Belousovová k prezidentským kandidátom: Zvolenie Mistríka alebo Šefčoviča by znamenalo, že do prezidentského paláca by sa dostal pokračovateľ Kisku

Belousovová k prezidentským kandidátom: Zvolenie Mistríka alebo Šefčoviča by znamenalo, že do prezidentského paláca by sa dostal pokračovateľ Kisku

Bratislava 31. januára 2019 (HSP/Foto: Extraplus-Kristián Majzlan)

 

Prvé kolo prezidentských volieb sa uskutoční 16. marca. Prieskumy zverejnené uplynulé dni ukazujú, že o post hlavy štátu zvedú tesný boj najmenej štyria kandidáti. Kombinácie dvojíc do druhého kola sa rôznia. V posledných dňoch zároveň ohlásili svoju kandidatúru ďalší. Andrej Danko, naopak, oznámil, že on kandidovať nebude a zároveň strana SNS nepostaví žiadneho kandidáta. Koho bude voliť bývalá členka SNS Anna Belousovová? A ako nazerá na jednotlivých kandidátov?

Na snímke Anna Belousovová

Televízia Markíza v nedeľu zverejnila prieskum agentúry Focus. V utorok bol zverejnený ďalší prieskum už bez Andreja Danka. Ako nazeráte na dané prieskumy, odrážajú nálady ľudí vo vašom okolí?

Reklama

Prieskumy verejnej mienky sa už dlho používajú ako prostriedok volebnej kampane. Slúžia ani nie na mapovanie verejnej mienky, ako skôr na jej ovplyvňovanie. Teda, beriem ich vždy s rezervou.

Viaceré  prieskumy priznávajú šance Harabinovi na účasť v druhom kole a médiá stredného prúdu začínajú stupňovať kampaň proti nemu. Je to signál, že sa deje niečo, čo ich znervózňuje, čoho sa boja!

Reklama

Voliči  si už nedajú vymývať mozgy tak, ako by im to vyhovovalo. Začínajú  rozmýšľať, ako naložiť so svojím hlasom. A to je veľmi dobré. Táto vlna uvedomenia môže prezidentskými voľbami naštartovať zásadnú obrodu slovenskej spoločnosti.

 

Kto sa podľa vás dostane do druhého kola?

Myslím si, že do druhého kola sa dostane Štefan Harabin a niekto z “jedného”, alebo “druhého” brehu. Je prakticky jedno, či to bude Mistrík alebo Šefčovič. Hodnotovo sú identickí. Stručne povedané: Záujmy Slovenska pre nich nie sú prioritou.

Sme však prakticky na začiatku kampane. Už teraz sa mi zdá, že médiá hrajú veľmi neférovo. Väčšina z nich útočí na jedného, na Harabina.

Reklama

Je preto veľmi dôležité, aby si ľudia uvedomili, že hlas každého môže byť rozhodujúci a nedali sa znechutiť ani odradiť od účasti na voľbách. Vždy vyhráva ten, kto dokáže najlepšie mobilizovať svojich voličov.

 

Prieskum agentúry Focus hovorí o dvojici kandidátov Šefčovič – Mistrík? Čo si myslíte o tvrdeniach, že dvojica kandidátov je svojimi vyjadreniami a názormi podobná aktuálnemu prezidentovi Andrejovi Kiskovi?

Ako som povedala – Šefčovič aj Mistrík vyznávajú takmer tie isté názory a hodnoty, čo sa týka EÚ, NATO, podpory migračnej politiky EÚ…

Rozdiel medzi nimi je len v tom, že Šefčovič je politicky previazaný so Smerom a Mistrík s opozíciou. Takže ich kandidatúra a predvolebný zápas bude o tom, či v prezidentskom paláci bude “človek Smeru”, alebo “človek opozície”.

Reklama

Ale pre Slovensko to nerieši problémy, v ktorých sa zmieta naša spoločnosť. Naopak, ak by vyhral jeden z nich, bude to znamenať len zostrenie spoločenského napätia. Žiadny politický nominant nikdy nemôže byť prezidentom všetkých občanov.

Voľba hociktorého z nich by znamenala, že do prezidentského paláca by sa dostal pokračovateľ súčasného prezidenta Kisku. Jediný rozdiel by bol v tom, že Kiska sa stal prezidentom pod maskou nestraníckeho kandidáta. Tak sa tvári aj  Mistrík.

 

Ako nazeráte na snahu Igora Matoviča, že „ako demokraticky cítiaci človek“ chce zabrániť, aby sa do druhého kola dostal Štefan Harabin?

Matovič presne nedefinoval, ako tomu chce “demokraticky” zabrániť. Jediné, čo môže urobiť, je vplývať na svojich voličov a priaznivcov.

Videla som však zaujímavý prieskum, v ktorom sa uvádzalo, že väčšie percento voličov OĽANO ako SNS preferuje voliť Harabina!

Takže  Matovič by sa ako “demokrat” mal skôr zamyslieť nad tým, čo chcú jeho voliči, nie on sám.

 

Ako ste prijali informáciu, že Slovenská národná strana nepostaví kandidáta na post hlavy štátu?

Pre SNS to bola jediná možnosť zachovať si ako tak tvár a oddialiť svoj voľný pád, ktorý je neodvratný.

Reklama

Ak by Danko kandidoval po tom, ako sa prevalili mnohé jeho kauzy (rigorózna práca, šafárenie s eurofondami, nákup predražených stíhačiek…), celé Slovensko by videlo, že ” kráľ je nahý”. Preto nekandidovať bol v tejto situácii jediný možný, rozumný ťah.

 

Čo si myslíte o kauze okolo Martina Daňa, kedy moderátorka súkromnej televízie vyzývala, aby mu poslanci nedali svoj podpis na kandidatúru, prípadne ho stiahli?

Celá  kandidatúra Daňa je nejaká čudná. Príde mi divné, ak poslanci Smeru, Sme rodina a ich odskočenci podpíšu kandidatúru nejakému novinárovi, len preto, aby mal možnosť vyrovnať  si účty s inými novinármi. Voľby prezidenta sú vážna vec, ovplyvnia osud Slovenska!

Buď títo poslanci vôbec nechápu o čom je voľba prezidenta SR, alebo majú iné motívy. A tie sa dajú ľahko dešifrovať, ak si dáte dokopy, že obidve strany majú vlastných kandidátov!

Reklama

Daňo však ich kandidátov neohrozuje. Samozrejme, nemá šancu na úspech, ale môže zobrať nejaké percentá tomu kandidátovi, ktorý je zaujímavý pre protisystémových voličov. Takým je Štefan Harabin! Jemu môže brať hlasy a to vyhovuje aj Smeru, aj Sme rodina.

 

Kandidatúru ohlásil aj Marian Kotleba. Voličom sľúbil, že neodstúpi. Kope si týmto hrob v parlamentných voľbách alebo na druhej strane mu podľa vás kandidatúra pomôže a získa v parlamente viac  hlasov?

Hlavným motívom Kotlebovej kandidatúry je, ako sa vyjadril, snaha, aby Slovensko malo konečne slovenského prezidenta. Neviem však, čo ho priviedlo k názoru, že tým jediným Slovákom, ktorý kandiduje, je len on sám.

Kotlebovi v skutočnosti ide len o to, aby robil kampaň pre svoju stranu. Ale voľby prezidenta sú o Slovensku, nie o straníckom egoizme! Kotleba sa chytí do svojej vlastnej pasce. Mnoho jeho voličov je rozhodnutych voliť Harabina a neúspech v prezidentských voľbách sa s ním môže ťahať ďalej.

Reklama

 

Kto je vašim favoritom v marcových voľbách? Prečo?

Ja podporujem Štefana Harabina. Poznám ho viac ako 20 rokov a podporujem ho v prvom rade preto, lebo je to čestný človek, ktorý nie je schopný správať sa podlo alebo nečestne.

Je to človek, ktorý je skutočne vnútorne aj politicky nezávislý. Sám o sebe hovorí, že je taký “samorost”. Je z toho “tretieho” brehu, nie je ani koaličný, ani opozičný. Je z brehu, na ktorom stojí zvyšok národa!

Ak je presvedčený o pravde ide tvrdo za svojim cieľom, je vytrvalý a principiálny. Je skutočne špičkový odborník vo svojom obore.

Anna Belousovová a Štefan Harabin na návšteve u akademického maliara Ondreja Zimku

Poznám ho aj z ľudskej stránky a cením si na ňom to, že aj keď zastával veľmi vysoké funkcie v tomto štáte, nikdy nemal hviezdne alebo papalášské maniere.

Podľa mňa Slovensko, slovenská spoločnosť potrebuje zásadnú obrodu. Začať musíme tým, že ľudia získajú znova dôveru vo svoj štát nastolením práva, poriadku a spravodlivosti. Harabin, ako prezident je pre mňa zárukou, že táto obroda Slovenska má šancu stať sa realitou!

Reklama

 

Koho by ste nikdy nevolili? Čo je dôvodom vášho rozhodnutia?

Funkcia prezidenta je služba štátu a národu, preto by som nikdy nevolila niekoho, pre koho nie je Slovensko na prvom mieste.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

12:41

Ukrajina spustila vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva.

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali