj v tom, že Ukrajina je vo veľmi zlom stave..”

Na snímke poslanec NR SR za stranu Smer-SD Ľuboš Blaha

Blaha na úvod uviedol, že mu je jedno, čo “bľaboce” Andrej Kiska o sankciách voči Ruskej federácii. “Jeho právomoci sú symbolické, o Slovensku rozhoduje vláda a on môže tak akurát cestovať na mexické pláže a popíjať tequilu za peniaze daňových poplatníkov. To aj robí najradšej – fláka sa a vyrýva.”

Reklama

Dôležité je, že proti sankciám sú predsedovia najsilnejšej vládnej strany Smer Robert Fico, ako aj predseda druhej najväčšej vládnej strany Andrej Danko. “Dozrel čas. Pri prvej príležitosti by malo Slovensko žiadať zrušenie protiruských sankcií, ktoré ja osobne vytrvalo kritizujem od prvého dňa. Som rád, že sa pridávajú aj ďalší. Nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí,” vyhlásil Blaha,

Blaha napísal, že Európa sa rozdelila na vojnových štváčov, ktorí zobú z ruky Američanom a šíria nenávisť voči Rusku (u nás je to napríklad Kiska) a mierových politikov, ktorí Rusko považujú za priateľa a chcú s veľmocou, ktorá nás oslobodila od fašizmu, udržiavať nadštandardné vzťahy (tento postoj na Slovensku aj na zahraničných fórach veľmi hlučne obhajujem, odkedy som v politike).

Reklama

“Je to veľmi jednoduché – oni chcú vojnu, my chceme mier; oni chcú nenávisť, my chceme spoluprácu; oni chcú byť americkou kolóniou, my chceme suverenitu; oni nenávidia Rusko, my ho rešpektujeme. Od amerických pudlíkov kritiku sankcií neočakávam, úloha takých ako Kiska je na Rusko špiniť. Je to primitívne a hlúpe, ale také majú pokyny. Sú to vojnoví štváči, ktorí by mali byť posudzovaní ako extrémisti a ich výroky spadajú pod paragraf, ktorý zakazuje vojnové štvanie. Našťastie, na Slovensku nemajú exekutívnu moc.”

Blaha sa priznal, že jednému výroku Kisku nerozumie. “Hovoril dlho-dlho o tom, ako treba Rusov trestať (prosím pekne, bývalý komunista, ktorý chcel ísť na večné časy so ZSSR) a potom zrazu z ničoho nič spustil o Ukrajine, všimnite si to – odcitujem ho: “Chceme mať bližšie ku krajinám ako Nemecko alebo chceme mať krajinu bližšie oligarchom, mafii a iným praktikám?“ Toto očividné kopanie do Ukrajiny by si Blaha na mieste ukrajinského veľvyslanca od Kisku vyprosil. “Všetci v Európe vedia, že Ukrajinu riadia oligarchovia, všetci vedia, aké sú tam problémy s mafiánmi a fašistami a aká korupcia a rozvrat tam vládne, ale z pozície prezidenta takto implicitne nakladať Ukrajine, juj, to je fakt silná káva.”

“S Kiskom samozrejme súhlasím, že na Slovensku nechceme oligarchov a mafiánske praktiky, a práve preto Kisku dlhodobo vyzývam, aby z funkcie odstúpil. Súhlasím s ním aj v tom, že Ukrajina je vo veľmi zlom stave. Ale nikdy nebudem súhlasiť, aby Slovensko zbavoval suverenity a robil z neho nemecký či americký protektorát.”

Blaha vyzýva, aby sa verejnosť nenechala vyprovokovať vojnovými štváčmi. “Chcú nás rozoštvať s Ruskom, ale to sa im nikdy nepodarí. Slovensko si váži Ruskú federáciu a vždy kritizovalo sankcie. Je najvyšší čas ich zrušiť,” zopakoval poslanec Blaha.

 

Reklama

 

“Takýto politický nátlak na RTVS nemôžu myslieť vážne”

Blaha sa vyjadril aj medializovanej údajnej cenzúre v RTVS, pričom kritizoval úroveň žurnalistiky v štátnom verejnom médiu. “Za posledné dni sa ukázalo, že RTVS je bahno žurnalistiky a osobne nevidím nejaký dramatický rozdiel medzi šialenou érou bakalárky Hanzelovej a aktuálnou úrovňou RTVS.”

Narážal pri tom na hlavnú politickú diskusiu rozhlasu Sobotné dialógy, ktorú “moderoval ožratý Dobšinský, liberálny politický aktivista, ktorému sa za roky v rozhlase nepodarilo skryť svoje politické názory a z nenávisti voči Smeru si urobil cnosť,” zhodnotil Blaha.

Reklama

Ani televízne publicistické relácie nemajú podľa Blahu potrebnú kvalitu.”V relácii Reportéri sa zase predvádza pubertálny Ďurkovič, ktorý tak neznáša Kaliňáka, že uverejní jednostrannú reportáž o kauze Vietnamca, napriek tomu, že po webe koluje nezostrihaný rozhovor Ďurkoviča s Kaliňákom, kde Kaliňák odpovedal na každú výhradu a rozobral Ďurkoviča na súčiastky. Pozrite si ten nezostrihaný rozhovor, priatelia, stojí to za to, ak vás zaujíma klinická psychológia: Ďurkovič tam ako trucovitý pubertiak melie, že on si myslí aj tak svoje – bez akéhokoľvek argumentu, len-tak, ako keby bol posadnutý. Prosím pekne, novinár. On nehľadá pravdu, on ju už pozná a zvestuje svetu. Jediná pravda je nenávidieť Smer. Ako hocktorý anonymný hejter na sociálnej sieti. A to je dnes RTVS.”

A potom tu je stará známa klasika – Havran. “V inej diskusnej relácii sme si mali tento týždeň možnosť vypočuť si tri dramaticky rozdielne postoje od troch ideologicky úplne odlišných novinárov, ktorých pozval liberál Havran: sedela tam šéfredaktorka pravicového denníka SME Balógová, ktorú nám Miško predstavil ako Beatku (ňuňuňu); tú “vyvažoval” ešte pravicovejší novinár, šéfredaktor Aktualíty.sk Bardy, ktorý sa nikdy netajil svojou láskou k liberálnej pravici; a tieto dva extrémne názorové “protipóly” zmierňoval pravičiar a liberál Branislav Závodský z Expresu. Úplne že pluralita non plus ultra.”

Blaha preto obdivuje Havrana, že pri výbere hostí relácie dokáže do posledného detailu vyvažovať všetky možné ideové a politické postoje, aby do diskusie vniesol čo najväčší pluralizmus – a potom z toho vznikne takéto majstrovské dielo svetovej žurnalistiky! Hodné verejnoprávnej televízie! “Toto dokázal Havran prekonať snáď iba v debate o Rusku pred rokmi, keď si pozval troch rusofóbov a dopĺňal ich svojimi rusofóbnymi poznámkami, aby divák verejnoprávnej televízie ani na okamih nenadobudol dojem, že v politickom univerze existuje aj nejaký iný názor ako ten, ktorému fandí Michal. Gratulujem! Toto je, prosím pekne, RTVS, verejnoprávna televízia, ktorá ma informovať všetkých koncesionárov, dokonca aj takých, ktorí netrpia chorobnou nenávisťou voči Rusku, voči ľavici ani voči Smeru, si predstavte.”

“Ale preboha – to, čo dnes stvára opozícia, to je čistý škandál. Opozičné strany s plnou vážnosťou žiadajú odvolať šéfku spravodajstva v rozhlase. Už som počul všeličo, ale takéto niečo naposledy za Goebbelsa. Odvolávať manažérku vo verejnoprávnej televízii cez parlament? Oni sa zbláznili! Veď to ani fašisti hádam takto na hulváta nezasahovali do médií? Takýto politický nátlak na RTVS nemôžu myslieť vážne! Je absolútne cez čiaru robiť personálnu politiku v nezávislej televízii na základe toho, že sa niektorým politikom nepáči nejaký interný dokument.”

Na snímke budova RTVS v Mlynskej doline.

Blaha píše, že jedna vec je kritizovať obsah – “na to máme všetci právo, sme predsa koncesionári. Preto nerozumiem, čo akože chce povedať tragéd Mika tým, že vyťahuje list od Roberta Fica: ex-premiér vždy otvorene kritizoval obsah vysielania RTVS a mal na to plné právo, veď za Miku bola RTVS jednou primitívnou liberálno-pravicovou propagandistickou handrou opozície.” Kritizovať je podľa poslanca Smeru-SD jedna vec, ale celkom iná vec je tlačiť politicky cez parlament na personálne výmeny v manažmente RTVS: “politik môže odporučiť, politik môže kritizovať, politik môže vyjadriť názor, ale preboha, demokratický politik musí rešpektovať, že rozhodnutie je na manažmente RTVS a nemôže sa vyhrážať mimoriadnymi schôdzami a politickými následkami. To si asi chlapci a dievčatá z opozície pomýlili s Treťou ríšou,” dodáva.

“A pri všetkej úcte k poslankyni Nicholsonovej, buďme radi, že v manažmente RTVS pracujú múdre, vzdelané a inteligentné ženy a nie nevzdelané kofy z trhu. Lebo o novinárskej práci je fajn aj niečo vedieť, mať niečo naštudované a mať nejaké skúsenosti – a nielen zase arogantne a hlúpo odvolávať polku Slovenska za to, že som mala za manžela spojku americkej ambasády. Že áno, Mrs. Nicholson.”

Opozícia má problém s internými inštrukciami o krátkom spravodajstve. “To znamená, inštrukcie pre rozhlasákov, ktorí poslucháčov informujú v kratučkých šotoch o najdôležitejších udalostiach dňa. Nejde o normálne správy ani o publicistiku. Týka sa to len tohto konkrétneho formátu. Nuž a pri inštrukcii o týchto krátkych spravodajských “výstreloch” si šéfka rozhlasového spravodajstva Maťašovská dovolila napísať, že nemá zmysel informovať o opozičných návrhoch, lebo zjavne nehýbu Slovenskom.”

Dodáva, že toto nie je otázka politiky, ale normálneho praktického pohľadu novinára. “Maťšovská môže byť aj voličkou Matoviča, ale preboha, ako novinárka musí vedieť rozlíšiť, čo je a čo nie je dôležité pre formát “krátke spravodajstvo”. A výplody opozície zjavne nie sú kľúčové pre život na Slovensku, nie preto, že by boli hlúpe (čo často naozaj sú), ale preto, že jednoducho nemajú reálny efekt na život ľudí, lebo v parlamente neprejdú. Bodka. Čo je na tom pre ctenú Lucku nepochopiteľné? Haló, milá deva, skúsme ešte raz pre pomalších: v krátkom spravodajstve má väčší zmysel povedať, že od zajtra bude na Slovensku vyššia minimálna mzda a nie opisovať tridsaťšesť opozičných návrhov, ktoré sú čistým marketingom, lebo nikdy neprejdú. Už tomu rozumieme, Lucka?” odkazuje poslankyni za SaS.

“Ja chápem, že väčšina pravicových médií typu SME či Denník N toto pravidlo nedodržiava, lebo robia čistú propagandu, ale v civilizovanej žurnalistike to takto funguje, milí moji. Čiže aby sme tomu rozumeli: opozícii vadí, že v rozhlase má byť vyváženosť? Oni tam chcú len opozičné návrhy a bez protinázoru? To nemyslia vážne! A toto, prosím pekne, je podľa opozície dôvod na to, aby teraz parlament ako nejaký fašistický tribunál vstupoval do personálnych právomocí RTVS a nútil nezávislé médium vyhodiť z práce Maťašovskú. Je toto v 21.storočí v členskom štáte EÚ vôbec normálne?”

“Ako to, že sem ešte nenabehli Reportéri bez hraníc. Veď to je zo strany slovenskej opozície taký útok na slobodu slova, že to sa hádam nedeje ani v Stredoafrickej republike. Toto nemyslia vážne! Opakujem – ultimatívne a politicky riešiť interný dokument RTVS a politickým nátlakom riešiť personálnu politiku RTVS, to je úroveň Alexandra Macha a nie demokratických politikov. Myslím, že opozícia má obrovský problém. Nech si kritizuje, čo len chce, ale tento absurdný politický tlak na RTVS ohľadom jej internej a personálnej politiky, je hrubým narušením nezávislosti verejnoprávnej televízie a rozhlasu.”

Reklama

Ide podľa neho o ťažké porušenie slobody slova a slobody médií zo strany opozičných politikov a ja som zvedavý, či budú medzinárodné novinárske inštitúcie chrániť verejnoprávnu televíziu a rozhlas pred slovenskou opozíciou – “pretože ak nie, potom nestoja ani za deravý groš”.

Na záver zhrnul: “Prekážajú mi mnohé mediálne výstupy RTVS. Ich publicistika je neprofesionálna a zaujatá a ich novinári, ktorých som spomínal, sú hanbou žurnalistiky. A budem ich ako koncesionár tvrdo kritizovať. Ako politik však určite nebudem žiadať mimoriadnu schôdzu na ich odvolanie – preboha, odvolanie zamestnanca RTVS, v parlamente! To je šialené. Áno, prekáža mi zlá mediálna práca RTVS. Ale ešte viac mi prekáža, ak sa nejakí fašisti snažia narušiť nezávislosť RTVS.”

 

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

10:35

Dvaja astronauti pridelení americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) na prvý pilotovaný vesmírny let spoločnosti Boeing dorazili vo štvrtok na miesto plánovaného štartu rakety, ktorý je naplánovaný 6. mája.

Testovacími pilotmi kozmickej lode Starliner od spoločnosti Boeing budú Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová. Stroj je pripravený na svoj prvý pilotovaný vesmírny let po niekoľkých rokoch odkladov. Posádka vyštartuje z kozmodrómu Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

Barry "Butch" Wilmore
Na snímke astronauti NASA Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová pózujú počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
10:04

Ceny benzínov v 16. týždni po piatich týždňoch zdražovania klesli. Cena nafty kulminovala pod hodnotou 1,60 eura za liter. V porovnaní s minulým rokom boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 7 %.

09:53

Ukrajinský súd nariadil v piatok väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur.

Samotný Soľskyj obvinenia odmieta.

09:43

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh boli v marci 2024 medziročne tretíkrát po sebe nižšie o 15 %. Prispel k tomu najmä pokles cien v energetike až o 31 %.

09:36

Zlodeji elektrických káblov v noci na piatok paralyzovali železničnú dopravu v častiach západného Nemecka. Spôsobilo to meškania vlakov, ktoré budú podľa očakávania pretrvávať až do piatkového poludnia.

09:28

V marci 2024 boli ceny poľnohospodárskych výrobkov medziročne nižšie o 12,8 %. Ceny rastlinných výrobkov boli o 20,5 % nižšie ako v rovnakom období minulého roka, ceny živočíšnych výrobkov o 7 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:15

Japonské úrady sa chystajú osadiť obrovskú čiernu bariéru, ktorá bude brániť v populárnom výhľade na ikonickú horu Fudži. Na takýto krok ich podnietili davy nevychovaných zahraničných turistov.

09:00

Severokórejský líder Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov, oznámili v piatok severokórejské médiá.

Testované ukazovatele testu boli vyhodnotené ako veľmi uspokojivé, uviedla severokórejská štátna agentúra KCNA.

08:52

Ceny ropy v piatok ráno vzrástli a po dvoch týždňoch v strate za sebou smerujú k celotýždňovému zisku. Trh podporila najmä americká ministerka financií Janet Yellenová, keď vyjadrila optimizmus, že hospodársky rast v USA bol v prvom štvrťroku pravdepodobne silnejší, než naznačili prvé odhady.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali