Basketbal: Hlasy po zápase Slovensko – Maďarsko 79:67 v kvalif. na ME (3)

Basketbal: Hlasy po zápase Slovensko – Maďarsko 79:67 v kvalif. na ME (3)

Banská Bystrica 13.augusta (TASR) – Slovenskí basketbalisti v ďalšom zápase D-skupiny prvej fázy kvalifikácie na ME’2015 zvíťazili po nadšenom výkone nad Madarskom 79:67 a ponechali si tak nádej na prvenstvo v skupine a postup do ďalšej fázy.

Slovensko – Maďarsko 79:67 (43:28)

Základná päťka SR: Jašš 9, Žiak 11, Dorazil 15, Baťka 19, Kozlík 7 (Körner 5, Rendla 0, Tot 0, Bílik 2 Petráš 0, Grznár 11 – najviac bodov Maďarska: A. Tóth 12, Ferencz, Simon a Wittmann po 11

Rozhodcovia Krause (Nem.), Pastusiak (Poľ.), Lovsin (Slovin.), TH: 23/10 – 23/8, fauly 25:21, trojky 10:8, štvrtiny 23:14, 20:14, 23:24, 13:15, 1000 divákov.

Reklama

Banskobystrická hala na Štiavničkách minulý týždeň tlieskala Slovákom po víťazstve nad Bieloruskom o 12 bodov a proti Maďarsku túžila po repete. Záležalo však na samotných hráčoch, či budú schopní zopakovať výborný výkon a do určitej miery sa rehabilitovať za zahanbujúcu prehru na pôde súpera o 32 bodov. Poučení z chýb v prvom zápase sa usilovali predovšetkým o vydarenejší úvod a najmä v obrane museli zatiahnuť ‘oponu’, aby mali šancu na víťazstvo, ktoré by im ešte zaručovalo možnosť postupu do ďalšej fázy kvalifikácie. Veľký potlesk si zaslúžili Slováci už v 5. min, viedli 11:0 a tri trojky Jašša, Baťku a Grznára boli ako z veľkej knihy. Maďari nie a nie trafiť kôš, loptu im sústavne vyhadzoval, úspešní neboli ani z čistých streleckých pozícií a v oddychovom čase riešili, čo vymyslieť. Prvé dva body strelil za Maďarov A. Tóth za stavu 16:0, úvodnú päťminútovku vyhrali Slováci na nulu 13:0 a viedli už 20:2, keď sa ich zaskočení súper prebudil. V druhej štvrtine sa Maďari trápili len o málo menej, pridávali aj časté nepresnosti i technické chyby a Slovákom nebolo viac treba. Viedli aj o 17 bodov a polčas vyhrali o 15 (43:28), keď spolu s klaksónom trafil trojku Grznár. Strelecká úspešnosť Slovákov v polčase predstavovala 50 percent, Maďarov len 40, favorizovaní hostia zaostávali výrazne aj v úspešnosti brejkov a boli na veľmi dobrej ceste ako prehrať tento zápas. Po polčase Maďari pridali na dôraze, Slováci však šliapali ako dobre naolejovaný stroj a čo hosťom požičali, to im vzápätí aj vrátili. Najviac uznania si zaslúžila trojka Grznára vtedy, keď jej bolo najviac treba a aj ‘vešiak’ Dorazila, mimoriadne efektný a účelný, po ktorom svietilo na ukazovateli v 29. min 62:47. Do záverečnej štvrtiny nastupovali domáci s náskokom 14 bodov (66:52) a s obrovskou šancou dotiahnuť zápas do víťazného konca. Trojka Kozlíka na 69:52 Maďarov nalomila, síce úplne nezlomila, no ďalšia Körnera na 72:53 i Baťku na 77:63 v 36. min im už otriasla nádejou na zvrat.

Hlasy trénerov

Reklama

Miroslav Grznár, tréner Slovenska: "Famózne odohratý zápas, dreli sme v príprave, dreli aj v zápasoch pod domácim košom. Nezabúdame na katastrofu v Maďarsku, dostali sme ranu päsťou, no za mimoriadne krátky čas sa medzinárodne neskúsené mužstvo zmobilizovalo a podalo neskutočný výkon. Potvrdili sme, že víťazstvo s Bieloruskom nebolo náhodné, sme schopní v b-kategórii hrať s každým súperom. Ak v budúcnosti budeme takto pokračovať, v silnom kolektíve, teším sa na ďalší vývoj slovenského basketbalu."

Stojan Ivkovič, tréner Maďarrska: "Gratulujem Slovákom, podali výborný výkon, fyzicky mimoriadny, obrovskú silu mali v ofenzíve, my sme sklamali, úvod zaspali, potom len doťahovali."

Martin Bílik, kapitán Slovákov: "Chceli sme odčiniť prehru v Maďarsku, tú strašnú potupu a túžili ukázať ľuďom, že vieme hrať basketbal. Proti Bielorusku sme naznačili, že máme veľký potenciál, že sme mladí, agresívni tím. Náš šiesty hráč boli diváci, neustále nás hnali vpred."

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:10

Intenzívne boje v mjanmarskom Jakchainskom štáte predstavujú vážnu hrozbu pre civilistov, varovala v piatok Organizácia Spojených národov. Zároveň žiadala vytvorenie medzinárodného tlaku s cieľom zabrániť ďalšiemu “strašnému prenasledovaniu” etnických Rohingov.

12:59

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v reakcii na nočné útoky v Iráne opätovne varoval pred ďalším stupňovaním napätia na Blízkom východe.

Olaf Scholz
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz
12:49

Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky, ktorá prevážala piatich japonských zamestnancov miestnej automobilky. Japonskí zamestnanci vyviazli bez zranení, výbuch však zranil troch okoloidúcich, uviedla polícia.

12:42

Ceny pohonných látok rástli aj počas 15. týždňa tohto roka, benzíny zdraželi viac ako o dva centy a mierne stúpla aj cena nafty. Oproti minulému týždňu boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 6 %.

12:20

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok vyzvala na zdržanlivosť s cieľom zabrániť ďalšiemu stupňovaniu napätia na Blízkom východe. Britský premiér Rishi Sunak žiadal, aby v regióne prevládol pokoj. Reagovali tak na útok v Iráne, ktorý americké médiá pripísali Izraelu.

12:07

Egypt vyzval Irán a Izrael, aby zachovali zdržanlivosť a vyhli sa tomu, že Blízky východ vtiahnu do konfliktu.

11:57

Medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) za rok 2023 dosiahol po revízii úroveň 1,6 % v stálych cenách. Pôvodne bol začiatkom marca zverejnený nižší rast HDP na úrovni 1,1 %. Podobne bol rast ekonomiky po aktuálnej revízii mierne vyšší aj v roku 2022, a to na úrovni 1,9 %, keď posledný zverejnený údaj bol 1,8 %. Vývoj ekonomiky za roky 2020 a 2021 zostal nezmenený. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

11:51

Výrobné ceny v Nemecku v marci 2024 opäť klesli, už deviaty mesiac v rade, ale najmenej od júla minulého roka. Prispeli k tomu najmä nižšie ceny energií.

11:35

Na deväť sa zvýšil počet obetí nočného útoku ruskej armády na Dnepropetrovskú oblasť na juhu Ukrajiny. Medzi mŕtvymi sú tri deti a zranenia utrpelo viac než 10 osôb. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnútra.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali