Arcidiecézna charita Košice: Štát opäť odmietol dofinancovať dopady rastu minimálnej mzdy, v zariadeniach sociálnych služieb ich doplatia klienti

Arcidiecézna charita Košice: Štát opäť odmietol dofinancovať dopady rastu minimálnej mzdy, v zariadeniach sociálnych služieb ich doplatia klienti

Košice 1. decembra 2016 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Včera bolo v Národnej rade SR v druhom čítaní hlasovanie k Vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 448/2008 Z. z. o sociálnych službách. Včera Národná rada SR prijala novelu zákona č. 448/2008 Z.z. o sociálnych službách, ktorá dofinancovanie vôbec nerieši. Všetky návrhy poslancov na dofinancovanie dvoch druhov sociálnych služieb, ktorým hrozí kolaps boli vládnou väčšinou neakceptované.

Ilustračné foto
Ilustračné foto

V súčasnosti je toto financovanie v mesačnej výške 320 € na klienta. Táto výška je totožná s výškou financovania v roku 1998, kedy však bola výška minimálnej mzdy na úrovni 98 €. Výška minimálnej mzdy každý rok rastie, a v roku 2017 to bude oproti roku 1998 viac ako 4-násobné zvýšenie. Dnešný návrh na zvýšenie príspevkov zo štátneho rozpočtu pre týchto neverejných poskytovateľov nebol schválený. Táto pomoc by výrazne odbremenila platiacich seniorov odkázaných na pomoc. Teraz, ak to neverejní poskytovatelia nedokážu dofinancovať z vlastných zdrojov, sa celá ťarcha navýšenia minimálnych miezd presunie na dôchodcov a ich rodinných príslušníkov.

Reklama

“Zariadenia pre seniorov a zariadenia opatrovateľskej služby musia reflektovať zvyšovanie minimálnej mzdy, pričom výška príspevku štátu na klienta je už 18 rokov v nezmenenej výške. Pokiaľ nebudú navýšené tieto príspevky, a budeme musieť zvyšovať náklady minimálnej mzdy vo všetkých stupňoch náročnosti zákonníka práce, na tento negatívny rozdiel sa budú musieť skladať klienti – dôchodcovia a ich rodinní príslušníci. Mzdové náklady aj s odvodmi poskytovateľov sociálnych služieb predstavujú zhruba 70% všetkých nákladov na sociálne služby,” reagoval na výsledok rokovania Národnej rady SR Cyril Korpesio, člen predsedníctva Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb v SR a riaditeľ Arcidiecéznej charity Košice.

“Plénum Národnej rady SR neschválilo navrhnutú zmenu financovania, čím premeškalo historickú príležitosť na systémové prepojenie financovania sociálnych služieb so zvyšovaním minimálnej mzdy, ktorá tvorí najväčšiu nákladovú položku poskytovateľov sociálnych služieb,” doplnil Cyril Korpesio. „Naši klienti tak doplácajú na to, že v praxi nefunguje kombinované viaczdrojové financovanie. Reálne dostávajú zariadenia pre seniorov a zariadenia opatrovateľskej služby iba peniaze od štátu.  Samosprávy im na fungovanie neprispievajú, pretože zákon hovorí iba o tom, že môžu a nie musia prispieť. Osud zhruba 9 tisíc dôchodcov umiestnených u neverejných poskytovateľov sociálnych služieb je v budúcom roku ohrozený a neistý. Štát sa touto novelou alibisticky zbavuje svojej zodpovednosti.“

Reklama

Redakciu informovala Adriana Čurajová z Arcidiecéznej charity Košice.

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali