Batérie S-300 v Sýrii stavajú USA do nepríjemnej pozície

Batérie S-300 v Sýrii stavajú USA do nepríjemnej pozície

Moskva 8. októbra 2016 (HSP/Foto: TASR/AP- File, Dmitry Lovetsky; wikimedia.org )

 

Aj po dovezení nových komplexov 3RK S-300 do Sýrie, Washington nevylučuje možnosť úderov na sýrske vládne jednotky zo vzduchu. Vyhrážky z Washingtonu i naďalej smerujú aj na dresu Ruska, americké lietadlá však po rozvinutí nových batérií S-300 v Sýrii obmedzili svoje pôsobenie, píše Alexander Chrolenko

Dňa 7.10.2016 tlačový sekretár Pentagonu Peter Cook oznámil, že Ministerstvo obrany USA prijme rozhodnú odpoveď na rozvinutie raketových komplexov S-300 v Sýrii. Tento typ agresívnej rétoriky amerických predstaviteľov voči suverénnemu štátu Sýrska arabská republika a voči jeho spojencom už nie je nervozvážnosť, ale je to z americkej strany vraj už úplná strata súdnosti.

Reklama

Rusko už viackrát upozorňovalo USA, že vojenský kontingent RF pôsobí v Sýrii podľa medzinárodného práva, na pozvanie legitímneho sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Legitímny sýrsky prezident Bašár Asad požiadal Rusko o pomoc, všetky ostatné akcie leteckých síl západnej koalície napriek tomu, že nie sú sankcionované zo strany Bezpečnostnej rady OSN, sú prejavom totálnej agresie proti suverénnemu štátu a príkladom banditského konania, ktoré je v rozpore s medzinárodnými zákonmi.

Ešte skôr Igor Konašenkov, predstaviteľ Ministerstva obrany RF informoval, že rádius systémov S-300 a S-400, ktorý Rusko rozvinulo na svojich bázach v Chmeimime a v Tartuse, sa môže stať nemilým prekvapením pre cudzie nerozpoznané objekty v sýrskom vzdušnom priestore. Ruské komplexy protivzdušnej obrany v bojovom režime nebudú skúmať totožnosť a trajektórie cudzích objektov, rovno prikročia k ich zničeniu.

Reklama

Útok na sýrske vládne jednotky zo vzduchu Rusko ohodnotí ako pokus eliminovať protiteroristickú operáciu v Sýrskej arabskej republike, útočník bude niesť všetky následky. Ruské modernizované verzie protivzdušnej obrany S-300 dokážu sledovať aj údajne “neviditeľné americké bombardéry”.

Na snímke ruský raketový systém S-300
Na snímke ruský raketový systém S-300

Plány Pentagonu pomôcť teroristom zakrytím vzdušného priestoru pre ruské a sýrske lietadlá, ako aj fyzickým odstránením legitímneho prezidenta Bašára Asada pomocou atentátu (americkí odborníci používajú namiesto slova atentát eufemistický pojem kinetická operácia),  sú nereálne. Rusko a Sýria potvrdili, že po demonštratívnom a hysterickom ukončení mierovej dohody zo Ženevy (september 2016) “americkými partnermi” sa spoločne rozhodli prikročiť ku konečnej likvidácii teroristov v Sýrii.

Rusko, ktoré nemieni nechať svojho spojenca Sýriu napospas protiprávnemu konaniu USA (podľa medzinárodného práva, USA nemajú čo v Sýrii pôsobiť), dňa 12.10.2016 na zasadaní Zväzu Ruskej Federácie prerokuje možnosti opätovného rozšírenia ruského leteckého kontingentu v Sýrii. Okrem toho Rusko zvažuje aj možnosť opätovného návratu na vojenské základne na Kube a vo Vietname. Ide o analogický krok, ktorý je odpoveďou na rozširovanie americkej vojenskej prítomnosti v blízkosti ruských hraníc.

Rusko neplánuje genocídu Američanov a ani blokovanie USA, všetky agresívne a neadekvátne kroky amerických generálov i politikov USA na medzinárodnej scéne sa však stretnú s adekvátnou odpoveďou Ruska.

Pentagon nie je vo svojich názoroch a vystúpeniach monolitný, existujú v ňom rozličné prúdy a názorové platformy. Dňa 22.9.2016 v senátnom výbore náčelníkov štábu generál Joseph Dunford vyhlásil, že “snahy o vytvorenie bezletovej zóny v Sýrii alebo ľubovolná agresia proti Sýrii privedú k vojne s Ruskom, a takéto riešenie on sám nikdy neprijme”. Generála za jeho vyhlásenie skritizovali vojenskí jastrabi. Rusko sa však nespolieha na dobrú vôľu Josepha Dunforda, pretože vie, že Dunforda je možné odstaviť a silové riešenia v Sýrii môže prijať iný americký generál.

Reklama

Podľa analytikov The National Interest sa USA môžu snažiť vytvoriť bezletovú zónu v Sýrii, to však dokážu reálne uskutočniť len tak, že zlikvidujú ruský vojenský kontingent v Sýrii (sýrske letectvo nie je pre USA adekvátny súper, sýrske lietadlá sú zastaralé, sýrski piloti sú vyššieho veku a vhodní len na vedenie operácii proti pozemným cieľom. Nové sýrske letectvo sa buduje len s ruskou pomocou.

Ruské stíhačky Su-27. Ilustračné foto
Ruské stíhačky Su-27. Ilustračné foto

V oblasti Blízkeho východu majú USA k tomu dostatok vojenských síl, len v počte lietadiel môžu nasadiť približne 300 lietadiel voči približne 40 ruským strojom. Z vojenského hľadiska by USA nemalo robiť väčší problém zničiť ruský kontingent v Sýrii, tento vojenský útok by však mal nedozierne politické dôsledky. USA formálne nevyhlásili Sýrii vojnu a ani OSN neprijala rezolúciu, ktorá by povoľovala americkým vojskám pôsobiť na území Sýrie. Vojenské operácie, ktoré USA v Sýrii vykonávajú, sú podľa medzinárodného práva protizákonné.

Viacero vojenských odborníkov už potvrdilo, že v prípadnom konvenčnom konflikte USA a NATO voči Rusku by mali USA i NATO minimálne obrovské problémy. Ak by v prípadnom konvenčnom konflikte na strane Ruska ako spojenci vystúpili aj Čína a aj Rusko, nemali by USA a ani NATO šancu v tomto konflikte zvíťaziť. Žiaľ, ani právne normy a ani triezve analýzy nedokážu zastaviť niektorých sociopatických amerických politikov a generálov. Rusko samozrejme nemieni závisieť od vôle takýchto jedincov, ktorí sa nachádzajú vo Washingtone, takže žiadne ústupky Ruska z rokov 1990 nebudú. Čo bude teda ďalej?

Sýrsky konflikt sa stal “lakmusovým papierom” potenciálu USA a takmer všetci to už pochopili. Ukázalo sa, že dnešné USA to nie sú už USA s potenciálom roku 1990. Dnešné USA už nedokážu viesť široko koncipované bojové operácie, aké vykonávali napríklad v II.svetovej vojne, v Kórejskej vojne, či vo vojne vo Vietname. Dnes sú USA krajinou s veľkými finančnými problémami, ktorá sa obáva ruského a čínskeho potenciálu a ktorá hrozí síce slabším vojnou, sama sa však vojny obáva viac ako jej súperi. Ak sa však USA rozhodnú použiť silu, Rusko výzvu prijme.

Niektorí americkí vojenskí predstavitelia (napríklad generál Mark Milley) zastávajú názor, že Rusko a Čína predstavujú serióznu hrozbu pre USA. USA musí potvrdiť svoj status veľmoci a je potrebné dať Rusku a Číne príučku. Aj odborníci v USA však vedia, že takýto konflikt bude mať  veľmi krvavý priebeh a straty budú pri moderných zbraniach a zbraňových systémoch obrovské. Napriek tomu je však generál Mark Milly presvedčený, že aj v takomto konflikte armáda USA zvíťazí a dokáže stále “zničiť nepriateľa v ľubovolnom čase a na ľubovoľnom mieste”.

Reklama

Otázka však znie, ako si to generál Mark Milley predstavuje. To budú USA naraz útočiť svojou armádou proti Rusku a Číne, prípadne jedným vrzom aj proti Iránu? A už sa vlastne generál Mark Milly aj rozhodol, či zaútočí na Rusko a Čínu z východu na západ, alebo zo západu na východ? Bude takáto klauniáda zo strany takých amerických vojenských predstaviteľov, ako je Mark Milly, pokračovať aj po prezidentských voľbách v USA, alebo už niekto konečne dá Markovi Milleymu prášky, ktoré evidentne potrebuje?

Generál armády USA Mark Miley
Generál armády USA Mark Miley

Pravdepodobne vo Washingtone už zabudli, ako ukázali svoju bezmocnosť americké vojenské jednotky v Kórei, Vietname či Afganistane. A to boli krajiny, ktoré sa svojím ekonomickým a vojenským potenciálom jednoznačne nemohli s USA porovnávať. Od roku 1898, kedy USA zvíťazili v španielsko-americkej vojne a obsadili Kubu a Filipíny už USA osamotené v žiadnom konflikte nezvíťazili.

Vojnu proti Španielom na Kube a na Filipínach odštartovali články v tlači o “španielskych ukrutnostiach”, ktoré samozrejme neboli pravdivé a podložené. Takýto propagandistický scenár a “causus belli” používajú teda USA od roku 1898 a stal sa štandardnou výbavou ich mocenskej politiky.

Na prípade Gruzínska, Ukrajiny či Sýrie však už mohli USA pochopiť, že Rusko nebude ustupovať a hranice svojich bezpečnostných záujmov jednoducho nepustí a bude ich brániť. Ani Rusko a ani Čína sa USA nevyhrážajú, jediný, kto sa neustále vyhráža, sú USA. Možno aj kvôli tomu, že americkí politici si už nevedia predstaviť hrôzy vojny – vojnu vidia len v CNN a ponímajú ju ako pokračovanie svojej politiky vývozu demokracie a presadzovania vlastných záujmov. Už od roku 1865 nepoznali vojnu na svojom území, nemuseli stavať zničené mestá, priemysel a nestratili milióny obyvateľov.

Dnes už však postavenie USA nie je tak pevné, aby sa im vojny, ktoré kvôli svojím záujmom rozpútali všade na svete, nemohli vrátiť ako bumerang. V súvislosti s Ruskom by nemali Američania zabudnúť na princíp, ktorý Rusko formoval a ktorý Rusi v histórii už viackrát využili: “Kto k nám príde v mieri, toho radi privítame, kto príde s mečom, ten aj mečom zahynie”.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali