Aj napriek sankciám a “vysokej politike” kinematografia z Východu sa dostala na Slovensko. Dnes sa v Bratislave a Piešťanoch začínajú Dni ruského filmu

Aj napriek sankciám a “vysokej politike” kinematografia z Východu sa dostala na Slovensko. Dnes sa v Bratislave a Piešťanoch začínajú Dni ruského filmu

Bratislava, Piešťany 28. septembra 2017 (HSP/Foto: Facebook)

 

Sankcie, vojny, krízy, politické škandály, migranti… To je naša dnešná realita. A kde sú divadlá, kiná, výstavy, galérie, festivaly? Niekde  v pozadí, možno na sedemnástom, či tridsiatom piatom mieste… Prečo je v popredí práve to – škaredé?

Aj napriek sankciám a „vysokej politike“ kinematografia z Východu sa dostala na Slovensko. Dnes sa v Bratislave a Piešťanoch začínajú Dni ruského filmu

A preto je to takmer zázrak, že na Slovensko prichádzajú ruské filmy – a to aj napriek rôznym sankciám a politickým intrigám. Práve sa totiž v Bratislave a Piešťanoch začínajú Dni ruského filmu. Budú sa konať počas siedmich dní – od dnešného dňa a do 3. októbra v bratislavskom Kine Lumière a o niečo kratšie od 1. do 3. októbra v Dome umenia Piešťany.

Reklama

Počas Dní ruského filmu diváci uvidia kvalitné firmy zo súčasnosti. Reprezentatívna prehliadka súčasnej ruskej produkcie privíta žánrovo pestrý výber ruských filmov, vrátane najnovších snímok Karena Šachnazarova, Alexeja Mizgiriova či Andreja Končalovskeho.

Pri tejto príležitosti sa včera večer v kine Lumiére (Špitálska 4, Bratislava) konala tlačová konferencia generálneho riaditeľa filmovej spoločnosti Mosfilm Karena Šachnazarova. Zajtra  o 15.00h je v priestoroch kinosály Filmovej a televíznej fakulty VŠMU naplánovaný masterclass – takisto s Karenom Šachnazarovom.

Reklama
Aj napriek sankciám a „vysokej politike“ kinematografia z Východu sa dostala na Slovensko. Dnes sa v Bratislave a Piešťanoch začínajú Dni ruského filmu

Počas prehliadky sa tiež predstaví film Duelant (r. Alexej Mizgiriov), zatiaľ posledný film ďalšieho z velikánov ruskej kinematografie Andreja Končalovskeho Raj, ktorý bol v roku 2016 ocenený Strieborným levom na 73. MFF Benátky, navrhnutý ako národný nominant na Cenu Americkej akadémie filmových umení a vied (Oscar) v kategórii Najlepší cudzojazyčný film a tento rok je jedným z filmov v širšej nominácii na Európsku filmovú cenu.

Z ruských klasík je do programu prehliadky zaradená jedna z posledných adaptácií poviedky Alexandra Puškina a rovnomennej Čajkovského opery Piková dáma (r. Pavel Lungin) a výber dopĺňajú komédia o romantických problémoch tínedžera Koľu Dobrý chlapec (r. Oksana Karas), triler o profesionálnom vymáhačovi dlhov Vymáhač (r. Alexej Krasovksij) a dráma odohrávajúca sa na pozadí ničivého zemetrasenia v Arménsku v roku 1988 Zemetrasenie (r. Sarik Andreasjan).

Aj napriek sankciám a „vysokej politike“ kinematografia z Východu sa dostala na Slovensko. Dnes sa v Bratislave a Piešťanoch začínajú Dni ruského filmu

V Piešťanoch budú uvedené tri filmy, Anna Karenina – Vronského príbeh, Raj a Piková dáma.

Premietania v Kine Lumière sa uskutočnia o 18.00h, resp. piatok a sobotu 29. a 30. septembra o 20.00h. Filmy budú uvedené v originálnom jazyku s anglickými titulkami a so slovenskými elektronickými titulkami. Projekcie sú zdarma, voľné lístky na projekcie budú k dispozícii v pokladnici Kina Lumière vždy hodinu pred projekciou.

Prehliadka sa koná na základe bilaterálnej kultúrnej dohody medzi Slovenskou republikou a Ruskou federáciou. Organizuje ju Slovenský filmový ústav z poverenia Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky v spolupráci s Ministerstvom kultúry Ruskej federácie a Spoločnosťou Noy. Partnermi podujatia sú Kino Lumière, Dom umenia Piešťany, Filmová a televízna fakulta Vysokej školy múzických umení, Ruské centrum vedy a kultúry, BKIS. Môžete si pozrieť veľmi zaujímavé a kvalitné filmy. Nuž, ešteže na ruské filmy zatiaľ sankcie neuvalili…

Reklama

Program Dní ruského filmu
Bratislava. Kino Lumière a Filmová a televízna fakulta VŠMU

28. 9. (štvrtok) 15.00h FTF VŠMU Karen Šachnazarov – Masterclass
28. 9. (štvrtok) 18.00h Lumière Duelant (hostia)
29. 9. (piatok) 20.00h Lumière Dobrý chlapec
30. 9. (sobota) 20.00h Lumière Piková dáma
1. 10. (nedeľa) 18.00h Lumière Raj
2. 10. (pondelok) 18.00h Lumière Zemetrasenie
3. 10. (utorok) 18.00h Lumière Vymáhač

Piešťany. Dom umenia Piešťany
1. 10. (nedeľa) 18.00h Raj
2. 10. (pondelok) 18.00h Piková dáma
3. 10. (utorok) 18.00h Anna Karenina – Vronského príbeh

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali