Čo hrozí Iránu a Izraelu, ak by vypukla vojna s Iránom?

Čo hrozí Iránu a Izraelu, ak by vypukla vojna s Iránom?

Teherán 30. júna 2019 (HSP/Foto:SITA/AP-Sebastian Scheiner)

Portál agitpro vysvetľuje, aký priebeh by mala prípadná vojna USA/Izrael a spol. vs Irán a s akými stratami a problémami by museli jednotliví účastníci vojny rátať.
Na snímke Benjamin Netanyahu

V prvom rade Netanjahu potrebuje pre svoju politickú existenciu vonkajšieho nepriateľa, tým nepriateľom je pre neho Irán. Ak by Netanjahu nemasíroval izraelské obyvateľstvo existenčnými hrozbami, tak by bola jeho politická existencia ohrozená. V izraelskej spoločnosti však rezonuje otázka, či v prípade vojny dokážu izraelské ozbrojené sily zabrániť Iráncom, Sýrčanom, Libanoncom či Palestínčanom útočiť na izraelské civilné ciele a zabrániť veľkým škodám na izraelskej infraštruktúre.

Izraelci sa v prvom rade spoliehajú na to, že ich Američania nenechajú osamotených a izraelská lobby v USA zariadi, že Američania budú bojovať za Izrael, takže hordy Peržanov a ich šiítskych či arabských spojencov na územie Izraelu nepreniknú. Pre samotných Američanov však jednoznačná podpora Izraelcov nie je z geopolitického hľadiska veľmi výhodnou, pretože sa vzťahy medzi Arabmi a Američanmi tradične veľmi zhoršujú. Napríklad palestínska otázka značne komplikuje americké postavenie na Blízkom východe, čo umne využívajú Peržania a šiíti vo svoj prospech.

Známy izraelský analytik Avi Issaharoff, ktorý píše pre The Times of Israel a Wall News tvrdí, že Izrael a Irán pripomínajú boxerov ťažkej váhy, ktorí sú už natoľko unavení dĺžkou zápasu, že nedokážu naniesť knockautujúci úder. V dnešnej situácii však hrozí, že ak aj niektorá zo strán zvíťazí, bude to Pyrrhove víťazstvo, ktoré sa ponesie v znamení značných ekonomických, ľudských či vojenských strát.

Reklama

Iránci majú v Sýrii okolo dvetisíc dôstojníkov a vojakov Zboru stráži islamskej revolúcie, pod ich kontrolou je takmer 10 000 členov rôznych šiítskych skupín z Pakistanu, Iraku či Afganistanu a takmer 8-tisíc bojovníkov libanonského Hizballáhu. V Sýrii získali tieto proiránske sily značné bojové skúsenosti a sú aj dostatočne vyzbrojené a mobilné, aby dokázali infiltrovať izraelské územie, čo by značne obmedzilo prípadné zásahy izraelského letectva. Predstava, že by sa vojna preniesla na územie Izraela je pre Izrael frustrujúca, škody, ktoré by Izrael utrpel by boli obrovské.

Irán má však takisto viacero problémov. Hizballáh sa zakopal v Libanone, sústreďuje sa v prvom rade na ovládnutie Libanonu a veľmi sa im ísť do tvrdej vojenskej konfrontácie s Izraelom nechce. Asad a Sýrčania sa takisto veľmi nehrnú do akcií voči Izraelu v čase, keď ešte nemajú vyriešené problémy v Idlibe, s Kurdami a v oblasti at Tanf. Konflikt s Izraelom si neželajú ani Rusi, ktorí sa už chystajú zarábať na sýrskej rope a plyne.

Reklama

Američania a Izraelci robia Iránu problémy aj pomocou ropnej blokády. Irán trpí ekonomicky, čo umožňuje CIA a Mossadu pripravovať farebú revolúciu v krajine. Posledné pokusy nevyšli, Irán zlikvidoval aj množstvo iránskych agentov CIA a Mossadu (izraelskí a americkí agenti do Iránu z bezpečnostných dôvodov nechodia, iránski agenti CIA a Mossadu sú vnímaní ako spotrebný materiál), takže celá americká a izraelská sieť bola ochromená, nie však zničená. Na Irán tlačia Američania aj politicky a ekonomicky a spoločne s Izraelom sa veľmi snažia, aby sa nekonsolidovali vzťahy medzi Iránom a EÚ.

Iránsky režim je tak pod silným vnútorným i vonkajším tlakom. Pre Izrael je neprijateľné, aby šiíti získali atómovú bombu, na rozdiel od sunnitov v Saudskej Arábii či v bohatých monarchiách Perzského zálivu,nemajú ani Američania a ani Izraelci šiítov pod kontrolou. Na rozdiel od sunnitov, šiíti a Peržania svoju nenávisť voči Izraelu a USA berú vážne, ak by sa dostali k atómovej bombe, bude mať Izrael existenčné problémy, pretože stačí výbuch jedinej atómovej bomby nad Izraelom a Izrael je v troskách. Približne 100 izraelských jadrových rakiet dokáže samozrejme tiež vymazať Irán z povrchu zeme, to však už Izrael nevzkriesi. Preto Izrael kategoricky odmieta, aby Irán rozvíjal svoj atómový priemysel.

Konfrontácia medzi Iránom a Izraelom vzrástla natoľko, že obe krajiny sa chystajú dlhodobo k totálnej vojne. Situácia sa od roku 1979 vyhrocuje  kvôli USA a Izraelu, zdá sa, že dnes je už problematické dospieť k nejakému konsenzu. Izraelci vedú neustále konzultácie s bohatými arabskými krajinami Perzského zálivu, úzko spolupracujú so Saudami i so štátmi NATO, ktoré chcú podobne ako Američanov takisto vtiahnuť do svojej sféry vplyvu a zabezpečiť, aby podobne ako Američania obraňovali záujmy Izraela. No ruskí analytici tvrdia, že Izraelci majú rozpracované aj varianty ako reagovať aj v prípade, ak by sa museli s Iránom stretnúť v súboji jeden na jedného (málo pravdepodobná varianta, izraelská lobby v EÚ a USA bude robiť všetko preto, aby takáto možnosť nenastala).

Ak by sa začala vojna medzi Iránom a Izraelom, bola by podstatne tvrdšia ako sýrska vojna. Zo Sýrie by dokázali Iránci zničiť veľkú časť izraelskej infraštruktúry, určite by ľahli popolom ropné zariadenia v Perzskom zálive a Hormuzský záliv by sa vyradil z prevádzky, čo by znamenalo výpadok takmer 20% ropy na celosvetových trhoch, takže by vznikla obrovská a nepríjemná celosvetová kríza. Izrael by utrpel obrovské ekonomické straty a straty na životoch. Na druhej strane by Izraelci dokázali zničiť všetky významnejšie megapolisy Iránu. Takýto scenár si však okrem zopár amerických stareckých jastrabov nikto neželá.

Izrael má k dispozícii ťažké stíhačky F-15 Eagle a F-15C, ktorý je určený na boj s Mig-29, ktoré má vo svojej výzbroji Irán. Izraelci môžu do boja nasadiť 84x F-15, Irán má k dispozícii 25x Mig-29, no pravdepodobne nie všetky iránske MiG-29 sú bojaschopné. Ďalšie lietadlá, ktoré majú Iránci k dispozícii natoľko zaostávajú za izraelskými strojmi, že ich nemožno ako reálnu bojovú silu ani hodnotiť. Takže čo sa týka letectva, Izrael by zvíťazil aj osamotený. Nehovoriac o tom, že v prípade ak by do boja zasiahli aj Američania, nemá vo vzdušnom priestore iránske letectvo žiadnu šancu.

Čo sa týka PVO, má Irán k dispozícii už spomenutý vlastný systém PVO a staršie ruské systémy PVO, Rusi však Iránu modernejšie S-400 nedodali .Irán má k dispozícii vlastný modernizovaný systém PVO Khordad 15, ktorý má približne úroveň ruskej S-350 Víťaz.  Čo sa týka iránskej PVO ešte jeden postreh. India kúpila izraelské systémy rádioelektronického boja Elta El/M-8222 a tvrdí, že sú modernejšie ako tie, ktoré predávajú Rusi (Rusi Indom nepredávajú moderné zbraňové systémy kvôli Číne). Irán má k dispozícii staršie ruské systémy rádioelektronického boja, takže iránska PVO bude mať určite značné problémy vo svojej činnosti.

Reklama
Čo sa týka rakiet, Irán má k dispozícii rakety Horramsahr,  ktoré majú dostreľ 2000 km a ktoré sa vo výzbroji objavili v roku 2017. Dostrel rakiet je približne 2000 km, Izraelci majú k dispozícii 30 rokov staré rakety Jericho-2 (dostrel 3000 km) a od roku 2011 Jericho-3 (dostrel 600km). Počet iránskych rakiet je podstatne nižší ako počet rakiet, ktoré má k dispozícii Izrael. V prípade vojny Američania a Izraelci úplne odstavia Irán od systému GPS, takže sa Iránci budú musieť spoliehať na ruský systém GLONASS alebo čínske navigačné systémy. Je však otázne, či by Rusi a Číňania, ktorí si priamu konfrontáciu neželajú, Iránu údaje zo svojích zariadení poskytli.

Iránske námorníctvo má takisto značne obmedzené možnosti v porovnaní s izraelským alebo americkým námorníctvom. Iránci by mali problémy ustrážiť už len 6 izraelských moderných dieselelektrických ponoriek Delfin s raketami zem-zem na palube. Izraelské pozemné sily sú však oveľa slabšie ako iránske pozemné sily a Izraelcom by robila problém už spomenutá infiltrácia izraelského územia ozbrojenými šiítskymi skupinami so Sýrie. Odborníci považujú za reálnejšie, že Irán a Izrael budú súperiť v hybridnej a proxy vojne na území Sýrie, k totálnemu konfliktu medzi oboma krajinami (navyše so vstupom USA) s najväčšou pravdepodobnosťou nepríde, pretože by to spôsobilo svetovú krízu.

Svoju analýzu zakončil Avi Issaharoff tvrdením, že napriek značným výhodám na strane Izraela a USA nie je vylúčené, že celý konflikt by sa kvôli reálnej hrozbe prenesenia bojov na izraelské územie mohol skončiť tým, že by sa mier podpisoval na základe podmienok Teheránu, pretože iránsky režim by sa dokázal rýchlejšie vyrovnať so stratami ako Izrael, ktorý je ako rozvinutá krajina podstatne zraniteľnejší.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:33

Palestínska samospráva prehodnotí svoje bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi po tom, ako USA v Bezpečnostnej rade vetovali plné členstvo Palestíny vo svetovej organizácii. Uviedol to palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali