AZZZ: Návrh novely zákona o odpadoch je zlý a nie je dobre aplikovateľný pre SR

AZZZ: Návrh novely zákona o odpadoch je zlý a nie je dobre aplikovateľný pre SR

Bratislava 9. júla (TASR) – V súčasnosti sa tvorí nový zákon o odpadoch – pracuje sa na legislatívnom zámere jeho novely. "Podľa nás legislatívny návrh zákona je zlý a nie dobre aplikovateľný pre SR, pretože každý štát má svoje špecifiká. Nedá sa teda kopírovať fungujúci systém v inom štáte na druhý štát úplne tak, ako to tento legislatívny zámer robí," uviedol dnes na tlačovej besede v Bratislave generálny sekretár Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR Oto Nevický.

"V rámci legislatívneho zámeru vidíme tri hlavné problémy. Prvým je to, že zámer nepočíta ďalej s Recyklačným fondom (RF). Počíta s jeho zrušením. Nerieši ani prechodné obdobie, ktoré by v prípade zrušenia RF bolo veľmi dôležité. Nerieši záväzky, ktoré RF má, akými sú napríklad záložné práva alebo iné majetkové práva. Zastávame názor, že je potrebné rekonštruovať RF, alebo zriadiť novú centrálnu organizáciu – klíringové centrum, ktoré by riadilo odpadové hospodárstvo na Slovensku tak, aby sa k rozhodovaniu dostali všetky zložky, ktoré sa k nemu majú dostať," zdôraznil.

Nový zákon podľa Nevického zakladá riadenie odpadového hospodárstva v SR len na tzv. kolektívnych systémoch, ktoré by zákon dovolil zakladať len výrobcom a dovozcom, čím by podľa neho boli úplne vynechaní recyklátori, spracovatelia, zamestnávatelia a obce. "Tieto subjekty by mohli byť len účastníkmi, nie zakladateľmi kolektívnych systémov, čo bude podľa nás postupne viesť k zrušeniu a rozpadu recyklačného priemyslu v SR. Väčšina odpadu sa bude spracovávať v zahraničí, pretože tam je spracovanie dotované a v SR nie je," poznamenal.

Veľký problém je v zamýšľanom zákone s tzv. zanechaným odpadom, ktorý nebude mať kto postupne likvidovať. "S tým budú mať veľký problém obce," upozornil generálny sekretár AZZZ SR.

Reklama

Ďalším problémom novej legislatívy je podľa neho zákaz výkupu kovových odpadov od fyzických osôb, čo AZZZ SR vidí jednak ako porušenie Ústavy SR a jednak ako ďalšiu doplnkovú daň pre občanov, ktorí by museli zadarmo odovzdať akýkoľvek kovový odpad na zberné dvory v obciach a ktoré by ho následne predávali. "Myslíme si, že kovový odpad, ak nepochádza z krádeží, je majetkom občana a nie obce. Občan má právo ho teda odpredať. Ak to bude zakázané, tak sa predaj bude robiť formou šedej, respektíve čiernej ekonomiky. Potieranie trestnej činnosti súvisiacej s krádežami kovov sa nedá robiť cez zákon o odpadoch, ale inými zákonmi," dodal.

"Rozšírená zodpovednosť povinných osôb je o tom, aby sa predchádzalo vzniku odpadov. V praxi to znamená, že výrobcovia a dovozcovia by mali byť zainteresovaní na tom, aby nerecyklovateľných, ťažko recyklovateľných odpadov alebo ťažko sa rozkladajúcich odpadov v prírode bolo minimum. Firmy by mali špekulovať, aby obalový materiál, napríklad škatuľa z toho istého materiálu nemala 3 kilogramy, ale len jeden kilogram. Výrobcovia a dovozcovia by mali postupovať tak, aby vznik odpadu, jeho množstvo a sortiment bol v budúcnosti v úplne inom zložení, ako je dnes. Týmto sa však strategický zámer zákona absolútne nezaoberá," podčiarkol riaditeľ RF Ján Líška.

Reklama

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam. TASR sa pokúsi získať reakciu Ministerstva životného prostredia SR.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali