Autobusová doprava v Banskobystrickom kraji bude od pondelka dočasne obnovená. Pellegrini o starostoch a primátoroch: “Uprednostnili praktické riešenia pred politikárčením”

Autobusová doprava v Banskobystrickom kraji bude od pondelka dočasne obnovená. Pellegrini o starostoch a primátoroch: “Uprednostnili praktické riešenia pred politikárčením”

Banská Bystrica 26. januára 2020 (SITA/HSP/Foto:TASR-Ján Krošlák)

 

Autobusová doprava v Banskobystrickom kraji bude od pondelka 27. januára dočasne obnovená v plnom rozsahu. Uviedol to pre agentúru SITA predseda predstavenstva SAD Zvolen Adrián Polóny s tým, že už majú objednávky od všetkých regionálnych Združení miest a obcí Slovenska (ZMOS) respektíve od samospráv v kraji. „Ako dlho bude tento dočasný stav trvať, je plne na zodpovednosti vedenia BBSK,“ doplnil predseda predstavenstva

Na snímke predseda predstavenstva Slovenskej autobusovej dopravy (SAD) Zvolen Adrián Polóny

Na poobedňajšom brífingu po mimoriadnom stretnutí regionálneho ZMOS-u v Banskej Bystrici potvrdil dohodu so SAD Zvolen aj primátor mesta pod Urpínom Ján Nosko.

Reklama

„Rozhodli sme sa suplovať úlohu župy a prebrať iniciatívu do vlastných rúk, nakoľko dohoda medzi župou a prepravcom sa nekonala. Výsledkom je uznesenie, v ktorom mesto Banská Bystrica za celý regionálny ZMOS, to znamená za okres Banská Bystrica, vystaví objednávku dopravcovi SAD Zvolen, ktorá by mala časovo rámcovať poskytovanie tejto služby v plnom rozsahu,“ uviedol primátor.

V Banskobystrickom okrese prímestské autobusy podľa neho denne najazdia približne 11-tisíc kilometrov, čiže suma 70-tisíc eur môže postačovať zhruba na obdobie piatich až šiestich dní. Za ten čas musí nájsť župa riešenie. Uvedená suma je maximum, ktorú môže samospráva použiť v krízovej situácii bez verejného obstarávania.

Reklama

Rokovanie s regionálnymi združeniami ZMOS v rámci Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) potvrdil aj podpredseda kraja Ondrej Lunter s tým, že im župa ponúkla spoluprácu a hradenie všetkých nákladov, ktoré im vzniknú v súvislosti so situáciou. „Riešenie dočasne upokojí situáciu a umožní to sadnúť si s dopravcom k rokovaciemu stolu,“ dodal vicežupan s tým, že rokovania krajskej samosprávy s niektorými okresmi ešte prebiehajú.

„Je to riešenie len na pár dní. Preto očakávame, že v pondelok súd rozhodne o neodkladnom opatrení, kedy prikáže dopravcovi, aby do momentu dohody na novej zmluve pokračoval v poskytovaní dopravy. Očakávame, že dopravca si prevezme nariadenie kraja, aby poskytoval túto dopravu. Očakávame, že začne fungovať zákon a inštitúcie a to, aby prestal dopravca jednať svojvoľne,“ uviedol Lunter na brífingu dopoludnia.

Konštruktívny prístup primátorov a starostov z Banskobystrického kraja ako aj zástupcov dopravnej spoločnosti ocenil predseda vlády SR Peter Pellegrini. Títo podľa neho celý víkend pracujú na tom, aby v pondelok autobusy premávali pre občanov. „Uprednostnili praktické riešenia pred politikárčením,“ uviedol pre agentúru SITA premiér a dodal, že verí, že konečne takto začnú k riešeniu situácie pristupovať aj predstavitelia BBSK.

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR, ktoré vlastní minoritný podiel v SAD Zvolen upozornilo, že nemá absolútne žiadnu možnosť zasiahnuť. Z nezodpovednosti obvinilo vedenie BBSK . „Aktuálny stav je priamym dôsledkom toho, že župa vyhrala súdny spor o neplatnosť zmluvy, ktorý sama vyvolala. Za to, že nejazdia autobusy, tak rozhodne nemôže ani vláda, ani štát, ale výlučne vedenie samosprávneho kraja, ktorý ho riadi,“ uviedlo v stanovisku zaslanom agentúre SITA MH SR s tým, že vedenie samosprávneho kraja muselo presne vedieť kam situácia smeruje a absolútne nezodpovedne sa na to vôbec nepripravilo.

Prímestská autobusová doprava, ktorú zabezpečoval SAD Zvolen, prestala premávať v sobotu 25. januára. V piatok večer sa na podnet vedenia BBSK uskutočnilo aj mimoriadne rokovanie bezpečnostnej rady kraja, ktorá však nerozhodla o vyhlásení mimoriadnej situácie. Podľa predsedu BBSK Luntera kraj očakáva rozhodnutie súdu o neodkladnom opatrení, ktorým by dopravcovi nariadil vykonávať dopravu vo verejnom záujme podľa platných licencií a cestovných poriadkov.

Reklama

Kraj k situácii a otázkam ohľadom verejnej dopravy zriadil telefonické linky a stránku na sociálnej sieti „Odvez svojho suseda“. Jednotlivé mestá a obce v kraji individuálne rokujú so SAD Zvolen a uzatvárajú zmluvy, aby sa ich obyvatelia dostali do práce, do škôl a zdravotníckych zariadení. Dopravu takto zabezpečilo napríklad Brezno a prebiehajú rokovania dopravcu aj s krajským mestom.

Zvolenský dopravca má osobitné zmluvy okrem samospráv uzatvorené aj s veľkými zamestnávateľmi a pre nich dopravu do zamestnania garantuje. Na pondelok 27. januára je zvolané aj mimoriadne zasadnutie Zastupiteľstva BBSK, ktoré sa má zaoberať riešením aktuálnej situácie v prímestskej doprave v Banskobystrickom kraji.

Spor medzi BBSK a SAD Zvolen, ktorý vyústil do pozastavenia prímestskej autobusovej dopravy, sa vlečie od septembra 2018, kedy BBSK informovalo, že odmieta plniť od januára 2019 zmluvy s dopravcami zabezpečujúcimi prímestskú autobusovú dopravu v kraji. Vzhľadom k tomu, že nedošlo k dohode a uzavretiu dočasných krátkodobých zmlúv s dopravcami, vedenie BBSK sa rozhodlo spor o platnosť predĺženia zmlúv dodatkami s autobusovými dopravcami SAD Zvolen a SAD Lučenec riešiť súdnou cestou.

V decembri minulého roka Okresný súd vo Zvolene rozhodol, že dodatok, ktorý podpísala SAD Zvolen s bývalým vedením kraja za pôsobenia Mariana Kotlebu, je minimálne v časti predĺženia pôvodnej zmluvy o päť rokov uzatvorený v rozpore so zákonom. Rozsudok do dnešného dňa nebol doručený BBSK a stále nenadobudol právoplatnosť.

Spoločnosť SAD Zvolen dlhodobo zabezpečuje pravidelnú prímestskú dopravu na takmer 70 % územia Banskobystrického samosprávneho kraja v okresoch Banská Bystrica, Zvolen, Brezno, Detva, Veľký Krtíš, Krupina, Banská Štiavnica, Žiar nad Hronom a Žarnovica.

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali