30 rokov po…

30 rokov po…

Bratislava 17. novembra 2019 (HSP/Extra plus/Foto:TASR-Vladimír Benko, Pavel Neubauer)

 

Bilancia je neúprosná: na Slovensku sa žije horšie ako pred rokom 1989

Reklama

Od prevratu v novembri 1989 uplynulo už takmer 30 rokov. Odvtedy sme prišli o sociálne istoty, právo na prácu, bývanie za dostupné ceny, podporu mladým, bezplatné zdravotníctvo, školstvo či podporu vzdelávania. Na druhej strane sme získali rastúcu nezamestnanosť, výpredaj štátneho majetku zahraničnému a domácemu kapitálu, nárast kriminality a kultúrny úpadok. Získali sme členstvo vo vojensko-politickom zoskupení NATO, vstup do EÚ a nasadenie slovenských vojakov do agresívnej vojny bez mandátu OSN. Bilancia je neúprosná: na Slovensku sa žije horšie ako pred rokom 1989. Pred 30 rokmi sme opustili historickú cestu pokroku a humanity a vydali sa cestou neoliberálneho experimentu. Namiesto hesla, že láska a pravda zvíťazia nad lžou a nenávisťou, protagonisti novembrových zhromaždení, ktorých vybrali na americkej ambasáde, zasiali nenávisť, zlobu, závisť, kriminalitu, podvod a strach.

 

Reklama

Propagandistické nezmysly

Čoraz viac ľudí si začína uvedomovať, že v roku 1989 sa na občanoch Slovenska udial jeden kolosálny podvod, a to majetkový prevrat. Kupónová privatizácia a prijatie zákona o veľkej privatizácii boli začiatkom likvidácie slovenskej ekonomiky.

Smutná pravda histórie je, že dejiny píšu víťazi a pre porazených ostávajú iba klamstvá a osočovanie. Preto dnes počúvame od slniečkarov a niektorých novinárov propagandistické nezmysly o tom, aký bol život za bývalého režimu útrpný, neslobodný a ubíjajúci. Kto z tých, ktorí pamätajú socializmus, by veril takýmto hlúpostiam? Avšak tisíckrát opakovaná lož sa stáva pravdou. Aj preto mnohí uverili nezmyslom, ktoré sa priečia dokonca ich vlastnej skúsenosti s reálnym socializmom. Každý si je vnútri svojej duše vedomý, že socializmus priniesol všetkým ľudom to, čo kapitalizmus dokáže zabezpečiť iba niekoľkým vyvoleným. Prácu, bývanie, dôstojné životné podmienky, vzdelanie a zmysluplnú životnú perspektívu. Dal ľuďom sociálne istoty a bezplatnú zdravotnú opateru. Isteže, mal svoje nedostatky a z tých sa treba poučiť. Avšak paušálne démonizovať všetko, čo sa za socializmu dialo, je jednoducho primitívne.

Napriek tomu prisluhovači súčasných politických a ekonomických elít bez hanby interpretujú kapitalizmus ako spásonosný projekt pre slovenskú spoločnosť a ekonomiku. Hovoria o ňom ako o poslovi pokroku a slobody. Ešte smiešnejšie pôsobia heslá o znovuzískaní slobody. Darmo sa glorifikuje hodnota slobody, pokiaľ ľudia nemajú dať čo do úst. A čo toľko chválená kapitalistická demokracia? Tá síce dala každému právo hovoriť, no bez toho, aby niekto počúval. Každý môže voliť, koho chce, ale jeho hlas aj tak nezaváži. Moc si rozdelili politickí dobrodruhovia a podvodníci, prepojení na zbohatlíkov a ekonomické elity spoločnosti. Bežný občan pre nich neznamená nič iné, len spôsob, ako sa dostať k moci, vplyvu a peniazom.

 

Reklama

Rozvrat spoločnosti

V roku 1989 opätovne nastolený kapitalizmus priniesol rozvrat do všetkých oblasti spoločenského života. Totálna privatizácia vytvorila vrstvu novozbohatlíkov, ktorí ovládli slovenskú ekonomiku. Desaťročia budovania hospodárstva stratili zmysel. Spoločenské bohatstvo bolo odovzdané cez domácich tzv. podnikateľov do rúk zahraničnému kapitálu. Slovensko sa oddane podvolilo diktátu kapitalistickej globalizácie a otrocky prijalo ekonomický kurz nariadený z Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky. Magickým slovkom „reforma“ sa nazvalo všetko, čo vytláčalo humánnosť zo sociálneho života. Každé nezmyselné okliešťovanie práv na Slovensku sa interpretovalo ako reformné a nevyhnutné a v tom Dzurindova vláda hrala prím, pritom úzka hŕstka ekonomických elít naďalej bohatla a ožobračovala národ. Priemysel okrem chémie a papierenstva zaznamenal úpadok, ktorý ani automobilový priemysel nevyrovnal, a nachádza sa dnes na úrovni, ktorú dosahoval v osemdesiatych rokoch. Poľnohospodárstvo dokonca na úrovni päťdesiatych rokov, nehovoriac o tom, že vstupom do EÚ bolo vystavené nehoráznym podmienkam.

Obyčajný človek sa pred rokom 1989 mohol vo všetkých smeroch spoľahnúť na štát, ktorý nad ním držal ochranné krídla. Na čo sa môže spoľahnúť dnes? Jedine na to, že sa vždy nájde nejaký podvodník, ktorý ho bude chcieť okradnúť aj o to málo, čo má. Keď hovoríme o podvodoch, stačí sa len zamyslieť nad reformou dôchodkového systému pod vedením Kaníka, do ktorej sa z vreciek daňových poplatníkov investovali neskutočné miliardy. Čo táto reforma priniesla? Totálne znivočenie solidarity na Slovensku! Bohatí budú bohatí aj v dôchodku a chudobní – tí nech si pomôžu, ako vedia. Len nech nič nechcú od štátu a spoločnosti! Takáto je krutá filozofia dnešnej neoliberálnej doby.

 

Lokaji Washingtonu

Reklama

Koľko sa len krátko po prevrate natáralo o demokracii. Koľko sa len nahovorilo o vláde ľudu. Kto sa však pýtal občanov, či chcú vstup Slovenska do zločineckého fašistického spolku NATO, ktoré bez mihnutia oka zbombardovalo Juhosláviu? Dzurindova vláda bez mandátu NR SR dovolila prelet amerických lietadiel. Kto sa ich pýtal, či chcú nasadenie slovenských vojakov do vojenských útokov na Irak a Afganistan? Sľubovali nám bezpečnosť a mier. Vojny, do ktorých Slovensko zatiahla Dzurindova vláda, sú však presným opakom týchto sľubov. Slovensko dnes patrí medzi najúslužnejších lokajov americkej militantnej politiky vo svete a nestráni sa nasadiť životy svojich občanov v boji za americké ekonomické záujmy. Možno sa len s obavami pýtať, kam až siaha bezduchá servilnosť slovenskej vlády v oblasti zahraničnej politiky, určite sa nebude končiť len nákupom amerických stíhačiek a iných zbrojných systémov. Áno, Američanom ide o naše teritórium, naše letiská proti Rusku, a preto potrebujú servilných politikov. Vzopreli sme sa, že cudzie vojská nechceme, že máme s tým svoje skúsenosti a hneď vyvolali „šum“ na zvrhnutie Ficovej vlády, cez servilného prezidenta, vymyslených „slušných Slovákov“, rôznych trubanov, čaputov a iných hercov.

 

Podvod na ľuďoch

„Nežnú“, nech sa nazýva akokoľvek, nerobili herci ani ochrancovia prírody na námestiach, o zmenách v Európe sa rozhodlo niekde inde. Oni boli len jej „hercami“. November 89 bol všeličím iným, len nie tým, za čo ho vydávajú jeho protagonisti. Predovšetkým bol nehoráznym podvodom na miliónoch ľudí. Z hľadiska ústavného bol štátnym prevratom, ktorý mal za cieľ postupne zmeniť spoločensko-ekonomický systém a našu zahranično-politickú orientáciu z Východu na Západ. Inými slovami, uskutočniť reštauráciu kapitalizmu v Československu.

