Anglický pilot NATO sa v švajčiarskej kaviarni chválil, ako v roku 1999 bombardoval Srbsko. Nemal to robiť

Anglický pilot NATO sa v švajčiarskej kaviarni chválil, ako v roku 1999 bombardoval Srbsko. Nemal to robiť

Zürich  1. apríla 2017 (HSP/Foto: kurir.rs)

 

Bývalý srbský boxér Rade Stančić z Loznice sa v kaviarni švajčiarskeho mesta Zürich „porátal“ s anglickým pilotom, ktorý sa za vedľajším stolom pyšne chválil, ako v roku 1999 bombardoval Srbsko

Bývalý srbský boxér Rade Stančić sa vo Švajčiarsku „porátal“ s anglickým pilotom NATO, ktorý sa chválil bombardovaním Srbska v roku 1999

Ako uvádza srbské periodikum Informer, Rade Stančić  aj so svojím priateľom sedel za stolom v kaviarni a zhovárali sa. Za susedným stolom sedel Angličan s jedným miestnym politikom, ktorému v istej chvíli povedal, že bol vojenským pilotom a s pýchou mu vravel, ako bombardoval „je….tých Srbov“.

Reklama

V tej chvíli sa Rade i jeho priateľ prestali zhovárať – dovtedy hovorili o návšteve nejakých srbských spevákov vo Švajčiarsku. Rade stíchol, keď počul, o čom Angličan hovorí, spomína zdroj Informeru z Zürichu. Potom sa Stančić postavil a podišiel k Angličanovi a k jeho priateľovi.

Pekne sa mu prihovoril, prívetivo.  Ospravedlnil sa a povedal, že náhodou počul rozprávanie o bombardovaní Srbska. Keď mu Angličan pritakal, Rade mu odvetil, že si dobre bude pamätať na Srbov. Začal ho udierať päsťami, a napokon schytil  sklenenú cukorničku a ňou udrel Brita. Bývalý pilot ostal celý zakrvavený a jeho priateľ celú scénu sledoval v šoku, hovorí očitý svedok udalosti. Pilot NATO podľa jeho slov volal o pomoc a kvílil od bolesti, ale nik v kaviarni si nedovolil zamiešať sa do bitky. Nakoniec mu Rade povedal: “Vždy, keď budeš hľadieť do zrkadla,  spomenieš si na všetkých Srbov a na nevinné deti, ktorých si pozabíjal!” – uvádza svedok.

Reklama

Následne Stančić vyšiel z kaviarne a ušiel. Informer má neoficiálnu informáciu, že potom okamžite opustil Švajčiarsko. Angličan s početnými podliatinami a zlomeninami skončil v nemocnici. Redakcii Informera sa podarilo spojiť s Rade Stančićom, ktorý si však neželal udalosť nejako bližšie komentovať a povedal len: “Nech žije Srbsko!”

V komentároch pod článkom v Informeri jeden z čitateľov uviedol: “Vidíš,  Angličan, aký je to rozdiel oproti tomu, keď bombarduješ Srbsko z výšky 10 kilometrov.” Ďalší srbský čitateľ vyjadril myšlienku, že je škoda rozbitej cukorničky, na čo iný diskutér navrhol usporiadať zbierku, aby Srbi švajčiarskemu majiteľovi kaviarne uhradili rozbitú cukorničku.

Medzinárodný súdny dvor trestajúci vojnové zločiny NATO v Juhoslávii a v iných krajinách sveta zatiaľ ešte oficiálne nebol zriadený a žiaden zo zločincov zatiaľ ešte nebol potrestaný. Známy je však prípad  amerického pilota, ktorý v roku 1999 tiež bombardoval Juhosláviu a po čase sa uňho prejavil juhoslovanský syndróm. Každú noc mal nočné mory, počas ktorých videl sám seba, ako bombarduje a videl aj tých ľudí, ktorých pri bombardovaní zavraždil. Obrovský vnútorný tlak americký pilot nevydržal a namiesto priznania si viny a pokánia si zvolil najhorší možný variant a siahol si na život.

Vladimír Mohorita

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali