Basketbal-EL: Good Angels odleteli do Kayseri, u nováčika chcú zvíťaziť

Basketbal-EL: Good Angels odleteli do Kayseri, u nováčika chcú zvíťaziť

Košice 5. novembra (TASR) – Basketbalistky slovenského šampióna Good Angels Košice odštartujú v stredu na palubovke tureckého klubu Kayseri Kaskispor novú edíciu Európskej ligy 2013/2014. Tréner Maroš Kováčik bude mať v prvom zápase A-skupiny k dispozícii dvanásťčlenný káder, do Turecka nevycestovala iba pivotka Beáta Janoščíková.

Turecký klub si v uplynulých dvoch sezónach zahral vo finále Európskeho pohára FIBA a ako nováčik v EL má vysoké ambície. Rešpekt vzbudzujú mená Američaniek Tanashe Wrightovej, Camille Littleovej, Nemky Lary Sandersovej, Španielky Nurie Martínezovej, Belgičanky Anky De Mondtovej, či Talianky Sabriny Ciniliovej.

"Určite je to nepríjemný súper i keď bol žrebovaný z piateho koša. V tomto je to náročné, pretože sme museli dostať niekoho z Turecka. Dostali sme dvoch náročných z prvých dvoch a ešte tohto nepríjemného. Musíme sa pobiť o veľmi dôležité víťazstvo. Kayseri má dobre poskladané družstvo, no nie také široké ako my. Na druhej strane kvalita ich úvodnej päťky naháňa určité obavy, pretože úvodné štyri zápasy v tureckej lige s prehľadom zvíťazili, dokonca nad Fenerbahce," uviedol generálny manažér Daniel Jendrichovský, ktorý upozornil i na fanúšikovskú základňu súpera, kde počas finále FIBA Cupu prišlo 9000 divákov.

Good Angels po skvelom štvrtom mieste z minulej sezóny majú pred sebou novú ešte ťažšiu výzvu, obhájiť poprípade vylepšiť svoju pozíciu v Európe. Po tradičnej obmene košického kádra však tréner Maroš Kováčik priznal, že nevie, kde sú limity jeho zvereniek. "Priznám sa, že nepoznám tvár nášho tímu. Vieme hrať skvele, potom však príde hluchá minúta, kde nie sme schopní organizovať hru alebo sa to úplne vymyká z toho, čo si predstavujem. Ešte len spoznáme limity tohto tímu. Je defenzívnejšie ladený ako minulý rok, no musím povedať, že v ofenzíve je určite slabší," konštatoval Kováčik, ktorý dodal, že isté miesto má osem hráčok, zvyšné nastúpia podľa priebehu a potreby.

Reklama

Tím po úspešnej sezóne opustili štyri hráčky, Američanky Alexandria Quigleyová a Natasha Lacyová, Islanďanka Helena Sverrisdóttirová a Češka Petra Kulichová. Pred sezónou naopak pribudli rozohrávačky – Američanka A’dia Mathiesová a Poľka Magdalena Zietarová. Pozíciu krídla posilnila Švédka Farhiya Abdiová a pivotkou je Bieloruska Jelena Leučanková. V tíme po minulej sezóne zostali Miljana Bojovičová (Srb.), Tijana Krivačevičová (Maď.) a Planette Piersonová (USA). Dopĺňať ich budú predovšetkým tri Slovenky Žofia Hruščáková, Barbora Bálintová a kapitánka Lucia Kupčíková. "Myslím si, že súhra ešte nie je taká, ako by sme chceli. Bola by som rada, ak by sa to zlomilo práve v Kayseri. Prvý zápas bude ťažký, vieme, že súper má dobre zložené družstvo. Veríme však, že zvíťazíme, pretože naša skupina je ťažká a každý triumf bude vzácny," dodala na margo tureckého súpera Kupčíková. Do Turecka vycestovali aj slovenské krídelníčky Katarína Pindrochová a Martina Kiššová.

Ďalšími súpermi desaťnásobného slovenského majstra z metropoly východu postupne budú maďarsky UNI Győr, obhajca euroligového prvenstva ruský UMMC Jekaterinburg, talianske Schio a francúzske Tango Bourges. V ďalšej fáze si tímy vymenia hostiteľské prostredia a zverenky trénera Kováčika program základnej časti ukončia 26. februára 2014 súbojom na palubovke Tango Bourges.

Reklama

V novom ročníku Euroligy bude 20 tímov rozdelených do troch základných skupín, v ktorých sa bude hrať systémom každý s každým. Z nich postúpia do 14-členného play off po štyri tímy a dva najlepšie z 5. miest. To sa tradične odohrá na dve víťazstvá 11., 14. a prípadne aj 19. marca 2014. Na základe celkovej úspešnosti kolektívov v základných skupinách sa vytvoria dvojice podľa kľúča 1 – 14, 2 – 13, 3 – 12 atď.

Turnaj Final Eight sa uskutoční znova v ruskom Jekaterinburgu (7. – 13. apríla 2014), domáci tím ako obhajca trofeje je priamym účastníkom finálovej osmičky, teda do vyraďovacích bojov nezasiahne.

Program Good Angels Košice v základnej A-skupine:

6. novembra: Kayseri Kaski spor (Tur.) – Good Angels Košice /18.00/

Reklama

13. novembra: Good Angels Košice – HAT Agro UNI Győr (Maď.) /18.00/

27. novembra: Good Angels Košice – UMMC Jekaterinburg (Rus.) /18.00 – Steel aréna/

5. decembra: Beretta Famila Schio (Tal.) – Good Angels Košice /20.30/

18. decembra: Good Angels Košice – Tango Bourges Basket (Fr.) /18.00/

15. januára: Good Angels Košice – Kayseri Kaski spor /18.00/

Reklama

30. januára: HAT Agro UNI Győr – Good Angels Košice /18.00/

5. februára: UMMC Jekaterinburg – Good Angels Košice /14.00/

19. februára: Good Angels Košice – Beretta Famila Schio /18.00/

26. februára: Tango Bourges Basket – Good Angels Košice /20.00/

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali