Rozhovor s Branislavom Škripekom o ochrannom návrhu zákona: Cítim širokú podporu

Rozhovor s Branislavom Škripekom o ochrannom návrhu zákona: Cítim širokú podporu

Bratislava 29. novembra (HSP/Foto:HSP)

 

Prinášame vám rozhovor s poslancom Národnej rady za OĽaNO Branislavom Škripekom, predkaldateľom kontraverzného návrhu o zákaze nahoty v dennej tlači, ktorý sa všetkým páči, aj ho poslanci veľkou väčšinou hlasov posunuli do druhého čítania, ale výbor ho už neodporučil plénu NR SR a teda ho pravdepodobne pochoval.

– Vysvetlite nám stručne, čo chcete zákonom, ktorým sa upravujú podmienky predaja a rozširovania tlače a iných vecí spôsobilých ohroziť mravnosť, dosiahnuť a ako si to predstavujete v praxi…

Reklama

Chcem dosiahnuť to, aby  denná či periodická  spravodajská tlač s obsahom erotického charakteru, bola označená ako erotická tlač, aby tak bola následne distribuovaná podľa súčasne platných zákonov  (napr. 445/1990 Zb – o distribúcii tlače spôsobilej ohroziť mravnosť). Chcem to preto, že v poslednom čase (niekoľkých rokov) viaceré spoločenské médiá spôsobili nezodpovedným publikovaním takéhoto materiálu, že spoločnosť zahrnuli  vulgárne zobrazenou nahotou a sexuálnych úkonov, čím našu verejnosť barbarizujú a vedú k hrubosti a znepríjemňujú tým život všetkým občanom, ktorí si to neželajú.

Záleží mi na ochrane detí a mládeže a výchovného úsilia slušných ľudí, ktorí sa voči mediálnej svojvôli majiteľov médií nevedia brániť. V praxi dôjde k tomu, že každý vydavateľ si môže publikovať čo chce a ako sa rozhodne – ale ten, kto bude v obsahu svojho periodika publikovať erotickým materiál, ho ešte označí, aby každý kupujúci vedel že tam erotika je a potom si ho nemusí kúpiť a tiež nebude taký časopis môcť byť predaný osobám mladším 18 rokov. Myslím, že táto jednoduchá vec celej našej krajine pomôže ku spokojnosti všetkých – aj tých, ktorí erotiku chcú, aj tých ktorí ju nechcú. Jedni ju dostanú na požiadanie a druhí ňou nebudú obťažovaní.

Reklama

– Prečo váš kolega v platforme OĽaNO Jozef Viskupič, vás chce presviedčať, aby ste návrh zákona stiahli? Viskupič je známy svojím liberálnym presvedčením, čo ukázalo aj jeho hlasovanie o registrovaných partnerstvách homosexuálov. Motivujú jeho konanie tieto postoje alebo ide o pragmatické dôvody?

Ano, myslím že konanie kolegu Viskupiča je motivované jeho nazeraním na vec a to je  úplne odlišné od nazerania môjho a mnoho tisícov ľudí, ktorí  ma v mojej činnosti podporujú a ja ich tu zastupujem. Kolega Viskupič má názor, že sa tlač takto označovať a regulovať nemá a je to len povinnosťou rodičov deti a mládež pred tým ochrániť.

– Ako sa staviate k iniciatíve ministra kultúry Mareka Maďariča a jeho názoru, že média, hlavne televízie idiotizujú spoločnosť?

Vítam ju a podporujem. Pána ministra som v tejto veci už niekoľko týždňov pred jeho  vystúpením s výzvou interpeloval vo veci zavedenia časovej opony, ktorá by zabránila vysielaniu mravne pohoršlivého a mládež ohrozujúceho obsahu v televíziách. Keď s touto výzvou voči mienkotvorným osobám, ústavným činiteľom, predstaviteľom cirkví a majiteľom televízií vyšiel, vytvoril som túto legislatívnu iniciatívu.

– Cítite v parlamente skôr podporu alebo odpor k vašim návrhom?

Reklama

Cítim širokú podporu. Môj návrh odobrilo 101 poslancov, zdržalo sa iba 22 a iba 5 kolegov z SaS bolo proti. U týchto saskárskych liberálov je to však normálne, pretože ich nazeranie im neumožňuje pochopiť môj  prístup. Takže aj ja ich v tomto chápem, ale nesúhlasím s nimi.

– Aké postoje zaujíma k vašim návrhom KDH a ako sa k veriacim poslancom OĽaNO stavia?  Nevníma vás ako konkurenciu?

KDH sa stavia k tomuto procesu veľmi pozitívne a pokiaľ vidím podporujú ho a dobrými radami sa ho snažia vylepšiť. Neviem, či nás vnímajú konkurenčne, nezdá sa mi to tak, zaiste sa však ako veriaci vo všetkých zásadných otázkach zhodneme.  

Branislav Škripek so synmi Andrejkom a Bohdankom

– Predstavte sa naším čitateľom. Ste nový poslanec a mnohí vás nepoznajú. Prezraďte im niečo o vašej práci, rodine, koníčkoch.

Som šťastne ženatý, 42 r, tri deti. Dospelý Marcel,  10 a 11roční Andrejko a Bohdanko, mám skvelú manželku a veľa dobrých priateľov. Žijem za Bratislavou na vidieku a milujem to tam, byť mimo prehustené mesto, pri lese, potoku a jazeru, kde sa dá v pohode zaparkovať. Rád čítam knihy, mám rád starobylé kostoly, rád sa modlím a hľadám Božie cesty pre našu problematickú dobu, pretože Boh chce pre každého čo najplnšie dobro. Pred vstupom do NR som pôsobil ako evanjelizátor, veľa som prednášal na rôzne témy o praktickom žití kresťanských hodnôt, prekladal som knihy z angličtiny, viedol som občianske združenie.   

Reklama

– Položte si ešte vlastnú otázku, ktorú momentálne pokladáte za dôležitú.

Prečo v našej spoločnosti toľko a na všetkých jej úrovniach klameme?????

– Ako sa v parlamente cítite. Je to miesto, kde ma zmysel byť?

Áno, pre zmenu spoločnosti tu má zmysel byť. Táto práca je časovo náročná a dosť vyčerpávajúca, pravda ak ju poslanec robí zodpovedne a dôsledne a z presvedčenia. Zatiaľ ma to všetko pohlcuje viac, ako je únosné, musím sa ešte  lepšie rozhľadieť a svoj výkon zefektívniť.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:35

Havária v atómovej elektrárni v Černobyle patrí medzi najväčšie tragédie v oblasti jadrovej energetiky. V piatok 26. apríla uplynie od výbuchu v Černobyľskej atómovej elektrárni 38 rokov.

06:30

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solskyj podozrivý z účasti na korupčnom škandále vo štvrtok uviedol, že je pripravený odstúpiť.

Vyšetrovatelia tento týždeň Solského obvinili z nezákonného zmocnenia sa pôdy v hodnote viac než sedem miliónov dolárov.

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali