Biden naďalej sľubuje priamu vojnu USA s Čínou kvôli Taiwanu

Biden naďalej sľubuje priamu vojnu USA s Čínou kvôli Taiwanu

Washington 19. septembra 2022 (HSP/caitlinjohnstone/Foto:TASR/AP-Evan Vucci)

 

Prezident Spojených štátov sa opäť zaviazal, že v prípade útoku na Taiwan bude americká armáda viesť priamu vojnu s Čínou, pričom tento záväzok jeho zástupcovia v Bielom dome opäť stiahli, píše vo svojom poslednom príspevku Caitlin Johnstone.

Joe Biden
Na snímke americký prezident Joe Biden

V nedávnom rozhovore v relácii 60 minút sa Scott Pelley zo CBS News Bidena priamo opýtal, či by americké sily bránili Taiwan pred útokom z pevniny.

Reklama

“Áno, ak by skutočne došlo k bezprecedentnému útoku,” povedal Biden.

“Po našom rozhovore nám predstaviteľ Bieleho domu povedal, že politika USA sa nezmenila,” rozpráva Pelly po tomto komentári. “Oficiálne USA nepovedia, či by americké sily bránili Taiwan. Hlavný veliteľ však mal vlastný názor.”

Reklama

“Takže na rozdiel od Ukrajiny, aby bolo jasné, pane, americké sily, americkí muži a ženy by bránili Taiwan v prípade čínskej invázie?” Pelley sa spýtal.

“Áno,” odpovedal Biden.

Podľa môjho odhadu je to už štvrtýkrát, čo americký prezident vyslovil takéto poznámky, čím sa prehrešil proti stálej politike svojej vlády “strategickej nejednoznačnosti” v tejto otázke, len aby ich pracovníci administratívy odvolali, píše Caitlin Johnstone a dodáva:

“V máji tohto roku Biden na otázku novinárov, či by USA v prípade čínskej invázie vojensky bránili Taiwan, odpovedal “áno” a dodal: “Takýto záväzok sme prijali.” Predstaviteľ Bieleho domu neskôr uviedol, že prezidentove vyjadrenia neodrážajú zmenu politiky USA.

Na fóre CNN v októbri minulého roka Biden na otázku jedného z divákov, či by USA zasiahli na obranu Taiwanu, odpovedal kladne a na otázku, či tým myslel zásah proti útoku zo strany Číny, odpovedal: “Áno, máme záväzok”. Biely dom opäť rýchlo objasnil, že “v našej politike nedošlo k žiadnej zmene”.

Reklama

V auguste minulého roka v rozhovore s Georgeom Stephanopoulosom z ABC Biden naznačil, že USA budú brániť Taiwan rovnako ako spojenca v NATO, a na otázku, či by stiahnutie americkej armády z Afganistanu mohlo Čínu povzbudiť k útoku na ostrov, odpovedal, že USA “dodržia všetky záväzky… rovnako aj v prípade Taiwanu”. Vysokopostavený predstaviteľ administratívy opäť novinárom povedal: “Naša politika voči Taiwanu sa nezmenila.”

(V tejto chvíli stojí za zmienku, že Bidenovo opakované tvrdenie, že USA majú “záväzok” vojensky brániť Taiwan, je objektívne nepravdivé; už viac ako 40 rokov to tak nie je).

Tieto vyhlásenia som uviedla v opačnom chronologickom poradí a môžete vidieť, že čím sú skoršie, tým sú nejasnejšie. Teraz máte prezidenta, ktorý jasne a výslovne hovorí, že pošle americké jednotky zabíjať v priamej horúcej vojne s Čínou na obranu Taiwanu.

Neviem, prečo americký prezident neustále verbálne zaväzuje svoje ozbrojené sily k tretej svetovej vojne proti jadrovo vyzbrojenej krajine, aby to administratíva, ktorej má šéfovať, znova a znova odvolávala. Je to len nejaká neurologická porucha starnúceho mozgu, ktorý po celý čas jeho pôsobenia v úrade podporoval vojnu a militarizmus? Je to nejaká čudná nová taktika “strategickej dvojznačnosti”, keď rôzne časti administratívy hovoria úplne odlišné veci úplne jednoznačným spôsobom? Je Biden len bláznivý vojnový štváč? Ja neviem. Ale viem, že všetok tento chaos a zmätok sa deje v najhoršom možnom čase.

Ako vysvetľuje Brett Wilkins pre Common Dreams, nový návrh zákona z dielne Výboru pre zahraničné vzťahy amerického Senátu hrozí, že priblíži svet k strašnej vojne, pretože by narušil doterajšiu politiku USA voči Číne tým, že by uznal Taiwan za hlavného “spojenca mimo NATO” ako súčasť záväzku poslať na ostrov zbrane za miliardy dolárov. Obavy z toho, čo by to mohlo rozpútať v našom svete, prinútili dokonca aj pomerne spoľahlivých sprostredkovateľov impéria, ako je Ed Markey, aby hlasovali proti návrhu zákona, ktorý by podľa hovorcu čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ninga “výrazne otriasol politickými základmi čínsko-amerických vzťahov a spôsobil mimoriadne vážne dôsledky pre čínsko-americké vzťahy a mier a stabilitu v Taiwanskom prielive”.

Reklama

Toto je len jeden zo spôsobov, ktorými sa napätie s Čínou v súvislosti s Taiwanom zvyšuje s prekvapujúcou rýchlosťou, medzi nimi aj normalizácia vysielania čoraz väčšieho počtu amerických úradníkov do Tchaj-peja, čím sa neustále zvyšuje pohŕdanie politikou jednej Číny, ktorou Washington už desaťročia udržiava mier na tomto ohnisku.

Situácia na Taiwane je čoraz škaredšia a škaredšia, oveľa rýchlejšie, ako mnohí očakávali, a prezident najmocnejšej vojnovej mašinérie na svete je buď príliš hlúpy, príliš krvilačný, príliš neopatrný alebo príliš dementný na to, aby túto situáciu riešil s citom, ktorý si zaslúži. Nikdy sa nemalo dovoliť, aby veci zašli tak ďaleko, a americké impérium nám dáva najavo, že má v úmysle zájsť oveľa, oveľa ďalej.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:12

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena zdržiava už najmenej dva týždeň niekoľko dodávok zbraní do Izraela, aby mu vyslala politickú správa. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na portál Politico a utorkové vyhlásenie nemenovaného amerického zdroja oboznámeného s touto záležitosťou.

20:11

Zemetrasenie so silou 4,1 magnitúdy zasiahlo v utorok večer približne o 18.32 SELČ župu Buzău na juhovýchode Rumunska.

20:10

Maďarský protikorupčný Úrad pre bezúhonnosť, ktorého úlohou je zabraňovať podvodom pri čerpaní eurofondov, žiada maďarskú vládu aj Európsku komisiu o rozsiahlejšie právomoci pri trestnom stíhaní, raziách či udeľovaní postihov.

20:07

Americký prezident Joe Biden v utorok upozornil na nárast antisemitizmu v USA i vo svete. Mnohí ľudia podľa jeho slov zabúdajú na hrôzy spustené na Izrael po útoku hnutia Hamas zo 7. októbra.

20:06

Nemeckí konzervatívci z aliancie CDU-CSU v utorok na straníckom zjazde hlasovali za obnovenie povinnej vojenskej služby. Ide o súčasť snahy oživiť nemeckú armádu po ruskej invázii na Ukrajinu v roku 2022.

19:53

Lodná doprava v Bosporskej úžine bola v utorok opäť obnovená po takmer desaťhodinovom prerušení. Na príčine bola ukrajinská loď Alexis, ktorá po poruche motora nabehla na breh, uviedli turecké úrady.

19:24

Izraelská delegácia dorazila do egyptskej Káhiry na rokovania o prímerí v Pásme Gazy a prepustení rukojemníkov, oznámil v utorok izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Dodal, že najnovší návrh na prímerie od palestínskeho hnutia Hamas nenapĺňa základné požiadavky Izraela, pričom vyvíjanie vojenského tlaku je stále nevyhnutné pre návrat rukojemníkov.

19:04

Povinnosť registrácie za platcu dane z pridanej hodnoty (DPH) budú mať od roku 2025 tuzemské firmy s obratom za predchádzajúci rok väčším ako 50.000 eur. Vyplýva to z novely zákona o DPH, ktorú v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

19:03

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová, prináša vyššiu ochranu aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní, ak bola zmluva uzavretá pri nevyžiadanej návšteve obchodníka v domácnosti alebo pri organizovanom podujatí na predaj a prezentáciu produktov.

18:55

Libanonské militantné hnutie Hizballáh v utorok uviedlo, že uskutočnilo útoky dronmi na ciele izraelskej armády na severe Izraela.

18:32

Napätie spojené s kontroverzným návrhom zákona o “zahraničných agentoch” môže poškodiť gruzínsku ekonomiku a negatívne ovplyvniť dôveru investorov. Povedala to v utorok prezidentka Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) Odille Renaud-Bassová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena s dieťaťom sa fotografuje na schodisku vyzdobenom nafukovacími kvetmi a králikmi pred zrekonštruovanou komerčnou administratívnou budovou v Pekingu

Autor: TASR/AP-Andy Wong

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Miroslav Urban

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali