Bratislava 18. októbra 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Nehľadiac na prísnu disciplínu, ktorú musí kráľovná Alžbeta II. dodržiavať v akejkoľvek situácii, aj ona sa niekedy uvoľní a dopra
Jej Veličenstvo má rado francúzsku, a tiež britskú kuchyňu. Jej večera sa väčšinou skladá z mäsa alebo ryby a zeleniny.
Alžbeta II. si pravidelne pochutnáva na Gaelskom steaku – škótske jedlo z mäsa, ktoré sa najčastejšie pripravuje z diviny.
“Ako hlavné jedlo má rada zverinu, také recepty ako gaelský steak, steak z filé s hubovou omáčkou a whisky, obzvlášť keď je pripravovaný z jelenieho mäsa,” prezradil bývalý kráľovský šéfkuchár Darren McGrady.
Reklama“Ako predjedlo si obľúbila paštétu Gleneagles, ktorá je pripravovaná z údeného lososa, pstruha a makrely. Chcela používať suroviny zo svojho statku, a preto keď sme mali lososa z Balmoralu, z rieky Dee, zjedla ho, bolo to jedno z jej obľúbených jedál,” prezrádza kuchár.
Kráľovskí kuchári však odmietajú prezradiť presný recept obľúbeného steaku kráľovnej. Britskí novinári však našli jeden z veľmi podobných receptov. Preto si aj vy teraz budete môcť pripraviť obľúbené jedlo Jej Výsosti.
Jelenie mäso s tymianom a červeným vínom
Čo budete potrebovať?
- 2 kúsky masla
- štvrtku nadrobno nakrájanej cibule
- 2 steaky z jelenieho mäsa hrubé asi 4 cm
- 3 vetvičky tymianu
- nadrobno nakrájaný rozmarín
- 1 nadrobno nakrájaný strúčik cesnaku
- 250 mililitrov červeného vína
- 2 polievkové lyžice želatíny z červených ríbezlí
- polievkovú lyžicu nadrobno nakrájanej petržlenovej vňate
Ako na prípravu?
Nechajte panvicu rozohriať na silnom ohni. Pridajte kúsok masla a cibuľu a smažte dozlatista. Vezmite mäso, osoľte ho a okoreňte zo všetkých strán. Potom ho dajte na panvicu spolu s tymianom a rozmarínom. Opekajte mäso zo všetkých strán po dobu šiestich minút, tri minúty z každej strany. Keď máte mäso nakrájané na tenšie plátky, alebo máte radi málo prepečené steaky, môžete mäso zložiť skôr.
Keď je mäso hotové, zabaľte ho spolu s cibuľou do alobalu a nechajte odpočívať na teplom mieste. Na panvičke opečte cesnak po dobu 1 minúty, pridajte červené víno a ríbezľové želé. Nechajte, aby sa alkohol vyparil asi na polovicu. Zložte omáčku z ohňa a pridajte zvyšný kúsok masla, starostlivo premiešajte. Omáčku preceďte cez sito do misky a pridajte petržlenovú vňať.
Na záver vybaľte jeleninu z alobalu a nakrájajte na plátky s hrúbkou jedného centimetra. Mäso by malo byť vnútri ružové. Servírujte spolu s omáčkou z červeného vína.