Namiesto hesla, že láska a pravda zvíťazia nad lžou a nenávisťou, protagonisti novembrových zhromaždení, ktorých vybrali na americkej ambasáde, zasiali nenávisť, zlobu, závisť, kriminalitu, podvod a strach. Na fotografii Milan Kňažko, Ladislav Snopko, Juraj Záriš a Fedor Gál

Aj keď pre mnohých bol November 89 ako „hrom z jasného neba“, atmosféra medzinárodných vzťahov sa začala rapídne meniť hneď po príchode Michaila Gorbačova k moci. Už koncom roka 1986 nás Fidel Castro vtipne varoval prostredníctvom svojho ministra zahraničných vecí Isidora Malmiercu Peoliho. V Afrike sa vraj hovorí, že pre menších obyvateľov pralesa je nebezpečná situácia, keď sa slony bijú. Ešte väčšie nebezpečenstvo im hrozí, keď sa slony milujú. Ľahko ich môžu zadláviť.

Jeden z najväčších predstaviteľov novodobej Číny, Teng Siao Ping, nás vzápätí po udalostiach na Tchien An Men otvorene nabádal, aby sme boli ostražití. Na oslave štátneho sviatku ČĽR 1. októbra 1989 nám doslova povedal: „Keby sa vám podarilo ubrániť socializmus v Československu, urobili by ste veľkú vec nielen pre svoju krajinu, pre svoj ľud, ale aj pre celú civilizáciu. Ušetrili by ste ju veľkých útrap, veľkých obetí.“ Zrejme jasne predvídal dôsledky samodeštrukcie sovietskeho modelu socializmu pre samotný Sovietsky zväz, národy socialistického spoločenstva a pre celý svet.

 

Autokapitulácia Moskvy

Sovietske vedenie v takom rozhodujúcom momente svetovej histórie, ako bola záverečná etapa studenej vojny, zlyhalo na celej čiare. Aj vo vzťahoch so svojimi spojencami, kde dopustilo krv. Názory na príčiny autokapitulácie Moskvy a samodeštrukcie-sovietskeho modelu sa rôznia. Od otvoreného obviňovania sovietskeho štátno-politického vedenia na čele s Michailom Gorbačovom z bezprostrednej zrady socializmu, až po celosvetové sprisahanie síl, ktoré beštiálne zneužili Rusko na svoje sociálno-ekonomické experimenty. Ani odstup tridsiatich rokov neumožňuje povedať niečo viac podstatné, ako už bolo napísané. Niet však pochýb, že výsledok studenej vojny nebol dôsledkom jednej príčiny. Bol synergetickým efektom veľkého množstva dlhodobých, ako aj krátkodobých faktorov, objektívneho i subjektívneho charakteru. Nezanedbateľnú úlohu v celom procese mala aj zrada, naivita, nekompetentnosť a príslovečná slovanská dôverčivosť. Svedčí o tom celý rad skutočností. Aj fakt, že dezintegrácia socialistického spoločenstva bola dohodnutá. V zásade sa tým riadili obe strany, najmä na začiatku. Situácia sa čoskoro rapídne zmenila. Západ sa začal považovať za víťaza a adekvátne tomu sa aj správal. Nepriamo to potvrdil aj Alexander Jakovlev, považovaný za otca perestrojky. Časom sa svojmu priateľovi posťažoval, že je veľká škoda, že všetko, na čom sa dohodli s predstaviteľmi USA, nezafixovali zmluvne na papieri.

V medzinárodných vzťahoch sa dohody a zmluvy uzatvárajú hlavne kvôli získavaniu výhody, ktorá povedie k rýchlej zmene situácie. Každá podstatnejšia zmena situácie oslabuje záväznosť podpísanej zmluvy. V konečnom dôsledku ju robí neplatnou. A situácia po Reykjavíku a Malte sa menila takým tempom a takým spôsobom, ako ani jedna zo strán neočakávala.

Reklama

Spôsobilo to najmä oslabenie integrity sovietskeho bloku. Do hry vstupovali parciálni hráči. Každý z bývalých satelitov Moskvy si hľadal svoje miesto na novej orbite, v novej „slnečnej sústave“. Okrem toho vznikla akútna potreba vytvárania nových historických mýtov a legiend o zamatových revolúciách a ich hrdinoch. Bez nich by sa sotva mohla uskutočniť metamorfóza veľmocenských dohôd na všeľudové povstania a piatych kolón na hrdinov zamatových revolúcií.

 

Československé vyvrcholenie perestrojky

V uvedenom kontexte možno November 1989 považovať za československé vyvrcholenie perestrojky, ktorá od začiatku prebiehala pod heslom: „Aby sme sa zjednotili, musíme sa najprv rozdeliť!“ A jednota sa chápala len ako integrácia, ako spojenie sa pod strechou „celoeurópskeho domu“.

Ako vidieť, k skončeniu nepriateľstva v studenej vojne prispelo na Východe aj akceptovanie priority všeľudských hodnôt a ilúzia európskeho domu od Atlantiku po Ural. Medzičasom táto architektonická koncepcia odišla do zabudnutia a vystriedala ju realita, ktorá na dlhý čas rozdelila Európu na Západ a Východ. A aká je dnešná skutočnosť? Hlavný nepriateľ je Rusko, treba ho obkľúčiť a rozdeliť, a tak ho ovládnuť, aby ho mohli lepšie vydrancovať zo surovinových zdrojov. Madeleine Albrightová sa jasne vyjadrila, že je nespravodlivé, že jedna krajina má toľko bohatstva a oni nie. Západ sa aj v tomto prípade prepočítal, vie o tom a znova nastoľuje nové „revolúcie“ s novými ľuďmi, no so starými plánmi. Koriguje svoje spôsoby a ciele, obkľučuje Rusko armádou a dáva do pohybu piate kolóny. Rusko takticky vyčkáva, no nečaká, aktívne objasňuje svetu potrebu, aby spoločensko-politické vzťahy slúžili civilizácii na rozvoj, a nie na jej zničenie. Nerozmiestňuje okolo USA svoje ozbrojené sily, nesnaží sa okupovať cudzie územia, naopak, všemožne sa snaží národom plniť svoje záväzky. Rusko je dnes iné ako za čias Gorbačova a Jeľcina. Je za vzájomne výhodnú spoluprácu, nové ekonomické vzťahy, je proti rôznym embargám a sankciám. To robia len slabosi.

Reklama

 

V područí Bruselu

Minister zahraničných veci tvrdí, že po našom vstupe do Európskej únie a NATO získalo Slovensko rešpekt aj na medzinárodnom fóre. Opak je pravda. Slovensko sa zmenilo zo subjektu medzinárodného práva na objekt globálnych geostrategických záujmov. Sme vystavení bezohľadnému egoizmu nadnárodných kapitálových skupín, ich novodobým obchodným a psychologickým trikom, ktoré prikrýva Brusel.

Na úkor krajín strednej a východnej Európy sa za uplynulých 30 rokov riešili najpálčivejšie ekonomické, kultúrno-sociálne, ekologické a bezpečnostné problémy západnej Európy. Najvážnejšie riziká vývoja a možné vojnové konflikty sa premiestnili zo Západu na územie slovanských štátov, aby takto zámerne postavené proti sebe vytvorili sanitárny kordón. Migračná politika, ktorej autorom je Amerika, je namierená v druhej etape práve proti slovanským národom. Má ich vytlačiť na perifériu a namiesto nich dodať migrantov, inú kultúru. Čo sa nepodarilo nemeckému fašizmu, o to sa snaží Merkelová s Macronom dnes za našej asistencie. Snaha Ficovej vlády to nepripustiť ho odsunula z tejto hry a V4 bude nútená pristúpiť na ich tzv. kompromisy, a preto volajú po nových „jariach“ cez ľudí, ako je dnešná opozícia. O slovenských veciach sa dnes nerozhoduje na Slovensku. Brusel i Washington potrebujú politickú moc, do ktorej už dlhšie vrážajú nemalé prostriedky, poslušnú, s patričným sebavedomím, aby sa tvárila, že je tlmočníkom vôle väčšiny.

V histórii je nemalo príkladov, keď nositelia nových myšlienok a ich diela boli zatracované, ako dnes socializmus so svojou koncepciou sociálne spravodlivej spoločnosti. Buďme optimisti, pretože vieme, že túžba po sociálnej spravodlivosti a odhodlanie po jej presadení do života spoločnosti prebúdza nielen ľavicovo zmýšľajúcich ľudí, ale aj to, čo neprestajne reprodukuje kapitalizmus na vyššej úrovni. Kde je napísané, že nové pokolenie musí ísť po trase a v chomúte Novembra 1989? Životu a mysleniu je cudzia konfekčnosť, epigónstvo, nohsledstvo.

Reklama

Ľudstvo nevymyslelo lepší spoločenský poriadok, ako je sociálne spravodlivá spoločnosť, a tou je socializmus. Verím, že kapitalizmus odíde. On už odchádza, síce bude treba ešte veľa úsilia, ale je to zákonité. Taký je kolobeh života.

Jozef Ševc

Autor je bývalý predseda Komunistickej strany Slovenska

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala v pozícii nasadenej jednotky svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:1.

Včera 19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

Včera 19:52

Ceny ropy vzrástli v pondelok o viac než 1,5 %, pričom cena Brentu sa priblížila k hranici 87 USD za barel (159 litrov). Náladu na na trhoch ovplyvňuje nižší export zo Saudskej Arábie, plány Iraku svoj export obmedziť, ako aj útoky Ukrajiny na ruské ropné rafinérie.

Včera 19:51

Prezident USA Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok spolu telefonovali a bol to ich prvý kontakt za vyše mesiaca, oznámil Biely dom.

Včera 19:34

Poľsko a Nemecko v rámci podpory Ukrajiny aktivujú 26. marca koalíciu zameranú na posilnenie kapacít v oblasti obrnenej techniky. Podľa Kosiniaka-Kamysza je táto tzv. tanková koalícia jednou z najdôležitejších, aké boli vytvorené na podporu Ukrajiny, pričom Poľsko a Nemecko sú spolulídrami tohto projektu zameraného predovšetkým na tzv. hlavné bojové tanky. Ako partneri sa k nemu prihlásili aj Británia, Švédsko a Taliansko.

Včera 19:30

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR odmietlo odporúčania Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) na zrušenie 13. dôchodku pre časť penzistov či dokonca zdaňovanie dôchodkov. Návrhy vyplývajúce z aktuálneho Ekonomického prehľadu OECD pre Slovensko považuje rezort za nebezpečné a absolútne neakceptovateľné. MPSVR to uviedlo v pondelok v reakcii na zverejnenú správu OECD.

Včera 19:22

Izrael v pondelok údajne zabránil vo vstupe do Pásma Gazy riaditeľovi Úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) Philippovi Lazzarinimu. Ten mal podľa vlastných slov v úmysle ísť do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, avšak dostal informáciu, že mu izraelské úrady nepovolili vstup. Médiám to oznámil v Káhire na spoločnej tlačovej konferencii s egyptským ministrom zahraničia Sámihom Šukrím.

Včera 19:20

Spojené štáty v pondelok odsúdili prezidentské voľby v Rusku ako „nedemokratické“ a uviedli, že nezablahoželajú prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý bol vyhlásený za víťaza s obrovským náskokom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akcia Medzinárodný deň hvezdární a planetárií 2024 v Krajskej hvezdárni v Michalovciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali