Politici reagujú na kompletné zloženie Ústavného súdu

Politici reagujú na kompletné zloženie Ústavného súdu

Bratislava 10. októbra 2019 AKTUALIZOVANÉ (TASR/SITA/HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) a premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) vítajú, že Ústavný súd SR je už v kompletnom zložení. Povedali to po tom, ako prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenovala zvyšných ústavných sudcov, ktorí chýbali na Ústavnom súde

Na snímke Peter Pellegrini

“Som rád, že Ústavný súd už je kompletne funkčný, že má kompletné zloženie sudcov, že sa dá bojovať so všetkými podaniami, rozhodnúť o nich a že nehrozia žiadne prieťahy, ktoré by ohrozovali ľudí,” vyhlásil Danko. Verí v objektívnu nestrannosť sudcov, ktorých prezidentke ponúkla národná rada.

Reklama

Pellegrini je rád, že sa ukončila dlhá sága neúspešných volieb. “Od dnes je Ústavný súd kompletný a tak je to správne. V demokratickej spoločnosti musí ustanovizeň, ktorá má bdieť nad dodržiavaním pravidiel a zákonov v krajine, byť kompletná,” doplnil predseda vlády.

 

Reklama

Gábor Gál tvrdí že výber sudcov je dobrý a dúfa, že sa odrazí aj na rozhodovacej činnosti Ústavného súdu

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) považuje výber sudcov, ktorých vybrala prezidentka Zuzana Čaputová, za dobrý a dúfa, že sa to odrazí aj na rozhodovacej činnosti Ústavného súdu.
Výber považuje za “z každého súdka troška”, vzhľadom na to, že boli vybraní advokáti, sudcovia aj ľudia z akademickej obce.

K dlhému procesu výberu kandidátov v Národnej rade SR uviedol, že bol ťažký. “Predsa len ide o najvyšší post v ústavnom systéme, čo sa týka sudcov,” dodal Gál.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok vymenovala za ústavných sudcov Libora Duľu, Ladislava Duditša, Petra Straku, Miloša Maďara, Martina Vernarského a Rastislava Kaššáka. Zdôraznila, že Ústavný súd tak už nie je iba uznášaniaschopný, ale aj plne obsadený a môže pracovať tak, ako to stanovuje Ústava SR.

Na Ústavnom súde SR sa vo februári uvoľnilo deväť sudcovských miest, Ústavný súd tak chvíľu fungoval s iba štyrmi sudcami. Parlament mal zvoliť 18 kandidátov, z ktorých mala hlava štátu vymenovať deviatich sudcov.

Reklama

Plénum vyberalo kandidátov na niekoľko pokusov počas viacerých mesiacov. Finálny počet poslanci dovolili v piatej voľbe na septembrovej schôdzi parlamentu. Niekoľko sudcov vymenoval už predchádzajúci prezident Andrej Kiska, predsedom súdu sa stal Ivan Fiačan. Po vymenovaní zvyšných sudcov prezidentkou Čaputovou už má Ústavný súd všetkých 13 sudcov.

 

SaS: Prezidentka Zuzana Čaputová bola v nezávideniahodnej situácii

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) víta, že nekonečný príbeh s názvom Ústavný súd SR po mesiacoch politikárčenia zo strany vládnej koalície, končí. Informoval redakciu Ondrej Šprlák

„Oceňujeme, že prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes vymenovala nových ústavných sudcov. Napriek nekonečnej fraške, ktorú predvádzal Robert Fico len preto, že nedokázal prekusnúť svoj neúspech stať sa predsedom Ústavného súdu, bol v parlamente nakoniec zvolený potrebný počet kandidátov. Aj keď určite nie vždy tých, akých si Fico predstavoval. Je absurdné, že sa verejnosť musela pozerať, ako dokážu nenaplnené ambície jedného politika ovplyvňovať voľbu ústavných sudcov,“ povedal predseda SaS Richard Sulík.

Reklama

Poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre spravodlivosť Alojz Baránik pripomína, že poslanci SaS sa na voľbe ústavných sudcov zúčastňovali bez ohľadu na to, či bude tajná alebo verejná. „Tragédiou bolo, že koalícia úmyselne ignorovala vynikajúce ľudské a odborné kvality viacerých uchádzačov so zámerom predložiť pani prezidentke ako kandidátov čo najväčší počet svojich ľudí. To sa im aj do veľkej miery podarilo. Pani prezidentka tak bola v nezávideniahodnej situácii, keď si musela vyberať spomedzi nie vždy najlepších účastníkov výberového konania. Je potrebné sa poďakovať pani prezidentke, že sa napriek všetkému zhostila tejto neľahkej úlohy so všetkou potrebnou zodpovednosťou a vážnosťou,“ tvrdí Alojz Baránik

Strana SaS pripomína, že Ústavný súd udáva tón správania sa nielen v justícii, ale v celej spoločnosti. Tá teraz právom očakáva, že v tejto oblasti nastane zásadný obrat. Morálne správanie ľudí vymenovaných za sudcov, ústavných či iných, však nie je možné pred ich vymenovaním garantovať. „Preto sme proti akémukoľvek privilegovanému postaveniu akýchkoľvek sudcov v súvislosti s ich prípadnou nezákonnou či neetickou činnosťou,“ uzavreli liberáli.

 

Smer víta, že si prezidentka splnila vymenovaním sudcov svoju ústavnú povinnosť

Koaličný Smer-SD víta, že si prezidentka SR Zuzana Čaputová menovaním sudcov Ústavného súdu splnila svoju povinnosť a dodáva, že sa Ústavný súd stáva plne funkčným. TASR o tom informoval vedúci tlačového oddelenia Smeru-SD Ján Mažgút.

 

Blahová: Je to Ficova kliatba

Nová členka radov nezaradených poslancov Natália Blahová, ktorú cez víkend vylúčili z SaS uviedla, že po dlhom traumatizujúcom období, kedy parlament nebol neochotný zvoliť kandidátov, dnes prezidentka vymenovala ústavných sudcov. “Slovensko má konečne Ústavný súd v kompletnom zložení. Je neuveriteľné, ako strach koaličných politikov pred možným trestom, ochromil jednu z najvyšších ustanovizní spravodlivosti v tomto štáte.”

Blahová dodala, že predseda ústavného súdu prišiel osobne do parlamentu žiadať a prosiť poslancov, aby si plnili svoje povinnosti. “Medzičasom sa tam nakopila viac ako tisícka nevybavených návrhov. Dnes je táto kliatba Fica a spol. prelomená. Želám ústavným sudcom, aby svojim konaním v mene práv slovenských občanov, navrátili späť dôveru ľudí v spravodlivosť.
Už ju veľmi potrebujú.”

 

Reklama

Hnutie Sme rodina verí, že ústavní sudcovia budú profesionálni a zodpovední

Hnutie Sme rodina verí, že ústavní sudcovia budú svoju funkciu vykonávať profesionálne a zodpovedne. Opozičná strana to uviedla v reakcii po ich štvrtkovom vymenovaní prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou.

Kollárovci považujú za dôležité, aby sudcovia konali tak, aby bol Ústavný súd (ÚS) SR pre ľudí na Slovensku garantom spravodlivosti a dôveryhodnosti. “Mali by konať tak, aby vždy chránili občanov, aby neboli porušované ich práva a dohliadať na to, aby parlament, súdy a všetky štátne a samosprávne orgány ústavu rešpektovali,” komentoval predseda hnutia Boris Kollár.

 

To, že je ÚS opäť plne funkčný,  je dobrá správa pre celé Slovensko, uvádza Most-Híd

Reklama

Koaličný Most-Híd považuje funkčný Ústavný súd za dobrú správu pre celé Slovensko. Strana tvrdí, že k ukončeniu prieťahov v parlamente prispel aj Most-Híd presadzovaním verejnej voľby. TASR o tom informovala hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár.

“Sme radi, že k dokončeniu prieťahov v parlamente prispela aj strana Most-Híd, a to tým, že poslanci poslaneckého klubu pri poslednej voľbe presadili voľbu verejnú, čím znemožnili ďalšie obštrukcie,” uvádza sa v stanovisku vládnej strany.

Most zároveň zaželal sudcom pracovnú výdrž a spravodlivé rozhodovanie v prospech celej spoločnosti.

 

Andrej Danko: Verím v objektívnu nestrannosť ústavných sudcov

Reklama

Šéf parlamentu Andrej Danko ocenil, že je počnúc dnešným dňom Ústavný súd Slovenskej republiky opätovne pripravený v plnom rozsahu plniť svoje poslanie. “Som rád, že Ústavný súd Slovenskej republiky je znova plne funkčný a má kompletné zloženie sudcov,” skonštatoval. Zároveň vyjadril spokojnosť, že občania Slovenskej republiky sa opäť môžu na túto inštitúciu spoľahnúť.

“Verím v objektívnu nestrannosť ústavných sudcov, ktorých vybrala Národná rada SR. Pani prezidentka dnes využila svoje právo vybrať zo zvolených kandidátov šiestich nových ústavných sudcov.

Ďakujem všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na vypočúvaniach aj samotnej voľbe kandidátov na post ústavných sudcov, a to od predsedu Ústavnoprávneho výboru až po prezidentský úrad. Dôležité je, že Ústavný súd SR je od dnešného dňa ucelený,” podčiarkol šéf parlamentu, ktorý ocenil aj prácu Kancelárie NR SR, ktorá vypočúvania kandidátov zabezpečovala.

 

Opozícia víta sfunkčnenie ústavného súdu, osemmesačné prieťahy považuje za frašku

Opozičné politické subjekty vítajú, že Ústavný súd SR bude opäť fungovať v plnom počte. Progresívne Slovensko/Spolu (PS/Spolu) zdôrazňuje, že verejnosť by nemala zabudnúť na osem mesiacov, počas ktorých sa najmenej tisíc občanov nevedelo dovolať spravodlivosti. Postup vládnej koalície bol podľa nich prejavom hrubej neúcty k ústavnému súdu. „Dnes máme po ôsmich mesiacoch konečne funkčný ústavný súd a novozvoleným sudcom a sudkyniam gratulujeme. Nesmieme však zabudnúť, že tých osem mesiacov bolo zbytočných a takto to nemuselo byť,” uviedol expert PS na oblasť spravodlivosti Branislav Vančo.

Podľa KDH niesol zodpovednosť za doterajší nekompletný stav ústavného súdu vládny Smer-SD. „Ústavný súd bol rukojemníkom ješitného poslanca Fica. Náš obdiv si zaslúžia aj zvolení sudcovia, ktorí museli zvládnuť niekoľko kôl výberových konaní pre neschopnosť poslancov vládnej koalície dohodnúť sa,” uvádzajú kresťanskí demokrati.

Reklama

 

OĽaNO víta, že je ÚS konečne plne funkčný, tvrdí Matovič

Hnutie OĽaNO víta, že je Ústavný súd (ÚS) SR konečne funkčný. Kreovanie ÚS bolo podľa lídra OĽaNO veľmi dôležité, pretože sa tvoril jeho senát na najbližších 12 rokov. Povedal to líder hnutia Igor Matovič na štvrtkovej tlačovej konferencii v reakcii na menovanie zvyšných ústavných sudcov prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Matovič tiež kritizoval proces voľby kandidátov v Národnej rade (NR) SR a to, že až verejná voľba napokon poslancov donútila zvoliť potrebný počet kandidátov. Je to podľa neho “priamy pohľad do toho, v akom stave je vládna koalícia”. Dodal, že zásluhou verejného tlaku a opozície sa podarilo zabrániť tomu, aby sa na ÚS dostal napríklad expremiér Robert Fico (Smer-SD).

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali