Ankara prekvapujúco mení stratégiu z “Asad – náš nepriateľ” na “Asad – náš brat”

Ankara prekvapujúco mení stratégiu z “Asad – náš nepriateľ” na “Asad – náš brat”

Ankara 07. júla 2016 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP)

 

Minulý týždeň turecká vláda podnikla kroky na urovnanie vzťahov ako s Izraelom tak s Ruskom. Teraz vodca parlamentnej skupiny Turecká ľudová demokratická strana (HDP) Idris Baluken naznačuje, že Ankara môže vykonávať tajné rokovania zamerané na sceľovanie vzťahov so Sýriou

Turecký prezident Recep Tayyip Erdigan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdigan

Minulý pondelok sa prezident Recep Tayyip Erdogan ospravedlnil Moskve zo straty pilota Su-24, ktorý zomrel po tom, čo bol nad Sýriou zostrelený tureckým lietadlom v novembri 2015. V rovnaký deň sa Ankara a Tel Aviv dohodli na urovnaní vzťahov, zničených v roku 2010 po izraelskom útoku na tureckú loď humanitárnej pomoci pre Gazu, ktorá vyústila v úmrtie 10 Turkov.

Reklama

Teraz sa podľa šéfa parlamentnej skupiny HDP Idrisa Balukena Ankara môže snažiť napraviť vzťahy s Damaskom. Koncom minulého mesiaca zákonodarcovia predložili parlamentnú otázku týkajúcu sa údajných tajných rozhovorov medzi sýrskymi a tureckými úradníkmi.

V rozhovore pre Sputnik Turecko, Baluken vysvetlil, že “podľa dostupných informácií prebiehajú tajné rokovania medzi Sýriou a Tureckom, v Alžírsku a niekoľkých ďalších krajinách. Možno teda súdiť, že turecké vedenie pripravuje pôdu pre prechod z rétoriky “Asad-náš nepriateľ” k rétorike “Asad-náš brat”. Zdá sa, že je celkom možné, že Damask už zaslal ospravedlňujúci list.”

Reklama

“Na plenárnom zasadnutí parlamentu som apeloval na vládu, aby objasnila situáciu ohľadom tajných rozhovorov medzi Sýriou a Tureckom. Avšak neobdržali sme oficiálnu odpoveď vyvracajúcu túto informáciu, ani vyhlásenie vysvetľujúce podrobnosti.”

Zákonodarca zdôraznil, že tureckí zákonodarcovia, vrátane členov jeho strany, “majú plné právo na poskytnutie podrobných informácií o zmenách vo vládnej stratégii o Sýrii.”

“K výsledkom tejto politiky patrí výbuch na letisku Atatürk, pri ktorom vyhasli desiatky ľudských životov,” povedal Baluken. “V tejto súvislosti Strana spravodlivosti a rozvoja je povinná informovať tureckú verejnosť, aké zmeny sa dejú v politike.”

V komentári k širšej zahraničnej politike, Baluken ukázal na niekoľko ďalších významných politických zvratov, ktoré už boli vykonané. “Na základe príkladov vzťahu s Izraelom, s Ruskom a s Egyptom, sme videli druhy zmien, ku ktorým dochádza v politickej stratégii vlády Vláda si je vedomá o potrebe zmeny taktiky, aby nedošlo k strate moci. Koniec koncov, vládnuca strana je pripravená urobiť čokoľvek, a tak predpokladáme, že informácie o rokovaniach so Sýriou sú pravdivé. Ak vláda trvá na tom, že tieto informácie sú nepravdivé, nech urobí oficiálne vyhlásenie o tom, že tieto rokovania sú nie vykonávané. ”

Na otázku o pravdepodobnej hlavnej téme rozhovorov, Baluken uviedol, že môže ísť o kurdskú otázku, “špecifickou túžbou Ankary je napadnúť status Rojavy [oblasť severnej Sýrii obývaná sýrskymi Kurdmi]. Erdogan chce nadviazať kontakt so sýrskou vládou a používať pri tom anti-kurdskú rétoriku. Sme presvedčení, že tento prístup je od základu zlý. Erdogan a AKP znovu páchajú rovnaké chyby. ”

Reklama

Nakoniec Baluken vyhlásil, že je “celkom dobre možné, že do Damasku už bol zaslaný ospravedlňujúci list v tajnosti. Napríklad sme nemali nič vedieť o liste, ktorý bol poslaný do Moskvy. Preto teraz nebude vôbec prekvapujúce, ak sa ukáže, že podobný list bol poslaný aj sýrskemu vedeniu.”

Stále však zostáva nejasné, či prebiehajú tajné turecko-sýrske rokovania.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali