Ako sa stretnúť s rodinou aj cez sviatky? Návod na obídenie nezmyselného opatrenia ponúkajú aj samotní politici

Ako sa stretnúť s rodinou aj cez sviatky? Návod na obídenie nezmyselného opatrenia ponúkajú aj samotní politici

Bratislava 9. decembra 2021 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský včera na tlačovej konferencii oznámil nový zoznam opatrení, súvisiacich s bojom proti šíreniu ochorenia Covid-19. Niektoré z nich sú veľmi nepopulárne a u bežných ľudí, ale aj u politikov vyvolávajú údiv, alebo možno aj pocit, že ide skôr o pomstu za neochotu nechať sa očkovať, ako o rozumné a logické opatrenia. Najväčšmi kritizované opatrenie je samozrejme zákaz návštev blízkych, ktoré je v prudkom kontraste s umožnením absolvovať lyžovačku v lyžiarskom stredisku

starý rodič, babka, vnúča
Ilustračné foto

Opozičný poslanec a podpredseda strany Smer-SD Juraj Blanár označil zoznam nových opatrení skôr za zoznam zákazov, protirečení a nezmyselností, v ktorých je ťažké sa zorientovať. Absentuje u nich akákoľvek logika.

Reklama

Rodiny sa počas vianočných sviatkov nebudú môcť stretávať. Ani deti nemôžu navštíviť svojich rodičov, a je pritom absolútne jedno, či sú zaočkovaní, otestovaní alebo COVID prekonali. Ale na lyžovačku očkovaní ísť môžu. Dokonca sa pritom budú môcť počas sviatkov aj ubytovať v nejakom hoteli. A ak tam pôjde s nimi ich celá, hocijako rozvetvená rodina, tak vlastne budú spolu, i keď im to vláda zakázala. Kocúrkovo je asi slabý výraz na výkon vlády,“ kritizuje Blanár.

Ten sa tiež obáva, že tieto opatrenia stále nie sú tými najhoršími, ktoré môže táto vláda priniesť. Tá podľa neho „z mesiaca na mesiac, či od jednej vlny COVIDu k vlne druhej prichádza s čoraz horšími, nezmyselnejšími a nepremyslenejšími názormi.“

Reklama

„Trošku s obavami pozerám do kalendára, že ešte máme pred sebou štvrtok, piatok, sobotu… Čo len vládnym predstaviteľom ešte napadne? A ako to všetko dopadne?“ pýta sa podpredseda Smeru Juraj Blanár.

Nestáva sa často, aby vládne opatrenia kritizoval v súčasnosti už nezaradený poslanec Juraj Šeliga. Bývalému členovi strany Za ľudí prekáža, že vláda ľuďom neumožnila vytvárať tzv. bubliny, ktoré sa osvedčili počas minuloročných sviatkov. Na otázku týkajúcu sa bublín minister Lengvarský len skonštatoval, že “o bublinách počas Vianoc nebola reč…”. No podľa Šeligu je to chyba.

Vzhľadom na logiku opatrení by o nich mala byť reč, pretože nedáva zmysel povedať wellness áno a rodina nie,“ vyjadril sa poslanec. Vyzval teda vládu, aby prijímala opatrenia „rozumne.“

Zrušenie možnosti navštíviť počas sviatkov rodinu rozčarovalo aj europoslankyňu a bývalú členku strany SaS Luciu Ďuriš Nicholsonovú. Tá naznačuje, že za opatreniami, ktorým chýba základná logika, môže byť aj lobbing predsedu parlamentu.

Takže, keď chcem byť s rodinou na Vianoce, stretneme sa u Kollára na vleku aj spolu s polovicou Slovenska….ÁNO? Blahoželám tým delfínom z vlády,“ neodpustila si sarkastickú poznámku Ďuriš Nicholsonová.

Reklama

Návod, ako tak trošku obísť systém ponúka bývalá predsedníčka mimoparlamentnej SNS Anna Belousovová. Tvrdí, že ak je počas Vianoc zakázané ísť do iného okresu, ale zároveň je dovolené ísť lyžovať, tak si jednoducho máme zobrať lyže.

Ak pôjdete do druhého okresu za rodinou, zoberte si lyže a je to OK,“ zasmiala sa na záver na účet vlády Belousovová.

 

Opatrenia

Vláda na svojom včerajšom rokovaní prijala viacero protipandemických opatrení. Okrem už spomínaného a kritizovaného zákazu návštev počas najkrajších sviatkov v roku a otvorení lyžiarskych stredísk sa nové opatrenia dotknú aj povinnej školskej dochádzky žiakov druhého stupňa základných škôl a študentov stredných škôl. Tí povinne od pondelka 13. 12. 2021 prechádzajú na dištančnú formu výučby. Prezenčná výučba bude naďalej možná u žiakov prvého stupňa základných škôl a otvorené podľa všetkého ostávajú aj materské školy.

Nové obmedzenia sa budú týkať aj cestovania. Do diaľkových autobusov, rýchlikov a IC vlakov budú vpustení len pasažieri v rámci režimu OTP, teda očkovaní, testovaní a po prekonaní Covidu.

Reklama

Oproti tomu sa pre ľudí v režime OP (očkovaní, prekonaní) od zajtra, 10. decembra otvárajú všetky predajne a veľké obchodné centrá. K dispozícii budú mať aj základné služby starostlivosti o ľudské telo a fitness centrá, avšak s určitými obmedzeniami počtu osôb. V tomto režime bude možné zúčastniť sa aj na verejnej bohoslužbe či od 25. decembra sa aj ubytovať v hoteli.

Pre ľudí, ktorí do tejto kategórie (OP) nespadajú, zostávajú naďalej k dispozícii len esenciálne predajne. Výnimku zo zákazu vychádzania budú mať aj na návštevu lekára či lekárnika a samozrejme, na cestu na očkovanie. Umožnená im bude aj cesta na pracovný pohovor či na individuálnu duchovnú službu. Naďalej je povolené venčenie psa vo vzdialenosti do 500 metrov od miesta bydliska.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali