Silný odkaz? Čo ukazuje Lukašenkova návšteva Číny

Silný odkaz? Čo ukazuje Lukašenkova návšteva Číny

Peking/Minsk 1. marca 2023 (HSP/globaltimes/Foto:telegram)

 

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko v utorok začal trojdňovú štátnu návštevu Číny a v Pekingu sa má stretnúť s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Jeho návšteva prichádza v čase, keď sa Čína snaží podporiť politické urovnanie ukrajinskej krízy prostredníctvom pozičného dokumentu vydaného pri príležitosti prvého výročia rusko-ukrajinského vojenského konfliktu a USA obviňujú Čínu z “dodávania zbraní” Rusku

Lukašenko v Číne
Na snímke bieloruský prezident Alexander Lukašenko a čínsky prezident Si Ťin-pching

Desiate výročie iniciatívy Pásmo a cesta (Belt and Road Initiative – BRI), ktorú iniciovala Čína, je tiež dôležitým medzníkom, ktorý by mohol byť ľahko zatienený geopolitickým konfliktom, keďže Bielorusko bolo medzi prvými krajinami, ktoré túto iniciatívu podporili a zúčastnili sa na nej.

Reklama

Čínski experti sa domnievajú, že hlavnou témou návštevy bude hospodárska a obchodná spolupráca v rámci BRI vrátane zvýšenia objemu bilaterálneho obchodu.

Čínsky veľvyslanec v Bielorusku Xie Xiaoyong v pondelok v rozhovore pre bieloruské štátne médiá BelTA prezradil, že sa uskutoční hĺbková výmena názorov na bilaterálnu spoluprácu v rôznych oblastiach a na medzinárodnú a regionálnu agendu.

Reklama

Podpíše sa niekoľko dokumentov o spolupráci v oblastiach ako politika, hospodárstvo, obchod, financie, výroba, poľnohospodárstvo, veda a technika, šport, cestovný ruch, zdravotníctvo, medziregionálna spolupráca a masmédiá, uviedol Xie.

Čína a Bielorusko sa dohodli, že v septembri 2022 povýšia bilaterálne vzťahy na komplexné strategické partnerstvo za každého počasia. BelTA uviedla, že Lukašenkova návšteva bude pokračovať v dlhodobej politike budovania vzťahov priateľstva a vzájomne výhodnej spolupráce.

Odborník na východoeurópske štúdie z Čínskej akadémie spoločenských vied Zhao Huirong v utorok pre Global Times uviedol, že po modernizácii vzťahov sa obe strany snažia obohatiť význam komplexného strategického partnerstva na každé počasie, čo znamená, že hlavnou témou návštevy by mohla byť hospodárska a obchodná spolupráca.

Bielorusko dúfa, že Čína bude naďalej zvyšovať investície, zabezpečovať stabilný rozvoj predchádzajúcich investičných projektov a projektov spolupráce v oblasti výrobných kapacít v Bielorusku a zvyšovať objem bilaterálneho obchodu, najmä keď Bielorusko čelí západným sankciám a obmedzeniam, uviedol Čao.

S rastom bilaterálnych väzieb zaznamenali Čína a Bielorusko v posledných rokoch rozmach obchodu. Štatistiky Generálnej colnej správy Číny ukazujú, že obojstranný obchod v roku 2022 prekročil 5 miliárd dolárov, čo predstavuje medziročný nárast o 33 %.

Reklama

Cui Hongjian, riaditeľ oddelenia európskych štúdií na Čínskom inštitúte medzinárodných štúdií, pre Global Times uviedol, že Bielorusko je krajinou, kde BRI priniesla plodné výsledky, ako napríklad priemyselný park Veľký kameň Čína-Bielorusko a ďalšie voľné hospodárske zóny.

Bielorusko je na polceste medzi Ruskom a Európou a leží na trase nákladného vlaku Čína – Európa. Okrem toho má Bielorusko silný strojársky sektor, čo znamená, že v budúcnosti je tu veľký priestor na spoluprácu, povedal Cui.

A predpokladá sa, že obe krajiny dosiahnu pokrok v obchodnej spolupráci, spolupráci v oblasti výrobných kapacít, logistiky, digitálnej ekonomiky a ďalších oblastiach v rámci BRI, uviedol Cui.

“Očakávame, že do priemyselného parku sa zapojí viac podnikov z Číny, ktoré využívajú špičkové technológie,” povedal Lukašenko v pondelok v rozhovore pre tlačovú agentúru Xinhua.

 

Reklama

Podobne zmýšľajúci partneri

Po tom, ako Čína v piatok vydala 12-bodový pozičný dokument k ukrajinskej kríze, ktorý bol označený za “svedectvo jej mierovej zahraničnej politiky”, Lukašenko pre Xinhua povedal, že Čína sa stala významnou krajinou s nezávislou politikou a “ani jedna otázka vo svete sa nedá vyriešiť bez Číny”.

Analytici uviedli, že podpora Bieloruska čínskemu postoju k politickému urovnaniu ukrajinskej krízy otvára cestu k budúcej spolupráci v multilaterálnych rámcoch, ako je Šanghajská organizácia spolupráce (ŠOS), ktorej plnoprávnym členom sa Bielorusko podľa Lukašenka stane v roku 2023.

Bielorusko ako sused Ruska a Ukrajiny však čelí zložitej geopolitickej situácii a riziká pre jeho bezpečnostné prostredie sa zvyšujú. Ak sa konflikt rozšíri, Bielorusko by doň mohlo byť zatiahnuté, uviedli experti.

Lukašenko si počas svojej návštevy Číny pravdepodobne vymení s čínskou stranou názory na situáciu na Ukrajine, povedal Čao. “Obe strany budú diskutovať o tom, ako zmierniť konflikt medzi stranami prostredníctvom rokovaní.”

Vďaka Lukašenkovej návšteve bude Čína lepšie informovaná o postoji Bieloruska k rusko-ukrajinskému konfliktu. Bude veľmi konštruktívna pre Čínu, aby pochopila celú situáciu krízy a zohrala lepšiu úlohu pri presadzovaní politického riešenia, povedal Cui Hongjian.

Ak medzinárodné spoločenstvo vrátane Číny môže zohrať úlohu pri podpore mierových rokovaní, určite to pomôže zmierniť bezpečnostné riziká Bieloruska, povedal Cui.

Niektoré západné médiá vnímajú Lukašenkovu návštevu neobjektívne a opisujú Bielorusko ako “malého spojenca Ruska” a snažia sa spojiť Čínu s oboma krajinami, aby ich spoločne odsúdili. Analytici uviedli, že takáto úzkoprsosť odráža neúprimnosť a pokrytectvo západných politických elít voči mieru, keďže Minsk v histórii viackrát zohral úlohu sprostredkovateľa medzi Ruskom a Ukrajinou. Čína ako jeden zo stálych členov Bezpečnostnej rady OSN zároveň vždy zohrávala pozitívnu úlohu pri podpore mierových rokovaní.

Čína je vždy proti spájaniu ukrajinskej krízy so všetkými bilaterálnymi vzťahmi. Je smiešne stanoviť, že Čína by nemala rozvíjať dvojstranné vzťahy s Ruskom, Ukrajinou a Bieloruskom kvôli ukrajinskej kríze, povedal Cui.

Čína sa domnieva, že existujúca medzinárodná dôvera, spolupráca a stabilita by sa nemali kvôli kríze narušiť. V porovnaní s úzkou voľbou USA, ktorá spočíva v zaujatí strany a sankciách, je vízia Číny oveľa širšia a zodpovednejšia, povedal Cui.

Od návštevy najvyššieho čínskeho diplomata Wang Yi v Európe a Rusku po Lukašenkovu cestu do Pekingu, ako aj prípadné návštevy francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej v Číne, Čína postupne nájde viac podobne zmýšľajúcich partnerov na podporu politického riešenia ukrajinskej krízy, povedal Cui.

Reklama

Čína a Bielorusko sa navzájom pevne podporujú pri ochrane svojich základných záujmov a majú tiež veľa konsenzu a spoločných záujmov na medzinárodnej scéne, povedal Čao. “Očakáva sa, že obe strany budú v budúcnosti užšie spolupracovať v rámci multilaterálnych rámcov, ako sú OSN a ŠOS, s cieľom podporiť spravodlivejší medzinárodný poriadok,” povedal.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:32

Srbská ministerka Dubravka Djedovičová Handanovičová podpísala vo štvrtok memorandum o porozumení medzi srbskou vládou a čínskou spoločnosťou Hunan Rich Photovoltaic Science and Technology o projekte výstavby továrne na solárne panely v meste Paračin v centrálnej časti krajiny. Na základe memoranda sa obe strany zaviazali prehĺbiť spoluprácu v sektore obnoviteľných zdrojov energie. Informovala agentúra Tanjug.

20:26

Čínska spoločnosť BYD postaví svoju prvú európsku továreň na výrobu elektromobilov v Maďarsku. Vyhlásil to vo štvrtok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. V meste Segedín na juhu krajiny sa už realizujú stavebné práce a prvé autá opustia výrobné linky budúci rok, dodal.

20:15

Celoštátnym generálnym štrajkom protestovali vo štvrtok odborové zväzy v Argentíne proti tvrdej úspornej politike prezidenta Javiera Mileia. Štrajk zastavil v juhoamerickej krajine verejnú dopravu, obvykle rušné ulice zostali prázdne. Informovali o tom agentúry DPA a AP.

Štrajk zasiahol aj banky, supermarkety, školy, univerzity, nemocnice, štátne úrady, odvoz odpadu či poštu.

20:14

Najmladší syn amerického exprezidenta Donalda Trumpa, 18-ročný Barron Trump, bude jedným z delegátov Republikánskej strany na júlovom zjazde. Pôjde o debut tohto stredoškoláka na politickej scéne, informuje agentúra AFP.

20:11

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok uviedol, že na plánovanom vojenskom cvičení, ktoré zahŕňa nácvik použitia taktických jadrových zbraní, nie je nič nezvyčajné. Informuje o tom agentúra Reuters.

Moskva oznámila plány na manévre na juhu Ruska v pondelok. Prípravy na vojenské cvičenie sa už začali a zúčastní sa na nich aj Bielorusko, povedal Putin. “Nie je to nič neobvyklé, ide o plánovanú prácu… Je to výcvik,” dodal.

20:10

Slovinská vláda vo štvrtok spustila proces na uznanie Palestíny ako samostatného štátu, uviedla pre média slovinská ministerka zahraničných vecí Tanja Fajonová. Informovala agentúra STA.

19:52

Biden varoval Izrael, že ak začne rozsiahlu pozemnú operáciu v meste Rafah v pásme Gazy, USA mu prestanú dodávať niektoré zbrane.

“Ak pôjdu do Rafahu, nebudem im dodávať zbrane, ktoré sa v minulosti používali na riešenie situácie v Rafahu,” povedal Biden pre CNN.

“Nebudeme dodávať zbrane a delostrelecké granáty,” dodal.

V reakcii na to vysoký izraelský predstaviteľ uviedol, že Izrael je schopný dobyť Rafah aj bez americkej pomoci v podobe munície, ak by ju Biden skutočne odmietol Izraelu dodať.

“Máme dostatok prostriedkov na to, aby sme vstúpili do Rafahu a obsadili ho bez americkej pomoci. Rafah bude aj tak dobytý,” citoval izraelského predstaviteľa novinár Amit Segal.

19:17

V noci na piatok (10. 5.) treba takmer na celom Slovensku rátať s prízemnými mrazmi. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe. Vydal výstrahy prvého stupňa.

15:50

Tchaj-pej vo štvrtok uviedol, že v okolí odľahlého taiwanského ostrova Ťin-men zaznamenal sedem lodí čínskych námorných síl a päť plavidiel čínskej pobrežnej stráže. Informuje agentúra AFP.

Flotila siedmich čínskych lodí vstúpila do “zakázaných” vôd Taiwanu približne o 15.00 h miestneho času (9.00 h SELČ), oznámila taiwanská pobrežná stráž. Dodala, že to isté urobili štyri plavidlá čínskej pobrežnej stráže, pričom piate sa plavilo v okolí ostrova mimo taiwanských vôd.

15:49

Tridsať šteniatok našli koncom apríla colníci v rakúskej spolkovej krajine Korutánsko počas kontroly vozidla so slovenským evidenčným číslom. Zvieratá boli natlačené v klietkach a ich zdravotný stav bol veľmi zlý, uviedla vo štvrtok agentúra APA s dovolaním sa na oznámenie rakúskeho ministerstva financií.

Šteniatka prevážal 46-ročný Slovák, na ktorého bolo podané trestné oznámenie.

15:47

Na osobnom lietadle Boeing 737 spoločnosti Corendon Airlines smerujúcom z nemeckého Kolína nad Rýnom do tureckého stredomorského letoviska Alanya vo štvrtok pri pristávaní praskla pneumatika. 

Všetkých 190 ľudí na palube vrátane šiestich členov posádky evakuovali, nikto sa nezranil, informoval turecký telerozhlas TRT s odvolaním sa na ministerstvo dopravy.

15:45

Turecká centrálna banka vo štvrtok zvýšila svoju inflačnú prognózu a oznámila, že bude pokračovať v prísnej menovej politike s cieľom obmedziť prudký rast spotrebiteľských cien. Informovala agentúra Reuters.

Spotrebiteľské ceny v apríli zrýchlili tempo medziročného rastu na 69,8 % napriek sérii zvyšovania úrokových sadzieb.

15:43

Situácia s informačnými systémami finančnej správy (FS) nie je dobrá, čo by mohlo ohrozovať napríklad výber spotrebných daní. Upozornil na to vo štvrtok na rokovaní finančného výboru parlamentu prezident FS Jozef Kiss.

Pripomenul, že fungovanie FS, výber daní a ciel stojí na informačných systémoch. “Chceme vás informovať o tom, že tá situácia nie je úplne ideálna. Naozaj máme v niektorých prípadoch riziko, že bude ohrozený výber daní, hlavne spotrebných daní. Bavíme sa o sume 800 miliónov eur ročne, ktoré vyberáme cez Informačný systém kontrolných známok (ISKZ),” priblížil Kiss.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ zebra dlhokrídlová (Heliconius charithonia) sa kŕmi na kvete v parku Lithia Springs Conservation v Lithii na predmestí Tampy na Floride

Autor: TASR/AP-Chris O\'Meara

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali