Aká vojna? Poľsko napriek kriku stále obchoduje s Ruskom za miliardy eur

Aká vojna? Poľsko napriek kriku stále obchoduje s Ruskom za miliardy eur

Bratislava 21. marca 2023 (HSP/Rmx/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky)

 

Poľsko stále obchoduje s Ruskom za 4,7 miliardy eur a je tretím najväčším vývozcom do Ruska v Európe. Napriek jastrabiemu vojnovému postoju Poľska a kritike postoja Maďarska k vojne do Ruska naďalej prúdi poľský vývoz v hodnote miliárd eur, informuje portál REMIX News

Mateusz Morawiecki
Na snímke poľský premiér Mateusz Morawiecki

Poľsko dlhodobo kritizuje Maďarsko za jeho neutralitu vo vojne na Ukrajine a za jeho výzvy na ukončenie sankcií voči Rusku, ale napriek tvrdej rétorike poľskej vlády z Poľska do Ruska naďalej prúdia miliardy eur na vývoz.

Reklama

Z údajov Eurostatu vyplýva, že poľský vývoz do Ruska v prvej polovici roka 2022 prudko klesol, aby v druhej polovici roka začal opäť rásť. Vo štvrtom štvrťroku 2022 Poľsko vyviezlo do Ruska tovar v hodnote 1,2 miliardy eur. Hoci to v porovnaní s rokom 2021 predstavovalo pokles o 44 %, išlo o výrazné zlepšenie v porovnaní s druhým a tretím štvrťrokom tohto roka, uvádza poľský spravodajský portál Forsal.

Po počiatočnom poklese na 300 miliónov eur v marci a 200 miliónov eur v apríli sa vývoz do Ruska zotavuje a v súčasnosti pravidelne prekračuje 300 miliónov eur mesačne.

Reklama

Celková hodnota poľského vývozu do Ruska za rok 2022 predstavovala 4,7 miliardy eur. To znamená, že Poľsko bolo tretím najväčším vývozcom EÚ do Ruska. Viac vyvážali len Nemecko a Taliansko.

Poľskému vývozu do Ruska dominujú priemyselné výrobky, ktoré predstavovali takmer 830 miliónov EUR. Druhým najväčším prispievateľom boli syntetické vlákna (371 mil. EUR) a na treťom mieste sa umiestnili farmaceutické výrobky s predajom v hodnote 353 mil. eur, čo predstavuje skutočný nárast o 18 % oproti roku 2021. Nárast vývozu do Ruska zaznamenala aj obuv.

K veľkému poklesu však došlo v oblastiach, ako je predaj vozidiel (69 %) a elektrotechnických výrobkov (51 %). Predvídateľne sa prakticky zastavil vývoz výbušnín a munície.

Na druhej strane hodnota dovozu z Ruska výrazne klesla, a to o 61 percent v porovnaní s rokom 2021, keď väčšinu dovozu tvorili energie; k poklesu došlo napriek rastu cien energií. V dôsledku toho Poľsko kleslo z druhého miesta v EÚ, pokiaľ ide o objem dovozu z Ruska, na siedme. Opačným smerom sa posunulo Maďarsko, ktoré sa v dôsledku 194-percentného nárastu dovozu z Ruska vyšplhalo z 13. na 3. miesto.

Maďarský premiér Viktor Orbán odmietol poslať zbrane na Ukrajinu alebo povoliť transport zbraní cez svoje územie, pričom zdôraznil, že Maďarsko sa nechce zúčastniť na vojne. Vláda krajiny vyzvala na okamžité prímerie a rokovania. Okrem toho Orbán pri mnohých príležitostiach tvrdil, že sankcie proti Rusku škodia viac Európanom ako Rusom a že sankcie by sa mali do konca roka zrušiť, čo pravdepodobne viedlo k tomu, že Orbán sa ocitol na ukrajinskom “zozname zabitých” a vyslúžil si opovrhnutie vojnových jastrabov v Poľsku.

Reklama

Poľský líder, premiér Mateusz Morawiecki, zašiel tak ďaleko, že povedal, že spojenectvo medzi Maďarskom a Poľskom sa skončilo.

Orbán v auguste 2022 povedal, že ciele Poľska aj Maďarska sú rovnaké, “ale problém je v srdci”, pričom tvrdil, že Maďari vnímajú konflikt na Ukrajine ako vojnu medzi dvoma slovanskými národmi, zatiaľ čo Poliaci “majú pocit, že v nej bojujú aj oni”.

“Potvrdzujem slová premiéra Orbána, že Poľsko a Maďarsko sa rozišli,” povedal Morawiecki a zároveň dodal, že Poľsko nie je súčasťou konfliktu.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:59

Plánovaná výstavba visutého mosta, ktorý má spojiť Sicíliu s talianskou pevninou, vyvoláva čoraz častejšie protesty miestnych obyvateľov. Po zverejnení plánov na vyvlastnenia v súvislosti s výstavbou sú podľa správy denníka Corriere della Sera “pripravení bojovať” a hrozia, že sa pripútajú k svojim domom.

15:58

Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 635 miliónov eur. O tieto dlhopisy prejavili záujem švajčiarski investori a po 10 rokoch sa tak podarilo SR diverzifikovať portfólio aj do inej meny ako euro. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo financií (MF) SR.

15:52

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave patrí medzi desať najlepších letísk vo východnej Európe. V ankete najlepších letísk sveta – Skytrax sa v kategórií letísk východnej Európy umiestnilo na 10. mieste. Vo štvrtok o tom informovala hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Veronika Tóthová.

15:35

Britský princ William sa vo štvrtok účasťou na charitatívnych podujatiach vráti k svojím oficiálnym povinnostiam, ktoré prerušil minulý mesiac, keď jeho manželke Catherine diagnostikovali rakovinu.

15:07

Nová eurofondová výzva z Programu Slovensko za 350 miliónov eur je zameraná na modernizáciu verejnej osobnej dopravy a udržateľnej mestskej mobility v regiónoch. Uviedol to vo štvrtok minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) na tlačovej konferencii.

15:00

Solidarita je základom fungovania Európskej únie a hoci migračný pakt nie je skvelý, nové pravidlá sú potrebné, pretože tie aktuálne nefungujú. Povedal to vo štvrtok na mimoriadnej schôdzi Poslaneckej snemovne českého parlamentu minister vnútra Vít Rakušan. Podľa predsedu opozičného hnutia ANO Andreja Babiša však Rakušan klame.

14:34

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny spustili národný projekt Zručnosti pre trh práce. Cieľom nového projektu je podporiť ľudí v snahe nájsť si prácu či ochrániť a zlepšiť svoje postavenie na trhu práce. Záujemcom, ktorí splnia požadované podmienky, zaplatia úrady práce vzdelávací či rekvalifikačný kurz. Do projektu sa môžu zapojiť uchádzači o zamestnanie aj záujemcovia o zamestnanie. Informovalo o tom tlačové a komunikačné oddelenie Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR).

14:33

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok vyjadrila znepokojenie nad šírením vtáčej chrípky (H5N1) na nové živočíšne druhy a ľudí.

14:29

Slovenské obchodné siete zoskupené vo Zväze obchodu (ZO) SR plánujú naďalej podporovať slovenskú poľnohospodársku a potravinársku produkciu vrátane slovenských producentov vajec. Informoval o tom vo štvrtok prezident ZO SR Filip Kasana.

14:23

Všetky fázy najstaršej futbalovej súťaže sveta Pohára FA sa budú od novej sezóny hrať na jeden zápas. Vo štvrtok to oznámila Anglická futbalová asociácia (FA).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali