5 miest, kde by sa v roku 2023 mohla začať tretia svetová vojna

5 miest, kde by sa v roku 2023 mohla začať tretia svetová vojna

Bratislava 31. decembra 2022 (HSP/19FortyFive/Foto: TASR/AP-Andriy Andriyenko)

 

Tradíciou 19FortyFive, je pozrieť sa na to, kde by sa mohla začať tretia svetová vojna, keď sa pripravujeme na nový rok 2023. V roku 2022 sa svet priblížil vojne veľkých mocností ako nikdy od konca studenej vojny

Vojna na Ukrajine
Na snímke žena sa pozerá na bytovku zničenú po nedávnom ruskom raketovom útoku v meste Časiv Jar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny

Rusko spustilo rozsiahlu inváziu na Ukrajinu, ktorá takmer okamžite vyústila do kombinácie sankcií a priamej vojenskej podpory Kyjeva. Začiatkom jari už Spojené štáty a ich spojenci presadzovali politiku, ktorá by viedla k smrti ruských vojakov, zničeniu ruskej vojenskej techniky a dlhodobej degradácii ruského hospodárstva. Vojna mala na svetovej scéne vlnový efekt a dramaticky zvýšila stávky v sporoch, ktoré potichu tlejú už celé desaťročia.

Reklama

Týchto päť oblastí predstavuje najväčšie riziko vypuknutia toho, čo by sme mohli byť v pokušení nazvať “treťou svetovou vojnou”.

Ukrajina

Zdá sa, že obavy, že Rusko by mohlo použiť jadrové zbrane na obnovenie svojej slabnúcej situácie na Ukrajine, od leta klesli, keďže vojna sa dostala do ničivého patu. Eskalácia však naďalej vyvoláva obavy. Neschopnosť Ruska dosiahnuť pokrok môže ohroziť stabilitu Putinovej vlády a nakloniť Moskvu k úvahám o nebezpečnej eskalácii. Obavy o schopnosť Ukrajiny pokračovať vo vojne v dlhodobom horizonte môžu prinútiť Kyjev, aby podnikol vlastné riskantné kroky na prelomenie patovej situácie.

Reklama

Rozšírenie vojny na NATO zostáva nepravdepodobné, ale možné; použitie jadrových zbraní Ruskom zostáva nemysliteľné, ale vôbec nie nemožné.

Bidenova administratíva a jej spojenci v Európe mimoriadne opatrne pristupujú k rizikám eskalácie, ale Washington nemá v rukách všetky karty a buď Kyjev, alebo Moskva by mohli byť ochotní akceptovať riziko širšieho konfliktu, konfliktu, ktorý by mohol prerásť do tretej svetovej vojny.

Taiwan

Obavy z bezprostrednej hrozby vojny medzi Taiwanom a Čínou sa v posledných mesiacoch trochu zmenšili, a to najmä vďaka katastrofickým skúsenostiam Číny s kovidmi. Niet však pochýb o tom, že napätie medzi Taiwanom zostáva značné. Ochota Bidenovej administratívy zaujať riskantné rétorické postoje k obrane Taiwanu naznačuje, že Washington má skutočné obavy z vyhliadok čínskeho útoku. Tieto vyhlásenia (a nerozumné kúsky, ako napríklad návšteva predsedníčky Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej v Tchaj-peji) zároveň predstavujú riziko, že vyvolajú čínsku eskaláciu.

Našťastie existuje dobrý dôvod domnievať sa, že budeme mať určité varovanie pred vojnou; podobne ako v prípade ukrajinskej hranice, čínske prípravy na konflikt by boli jasne viditeľné pre všetkých zainteresovaných. Takmer každý predstaviteľný konflikt by však skončil zapojením Spojených štátov a veľmi pravdepodobne aj Japonska, a teda by predstavoval vojnu veľkých mocností.

Grécko-Turecko

Vo všetkých diskusiách o revitalizácii NATO v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu sa stratila tlejúca kríza na južnom krídle aliancie. Za posledný rok sa výrazne zvýšilo napätie medzi Gréckom a Tureckom, ktoré bolo do veľkej miery spôsobené asertívnym obratom tureckej zahraničnej politiky a domácou zraniteľnosťou Erdoganovho režimu. Súčasné napätie vyvolali spory medzi Aténami a Ankarou v súvislosti s prieskumom energetických zdrojov v Egejskom mori, hoci územné spory, ktoré sú základom tohto sporu, existujú už desaťročia.

Reklama

Aj keď sa zdá nepravdepodobné, že by spojenec NATO otvorene zaútočil na iného spojenca NATO, v minulosti sa tieto dve krajiny dostali na pokraj vojny (a niekedy aj mierne za ňu) bez ohľadu na svoje aliančné záväzky. Akýkoľvek boj medzi Tureckom a Gréckom by okamžite zapojil NATO a takmer určite by viedol k určitému oportunistickému zásahu Ruska.

Kórejský polostrov

V posledných mesiacoch napätie medzi Soulom a Pchjongjangom neustále narastá, pričom severokórejské provokácie (často spôsobené svojráznym a záhadným hodnotením medzinárodného prostredia zo strany Kimovho režimu) vyvolávajú agresívne rétorické reakcie zo strany Juhu. Zdá sa, že dynamiku medzi oboma štátmi poháňa netrpezlivosť; netrpezlivosť Severu, že ho svet napriek jeho veľkolepým jadrovým zbraniam stále odmieta brať vážne, a netrpezlivosť Juhu, že národ veľkého významu je stále zaťažený svojím neschopným a spiatočníckym súrodencom.

Toto napätie nie je nové, ale z historického hľadiska ho obmedzovala studená vojna a liberálny medzinárodný poriadok po skončení studenej vojny. Prvé je preč a druhé sa rozpadá do takej miery, že Pchjongjang môže mať pocit, že má svoju chvíľu, a Soul môže mať problém nájsť trpezlivosť na tolerovanie vyčíňania svojho suseda. Ak vojna vypukne, mohla by sa rýchlo stať ničivejšou ako rusko-ukrajinská vojna, pričom konvenčné a jadrové zbrane by si vyžiadali strašnú daň na oboch stranách.

Čína-India

Sporadické boje medzi Čínou a Indiou na streche sveta pokračujú. Hoci skutočné stávky o kontrolu nad malými kúskami územia v takmer neobývateľnom horskom teréne zostávajú nedosiahnuteľné, Čína ani India od konfliktu neustúpili. Hoci boje zatiaľ zostali pomerne obmedzené, túžba brániť národnú prestíž sa môže rýchlo stať jedovatou aj pre tých najmúdrejších a najrozumnejších vodcov.

Či Módí a Si zodpovedajú takémuto opisu, je otázka na iný deň, ale vlády, ktoré vedú, nedokázali nájsť spôsob, ako konflikt vyriešiť. V určitom okamihu môžu byť buď Indovia, alebo Číňania v pokušení vyriešiť problém eskaláciou, čo by mohol byť krok, ktorý by mohol fungovať podľa zámeru, alebo by mohol otvoriť dvere oveľa väčšiemu a ničivejšiemu konfliktu.

Reklama
Modlite sa, aby sa tretia svetová vojna nikdy nestala

Zostáva nepravdepodobné, že by niektorý z týchto sporov prerástol do globálneho konfliktu, hoci vojna na Ukrajine už má niektoré aspekty veľmocenskej vojny. Ruská invázia na Ukrajinu, ak už nič iné, ukázala, že k veľkým vojnám môže dôjsť aj napriek maximálnemu úsiliu medzinárodného spoločenstva. Udržanie mieru si vyžaduje opatrné štátnické správanie; zvládnutie eskalácie počas vojny si vyžaduje mimoriadne schopnosti.

Môžeme dúfať, že vedúci predstavitelia svetových veľmocí si v nadchádzajúcom roku dajú pozor na obrovské zásoby zbraní, ktoré majú pod kontrolou.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:04

Španielsko pre urážku odvolá svoju veľvyslankyňu v Argentíne. Dôvodom je vyhlásenie argentínskeho prezidenta Javiera Mileiho, ktorý v nedeľu počas návštevy Španielska v Madride označil manželku španielskeho premiéra Pedra Sáncheza za skorumpovanú.

Včera 19:31

Dvojica turistov v indickej provincii Kašmír utrpela v noci na nedeľu strelné zranenia po útoku militantov.

Dvojicu z indického mesta Džajpur previezli do nemocnice a ich stav je údajne stabilizovaný, uviedla polícia, ktorá miesto útoku zaistila.

Včera 19:20

Víťazstvo Donalda Trumpa v novembrových voľbách by pravdepodobne ohrozilo plánované investície do nízkouhlíkovej energetiky vo výške jedného bilióna amerických dolárov (922,16 miliardy eur) a emisie oxidu uhličitého by do roku 2050 boli o jednu miliardu ton vyššie ako pri súčasnej politike. Informovala o tom agentúra Reuters.

Včera 18:57

Jaroslaw Kaczynski, líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), v rámci kampane pred voľbami do Európskeho parlamentu (EP) predstavil hospodársky program, ktorý počíta s masívnymi verejnými investíciami vrátane výstavby jadrových elektrární.

Včera 18:35

Americký prezident Joe Biden vyzval v nedeľu na okamžité prímerie v Gaze a povedal, že pracuje na trvalom mieri, ktorý by zahŕňal vytvorenie palestínskeho štátu.

Prezident to povedal v prejave na promócii absolventov Morehouse College.

Včera 18:26

Kapitánom lode, ktorá bola účastníkom tragickej zrážky s motorovým člnom v noci zo soboty na nedeľu na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce, je podľa zistení servera telex.hu občanom Slovenska. Pri nehode zomreli dve osoby, jeden človek sa zranil a po piatich nezvestných stále intenzívne pátrajú, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Včera 18:00

Španielska krajne pravicová strana Vox usporiadala v nedeľu v Madride zhromaždenie pravicových strán združených v skupine Európski konzervatívci a reformisti (ECR). V súčasnom Európskom parlamente združuje 62 poslancov, strana Vox má štyroch. Informovala agentúra Reuters.

Včera 17:11

Stovky ľudí demonštrovali v nedeľu v Tunise na podporu prezidenta Kaísa Saída uprostred rozsiahlej medzinárodnej kritiky na jeho adresu v dôsledku zatýkania novinárov, aktivistov a právnikov v krajine.

Demonštranti v centre hlavného mesta niesli Saídove fotografie a transparenty vyzývajúce Západ, aby sa nemiešal do záležitostí v ich krajine.

Včera 17:02

Vývoz benzínu z Číny v apríli klesol na najnižšiu úroveň od júla 2015. K vývoju prispela vyššia spotreba pohonných hmôt vďaka rastúcemu dopytu po domácom cestovaní.

Včera 16:34

Obyvatelia Slovenska považujú kybernetické hrozby za vážnejšie než hrozby fyzického typu. Ako najväčšiu hrozbu vidí 76 % podvody pri platení. Krádeže osobných vecí, ako napríklad odcudzenie mobilu, dokladov či platobnej karty, sa obáva 68 % opýtaných. Vyplýva to z prieskumu agentúry Perfect Crowd pre mBank.

Včera 16:25

Jeden z troch vrtuľníkov v konvoji, ktorý prevážal iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího v nedeľu na východe krajiny “tvrdo pristál”, ďalšie podrobnosti bezprostredne nie sú jasné, uviedli tamojšie médiá.

Na miesto smerujú záchranné zložky, ich presun však komplikujú zlé poveternostné podmienky, vyhlásil iránsky minister vnútra Ahmad Vahídí.

Včera 16:12

Voliči v Dominikánskej republike v nedeľu hlasujú v parlamentných voľbách a v prvom kole prezidentských volieb tiež rozhodnú, či súčasná hlava štátu Luis Abinader krajinu povedie aj v druhom funkčnom období. Pri nadpolovičnej podpore sa druhé kolo neuskutoční.

Včera 15:56

Kenská polícia sa v priebehu niekoľkých týždňov rozmiestni na Haiti, aby viedla mnohonárodnú misiu podporovanú OSN zameranú na boj proti násiliu gangov. V nedeľu to uviedol kenský minister zahraničných vecí.

Včera 15:39

Odchod amerických vojakov z Nigeru už začal a k ich úplnému stiahnutiu má dôjsť najneskôr do 15. septembra, krajiny o tom informovali v spoločnom vyhlásení v nedeľu.

Obe strany zároveň oznámili, že dosiahli dohodu o stiahnutí vojakov. Americké jednotky začali odchádzať z krajiny po vyhlásení Nigeru, že ich prítomnosť je nezákonná.

Včera 15:26

Jordánsky minister zahraničných vecí Ajman Safádí v nedeľu uviedol, že jeho krajina požiadala o medzinárodné vyšetrovanie “vojnových zločinov, ktorých sa Izrael dopustil počas svojho vojenského ťaženia v Gaze”. Informovala agentúra Reuters.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali