Ako to vyzerá v oblasti po tornáde. Prebieha odpratávanie trosiek a kontrola statiky domov

Ako to vyzerá v oblasti po tornáde. Prebieha odpratávanie trosiek a kontrola statiky domov

Praha 26. júna 2021 (HSP/SputnikVaclav Salek/CTK via AP, Facebook/Člověk v tísni)

 

Po štvrtkovom tornáde v postihnutých oblastiach aj naďalej pokračuje odstraňovanie následkov pohromy. S odpratávaním trosiek pomáhajú hasiči a vojaci. Statici kontrolujú domy a určujú, ktoré sú opraviteľné a ktoré budú musieť byť zbúrané. Polícia začala z ulíc odťahovať poškodené autá. Tornádo si nakoniec odnieslo päť ľudských životov

tornádo ČR
Na snímke poškodené domy po zásahu tornáda v českej obci Moravská Nová Ves v okrese Hodonín na južnej Morave

Česká televízia uvádza slová šéfa juhomoravských hasičov Jiřího Pelikána. Ten uviedol, že všetky tipy na nezvestné osoby sa podarilo vylúčiť a teraz z fázy pátracej prešli do fázy likvidačnej.

Reklama

Uviedol tiež, že prichádza rad na tímy, ktoré budú mať na starosti odpratávanie. Všetky kraje do poškodenej oblasti posielajú profesionálne i dobrovoľné jednotky, má ísť asi o 700 hasičov a 160 vojakov.

Hovorca juhomoravských hasičov Jaroslav Mikoška uviedol, že hasiči sú striedaní, aby si oddýchli.

Reklama

“Budeme ich tu určite potrebovať ešte niekoľko dní,” uviedol hovorca a ocenil tiež rýchlu pomoc zo zahraničia, ktorá bola potrebná hlavne v prvých chvíľach.

Dosť práce budú mať v poškodených obciach aj statici, ktorí musia posúdiť stav budov. Zástupca primátora obce Hrušky Marek Babisz uviedol, že je vytipovaných 21 rizikových domov, do ktorých je vstup zakázaný.

Statik Jiří Kovalský z USAR tímu pre ČT uviedol, že v Moravskej Novej Vsi bolo skontrolovaných asi 70 objektov, štyri z nich nebude možné zachrániť. Dodal, že 80 percent objektov má vážne poškodenia, najčastejšie ide o problém so strechami.

Starosta Lužíc Tomáš Klásek zase uviedol, že búrka zasiahla asi tretinu obce a poškodila 120 domov. Z toho asi 20 pôjde k zemi, niekde bude demolácia čiastočná. Škody starosta odhaduje na stovky miliónov korún.

Navyše naďalej trvá problém s elektrinou, pretože búrky na mnohých miestach závažne poškodili elektrické vedenie. Spoločnosť EG.D na Břeclavsku a Hodonínsku vyhlásila stav núdze, bez prúdu v oblasti zostáva asi 3 500 domácností. Podľa ČEZu v piatok večer bez prúdu bolo 1 800 odberateľov.

Reklama

 

Štátna pomoc a solidarita Čechov

Poničené obce a ich obyvatelia získajú podporu od štátu vo výške 420 miliónov korún, podnikateľom štát odloží splatnosť daní a na obnovu zničených domov ľudia môžu získať až päť miliónov, dva ako dotáciu a tri ako zvýhodnený úver.

Navyše sa v Česku ako obvykle zdvihla obrovská vlna solidarity. Rôzne zbierky na pomoc spustošenými obciam hlási už viac ako 200 miliónov korún. Zbierky organizujú Nadácia Via, Diecézna charita Brno, organizácie Človek v tiesni a ďalšie.

Naďalej je v oblasti ohromená tiež verejná doprava. Ubúda však počet liniek, ktoré nejazdia alebo menia trasy. Hlavný výpadok naďalej trvá na trati medzi Břeclavom a Hodonínom. Namiesto vlakov jazdia autobusy. V postihnutých obciach naďalej platí policajná uzávera.

Do zasiahnutej oblasti tiež dorazil azylový vlak, ktorý slúži na ubytovanie ľudí bez strechy, prípadne tiež dobrovoľníkov a zasahujúcich záchranárov. ČD tiež v prípade potreby poskytne ležadlové vozne.

Reklama

 

Tornádo na juhu Moravy

Vo štvrtok večer sa cez južnú Moravu prehnali silné búrky, Břeclavskom a Hodonínskom sa navyše prehnalo tornádo. Prírodný živel za sebou nechal spustošené obce a niekoľko stoviek zranených. Podľa posledných informácií zomrelo päť ľudí.

Meteorológovia odhadujú, že tornádo malo silu prinajmenšom F3, pri ktorej rýchlosť vetra dosahuje 219 km / h. Stovky domov je zničených. Na mieste zasahujú stovky policajtov i hasičov. Ťažkú techniku ​​vyslala aj armáda.

So záchrannými a likvidačnými prácami pomáhajú aj záchranári z Rakúska a Slovenska. Rakúsko vyslalo do oblasti záchranárov, a to vrátane vrtuľníkov. Krajinská vláda Dolného Rakúska uviedla, že v nemocniciach pripravila pre zranené ľudí miesto, pomoc ponúkajú aj Slováci, ktorí presunuli hasičov k hraniciam.

Členovia vlády už prisľúbili finančnú pomoc regiónu. Niektoré organizácie, ako napríklad Český červený kríž, vyhlásili verejnú zbierku na pomoc postihnutým.

Výkonný riaditeľ nadácie Via Zdeněk Mihalco pre televíziu DVTV dokonca uviedol, že od včerajška už vybrali 100 miliónov korún. Vlastnú zbierku organizuje aj Český atletický zväz. Pomoc ľuďom postihnutým búrkami a tornádom pripravujú aj hráči a členovia realizačného tímu reprezentácie spolu s Českým hokejom.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali