A.HLINA: Šťastím v nešťastí je aspoň to,že investor svoj zámer na Chopku dokončí

A.HLINA: Šťastím v nešťastí je aspoň to,že investor svoj zámer na Chopku dokončí

Demänovská dolina 16. augusta (TASR) – Šťastím v nešťastí pri pohľade na výrazný stavebný ruch spojený s výstavbou novej lanovky na Chopok je podľa poslanca NR SR Alojza Hlinu (OĽaNO) aspoň to, že solventný investor je zárukou, že svoj zámer dokončí. Uviedol to pre médiá po skončení jeho dnešného poslaneckého prieskumu v Nízkych Tatrách, kde sa zameral aj na primeranosť ťažby dreva a chemických postrekov v okolí obcí Nižná a Vyšná Boca.

"Je naozaj veľmi zvláštne, že sme sa na vrchol Chopka dostali po ceste autom. Šťastie v nešťastí je aspoň to, že tento investor vyzerá finančne dostatočne silný, aby to dokončil a plus-mínus to celé urobil kvalitne. To môžeme posudzovať v mizérii, v ktorej sa nachádzame, ešte ako relatívne šťastie, lebo ma obchádza strach z niektorých investorov, ktorí niečo začnú, rozbabrú a nedokončia," skonštatoval Hlina.

Zároveň zdôraznil, že sa bude kompetentných pýtať, ako sa bude po zavŕšení výstavby využívať spomínaná cesta. "Bojím sa, aby nedochádzalo k jej zneužívaniu, ako to na Slovensku býva zvykom. Bolo by veľmi zlé, ak by sme sa dopracovali k tomu, že sa niekto bude preháňať po Chopku na autách, štvorkolkách či motorkách," prízvukoval Hlina.

Investičný riaditeľ spoločnosti Tatry mountain resorts Vladimír Čukan uistil, že po skončení stavebných prác bude cesta slúžiť ako záchranná odjazdová trať, po ktorej ktorýkoľvek lyžiar zíde bezpečne v akýchkoľvek poveternostných podmienkach do údolia. "Ani v lete nebude fungovať ako bežne prístupná cesta pre motorové vozidlá. Využívať ju budú môcť iba záchranárske zložky, hasiči, zdravotníci, polícia a horskí záchranári, v presne vymedzenom režime vlastníci pozemkov a my na nevyhnutnú technickú údržbu zariadení. Zásobovanie budeme robiť výhradne lanovkami. Privítali by sme, keby bolo jasne zadefinované, čo sa kde na tomto území dá realizovať," vysvetlil Čukan.

Reklama

"„Už minimálne rok presadzujeme jediné dlhodobo udržateľné riešenie pre Nízke Tatry, a to zrušenie národného parku, pretože dnes sme sa aj na Chopku opäť presvedčili, že toto pohorie nespĺňa všeobecne uznávané atribúty národného parku bez neprimeraných zásahov, ťažby dreva, poľovníctva, chemických postrekov a pohybu motorových vozidiel. Dnes sme stáli uprostred čulého stavebného ruchu," skonštatoval predseda lesoochranárskeho zoskupenia Vlk Juraj Lukáč.

Náhradou za zrušenie Národného parku Nízke Tatry, ktorý je podľa neho už iba akousi prázdnou marketingovou značkou pre miestnych podnikateľov v cestovnom ruchu, by sa malo stať vyhlásenie dvoch či troch rezervácií. "Máme už pripravené konkrétne návrhy, ktoré chceme predložiť ministrovi životného prostredia. Myslím si, že to je legislatívne priechodné i keď na prvý pohľad nie je veľmi populárnou vecou rušiť národný park. Ľudia to vnímajú ako národné bohatstvo, ale značka národného parku tu prakticky nechráni nič. Je to potemkinovská dedina a výstraha pre ostatné lokality," dodal Lukáč.

Reklama

"Nie som zástanca žiadneho extrému, pri zásadných rozhodnutiach sa treba riadiť pragmaticky. Keď hovoríme o zničení národného parku, jednou z príčin je aj radikálne počínanie ochranárskych združení, či sa to niekomu páči alebo nie. Bránili selektívnej ťažbe škodcami napadnutých drevín a dnes už vo väčšine Nízkych Tatier niet čo zachraňovať," dodal starosta Demänovskej Doliny Jakub Vojtek.

UPOZORNENIE: TASR vydá k správe zvukový záznam.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali