Moskva 24. januára 2022 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Ľudia, ktorí majú arteriálnu hypertenziu, aterosklerózu a vysokú hladinu cholesterolu v krvi, patria do rizikovej skupiny a hrozí im výskyt mŕtvice, musia pravidelne navštevovať lekárov a nezabúdať užívať lieky, uviedla v rozhovore pre tlačovú agentúru Prime kardiologička SM Clinic Darja Sergejevová
Zdôraznila, že vysoký arteriálny tlak je hlavnou príčinou mozgovej príhody bez ohľadu na to, či človek pociťuje zvýšený tlak alebo nie.
“Po štyridsiatke je potrebné merať si krvný tlak raz alebo dvakrát ročne, aj keď vás nič netrápi. Ak máte tlak vyšší ako 140/90, mali by ste navštíviť lekára,” radí Sergejevová.
V prípade aterosklerózy je potrebné prestať fajčiť a normalizovať hmotnosť. Ak má pacient vysoký cholesterol, musí sa poradiť s lekárom a dodržiavať jeho odporúčania. Fibrilačná arytmia je ďalším rizikovým faktorom mozgovej príhody. “Na včasné diagnostikovanie fibrilácie predsiení a predpísanie liekov je potrebná pravidelná kontrola u lekára a raz ročne kardiogram,” uviedla kardiologička.
Výrobok na zníženie krvného tlaku
Vedci zistili, že každodenná konzumácia jogurtu môže pomôcť znížiť krvný tlak pri hypertenzii. Výsledky sú uverejnené v časopise International Dairy Journal.
Výskumníci z University of South Australia spolu s kolegami z Maine University skúmali vzťah medzi jogurtom v strave, krvným tlakom a rizikovými faktormi kardiovaskulárnych ochorení.
Autori porovnali stravu dobrovoľníkov s ich zdravotnými parametrami a dospeli k záveru, že aj občasná konzumácia jogurtu môže pomôcť zlepšiť stav ľudí s vysokým krvným tlakom. Napriek tomu tí, ktorí tento fermentovaný mliečny výrobok pravidelne konzumujú, mali ukazovatele krvného tlaku (pri norme 120/80 milimetrov ortuti) takmer o sedem bodov nižšie ako tí, ktorí ho nejedia.
“Mliečne výrobky, najmä jogurt, môžu znižovať krvný tlak, pretože obsahujú množstvo mikroživín vrátane vápnika, horčíka a draslíka, ktoré sa podieľajú na regulácii krvného tlaku,” vysvetlila doktorka Alexandra Wadeová.
Reklama
Dodala, že tento produkt obsahuje baktérie, ktoré podporujú tvorbu bielkovín a tie ovplyvňujú krvný tlak.