Blaha: “Desí ma tá stádovitosť. Tá slepá poslušnosť. Tá smutná konformita mladých. Pripomína zjazdy NSDAP”

Blaha: “Desí ma tá stádovitosť. Tá slepá poslušnosť. Tá smutná konformita mladých. Pripomína zjazdy NSDAP”

Bratislava/Trenčín 9. júla 2018 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Poslanec Národnej rady Ľuboš Blaha (Smer-SD), je už dlhodobo tŕňom v oku liberálnych politikov a médií kvôli opačnému politickému názoru. Na nedávnom hudobom, no podľa viacerých skôr politickom festivale Pohoda bol dokonca terčom vulgarizmov. Blaha si s takýchto prejavov ťažkú hlavu nerobí, upozorňuje však, že správanie organizátorov festivalu ako aj prítomných pripomína fašistov v 30. rokoch minulého storočia.

Na snímke Ľuboš Blaha

“Pripúšťam, mýlil som sa – písal som, že Pohodu navštevujú deti hamburgerov, ktoré sú nenávistné, stádovité a zmanipulované. A oni mi to týmto mimoriadne inteligentným a dôstojným spôsobom dočista vyvrátili. Ďakujem, to je normálne lepšie ako Mazúrek na bratislavskej Hlavnej stanici,” pousmial sa Ľuboš Blaha v príspevku na sociálnej sieti.

Reklama

Doplnil, že viacero známych ho upozornilo, na nenávistné prejavy na festivale Pohoda, s tým, že by mal podať trestné oznámenie “na človeka, čo z Kaščákovho pódia šíril masovú nenávisť”. “Ďakujem za všetku podporu, vážim si to, ale to nie je môj štýl. Tvrdo rozdávam a som zvyknutý tvrdo prijímať. Že sa niekomu nepáči moja kritika Pohody a potrebuje to ventilovať – to ma naozaj netrápi. Je dobré, že sa spustila diskusia o tom, ako je Pohoda spolitizovaná a o to mi išlo,” vysvetlil.

“Desí ma iná vec. Tá stádovitosť. Tá slepá poslušnosť. Tá smutná konformita mladých. Tá ozaj pripomína zjazdy NSDAP. Len si to predstavte, ako Adolf Hitler ukazuje na Žida a zakričí “Jude” a sfanatizovaný dav nacistov buráca “raus”… a freneticky hajluje. Na Pohode sfanatizovaný dav vysiela vulgárne gesto nenávisti na povel človiečika z pódia. Aby bolo všetkým jasné, koho nenávidieť – moja fotka je v tej chvíli na troch obrovských plátnach. A dav poslušne zdvíha ruky so vztýčeným prostredníkom. Manifestácia čírej nenávisti. Už len zakričať – “Blaha raus!”.”

Reklama

Dodal, že má dve malé deti a bude robiť všetko preto, aby z nich vychoval dobrých a sebavedomých ľudí. “Aby jedného dňa, keď nejaký vodca z tribúny zakričí, aby niekoho nenávideli, oni sa zdvihnú a odídu. Chcem ich vychovať tak, aby sa dokázali vzoprieť davovej psychóze, stádovitosti, konformnosti. Aby neplnili povel vodcu, aj keď to urobia všetci okolo nich. Chcem z mojich detí vychovať osobnosti. Aby sa vždy postavili proti lynčovaniu, proti hromadnej nenávisti, proti fašizmu.”

“Keď vidím, čo sa deje na Pohode, obávam sa, že sa vraciame do 30.rokov. Ak má niekto iný názor, treba ho nenávidieť a vyzývať k verejnému lynču. Vulgárne a primitívne.”

Opakuje, že už sa s takýmito prejavmi žiť naučil, zažíva ich pravidelne na ulici, na sociálnych sieťach. “Som známy radikálny ľavičiar a žijem v Bratislave – nenávistné prejavy okolia sú pre mňa skoro také samozrejmé, ako že vyjde slnko. Ale toto predsa nemôže byť trend. Toto nemôže byť hlavný prúd. Toto nemôže byť naša mládež. Na tričkách slniečka, no v srdci blen.”

Blaha na záver vyzval: “Postavme sa fašizmu, priatelia, kým je ešte čas. Učme naše deti, aby premýšľali vlastnou hlavou a aby mali silu postaviť sa proti prúdu. Postavme sa stádovitosti. Postavme sa zlu. Inak Slovensku čaká temná budúcnosť.”

 

Reklama

Na koncerte skupiny Trosky v rámci festivalu Pohoda sa na pódiu objavila fotografia poslanca Blahu, pri ktorej raper Vec vyzval, aby mu mladí ľudia ukázali prostredník. A davová psychóza zapracovala (o tomto ako aj ďalších nenávistných prejavoch na festivale, ktorý navštívil aj prezident Kiska, napriek tomu, že opomenul oslavy sviatku sv. Cyrila a Metoda viac v článku).

 

Hamburger a Havel

K protiblahovskej iniciatíve sa dlhodobo hlási aj mnoho politikov a známych osobností. Jedným z nich je poslanec Martin Poliačik z Progresívneho Slovenska, ktorý sa na Facebooku pochválil fotkou z Pohody. Poliačik pózoval v tričku s Havlom a hamburgerom v ruke. Vraj ide o nočnú moru pre poslanca Blahu.

Reklama

 

 

Beňová: Nerozumiem tomuto konfliktu

Poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňova sa taktiež vyjadrila k názorom Blahu na multižánrový festival Pohoda. Uviedla, že nerozumie “konfliktu” kolegu Blahu s týmto festivalom a jeho návštevníkmi. “Hudobných festivalov je po Európe veľa, sú rôznych žánrov a fungujú preto, lebo si našli svoje publikum. Áno, aj ja považujem za zvláštne, že Pohoda vytvára priestor pre prezentáciu len jedného politického názoru ale akceptujem, že je to vec organizátorov a nemám právo a ani potrebu do ich rozhodnutia vstupovať. Nakoniec, kto s tým nesúhlasí nemusí tam chodiť a dokonca mnohí účastníci tam prioritne nechodia kvôli politike, ale kvôli hudbe a celkovej atmosfére,” poznamenala.

“Čo ale už ide predsa len “cez” je ukazovanie f.ck you gesta. Lebo načo potom hovoríme že chceme slušnejšiu politiku a slušné Slovensko, keď vtedy, keď to môžeme ukázať, tak skĺzneme k strednému prstu. Napríklad také gesto víťazstva by dávalo lepší zmysel a najmä rozumnejší odkaz,” napísala Beňová na sociálnej sieti.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

18:21

Najvyšší súd Talibanu v utorok oznámil, že súd v severovýchodnej afganskej provincii Kápísá dal verejne zbičovať dvoch mužov obvinených z lúpeže.

18:20

Súd poprednému predstaviteľovi Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björnovi Höckeovi v prípade uznania za vinného z použitia nacistického sloganu pravdepodobne udelí finančnú pokutu. Oznámila to v utorok hovorkyňa krajského súd v nemeckom meste Halle Adina Kesslerová-Jenschová na záver druhého dňa pojednávania v tejto kauze.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali