Nitra 15. novembra (TASR/HSP/Koláž:HSP)
Legislatíva diery nemá. Problémy sú v politike zisku za každú cenu
Problém bezpečnosti potravín nespočíva v nedostatočnej legislatíve, ale chýbajúcej etike u výrobcu, tvrdí Ján Golian z Katedry hygieny a bezpečnosti potravín Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Ako uviedol počas dnešnej konferencie Poľnohospodárstvo 21. storočia a bezpečnosť potravín, slovenská legislatíva týkajúca sa kvality, hygieny a bezpečnosti potravín je na vysokej úrovni. Napriek tomu sa objavujú stále nové potravinové kauzy, ktoré dokazujú, že viacerým výrobcom chýba etika. „Potraviny sa dokonca stali v istom zmysle zbraňou, pretože zabíjajú,“ poukázal Golian na škandál s českým alkoholom.

Slovenský spotrebiteľ sa nesťažuje
Problémom je aj skutočnosť, že kvalita potravín je posudzovaná rôzne. „Každý si pod týmto pojmom predstavuje niečo iné. Niekto uprednostňuje technologickú kvalitu, iný senzorickú, niekto sleduje nutričnú hodnotu alebo aj obal s informáciami,“ tvrdí Golian. Podľa jeho názoru slovenský spotrebiteľ znesie veľa, málo sa sťažuje na nekvalitu, aj keď za posledné roky sa aj na Slovensku vzdelanostná úroveň spotrebiteľa zlepšuje. „Stále však nedosahuje úroveň vyspelých krajín.“
Súčasný trend v stravovaní sa podľa Goliana podpisuje pod zdravotný stav populácie. „Konzumuje sa stále viac konzervovaných jedál, stále menej času venujeme príprave čerstvého jedla, stravujeme sa v rýchloobčerstveniach. Dovážame potraviny, ktoré sa dajú dopestovať v každom regióne. Podľa prieskumov potraviny, kým prídu na stôl konzumenta, prejdú priemerne 1500 kilometrov.“ Vyše polovica spotrebiteľov pritom podľa prieskumov považuje kvalitu domácich potravín za lepšiu v porovnaní s dovážanými potravinami.






				
				
		
			
			














    	
    	
    	
    	
    	

