Simon: Zákon na ochranu pôdy pred cudzincami je propaganda, netýka sa lesov

Simon: Zákon na ochranu pôdy pred cudzincami je propaganda, netýka sa lesov

Bratislava 2. mája (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Zákon, ktorý rezort pôdohospodárstva predložil, sa podľa Simona netýka lesov

Vládny návrh zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku, ktorý je v súčasnosti v legislatívnom procese a ktorý by od 1. júna 2014 mal sprísniť možnosť nadobúdania slovenskej poľnohospodárskej pôdy cudzincami, je propagandou. Uviedol to dnes na tlačovej besede v Bratislave opozičný poslanec Národnej rady (NR) SR a exminister pôdohospodárstva Zsolt Simon (Most-Híd).

Reklama
Na snímke minister pôdohospodárstva Zsolt Simon

“Tento zákon nepomôže ochrániť majetok – pôdu, nechce ani chrániť celú výmeru Slovenska, ale len poľnohospodársku pôdu. Lesnú pôdu vôbec nie. Ani poľnohospodársku pôdu neochráni, lebo prevodom obchodného podielu možno navrhovaný zákon obísť s úsmevom na tvári,” priblížil.

Zákon, ktorý rezort pôdohospodárstva predložil, sa podľa Simona netýka lesov. “Týka sa len poľnohospodárskej pôdy, viníc, chmeľníc, záhrad, ale lesov sa netýka,” zdôraznil. Poľnohospodársky využívanej pôdy má Slovensko podľa jeho informácií približne 1,9 milióna hektárov (ha), lesov je asi 2,1 milióna ha.

Reklama

Zámer zákona sa podľa opozičného poslanca minie účinkom. “Chceme obísť tento zákon? Obídeme ho, ak si založíme spoločnosť s ručením obmedzeným, vložíme pôdu do jej majetku a predáme spoločnosť ako 100-% obchodný podiel. Ne tento postup sa celá tortúra predpísaná v zákone nevzťahuje,” konštatoval.

Nový zákon bude podľa jeho názoru slúžiť privatizérom, ktorí privatizovali štátne majetky za Mečiarovej éry “za babku”. “Tí totiž dnes majú najväčšiu výmeru pozemkov vo svojom vlastníctve. Oni môžu kedykoľvek svoj obchodný podiel previesť, ktorý sa kedykoľvek dostane do majetku akejkoľvek zahraničnej osoby.”

Bežný človek – vlastník pôdy bude podľa Simona navrhovaným zákonom znevýhodnený, pretože zákon ho legálne obmedzí pri predaji pôdy natoľko, že cena jeho pôdy klesne. “Vláda obmedzí viac ako dva milióny vlastníkov pôdy v tom, ako môžu nakladať so svojím vlastníctvom,” podčiarkol. Cena pôdy sa podľa neho zníži v situáciách, ak na dedinách budú oproti 1000 drobným vlastníkom pôdy stáť napríklad len dvaja záujemcovia – poľnohospodári s právom jej kúpy. “Ukazuje to aj situácia v Maďarsku, kde reálne ceny poľnohospodárskej pôdy klesli,” priblížil. Navyše, slovenský vlastník pôdy bude musieť znášať náklady na zverejňovanie predaja.

“Absolútnym nonsensom” je podľa Simona spôsob, akým má okresný pozemkový úrad schvaľovať predaj poľnohospodárskeho pozemku. “Úrad má vydať osvedčenie o predaji pôdy do 30 dní, ale pritom na posúdenie žiadosti o vydaní osvedčenia sa nevzťahuje zákon o správnom konaní. Úradníkom nevydané rozhodnutie je tak preskúmateľné len súdom. Ak však úradník do 30 dní osvedčenie nevydá, je potrebné ho do päť dní vyzvať na vydanie osvedčenia. “Ak okresný úrad osvedčenie ani potom nevydá, tak podľa navrhovaného zákona platí, že úrad vydanie osvedčenia odmietol. Vo všeobecnosti som bol osobne v tom, že ak nejaký úrad nevydá záporné stanovisko, tak platí, že s návrhom občana súhlasí,” dodal.

“Naším hlavným cieľom je, aby slovenská pôda zostala v rukách slovenských poľnohospodárov. Keby si poslanec Simon v čase, keď sa negocioval vstup Slovenska do EÚ, vykonával prácu ministra pôdohospodárstva svedomite, tento problém tu nemusel vôbec byť,” uviedol v reakcii pre TASR hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Peter Hajnala.

Reklama

V prístupových dokumentoch sa podľa Hajnalu pôda zadefinovala ako tovar. “Je až neuveriteľné, že teraz napáda rezort, ktorý opravuje jeho chyby. Kedykoľvek, či už ako minister alebo poslanec mohol prísť s vlastným návrhom. Nestalo sa tak. Tému zrazu otvára len pár dní pred voľbami do Európskeho parlamentu, do ktorého kandiduje,” doplnil hovorca MPRV SR.

jf

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:08

Globálnej ekonomike hrozí tento rok ďalšie spomalenie. Dôvodom sú klesajúce investície a utlmená dynamika obchodu. Upozornila na to v utorok Konferencia Spojených národov pre obchod a rozvoj pred jarným zasadnutím Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky tento týždeň.

14:07

Rusko dokázalo zničiť dôležitú elektráreň dodávajúcu elektrickú energiu do Kyjeva, pretože sa Ukrajine minuli obranné rakety. Vyhlásil to v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

13:58

Európska komisia (EK) v utorok spustila posledné kolo podávania prihlášok v rámci iniciatívy DiscoverEU. Skončí sa v utorok 30. apríla a umožní tisíckam mladých ľudí cestovať po Európe vlakom zadarmo.

13:38

Najdrahšie obedy majú v Trnavskom kraji, kde sa priemerná suma jedného obeda v prvom štvrťroku tohto roka vyšplhala až na 9,60 eura. Najlacnejšie obedy mali naopak v Trenčianskom kraji, kde zákazníci zaplatili v priemere 7,69 eura. V utorok o tom informoval poskytovateľ stravných lístkov a stravovacích kariet, spoločnosť Edenred.

13:38

Napredovanie výstavby diaľničného úseku Ivachnová – Hubová označil v utorok ružomberský primátor Ľubomír Kubáň za dobrú správu. Pripomenul však, že prioritou je aj dopravné prepojenie diaľnice a rýchlostnej cesty R1. Trvalé dopravné zaťaženie totiž podľa Kubáňa trápi Ružomberok každý deň.

13:37

Spomalenie inflácie v eurozóne otvorilo Európskej centrálnej banke (ECB) dvere, aby začala toto leto znižovať úrokové sadzby. Uviedol to v utorok člen Rady guvernérov ECB a guvernér fínskej centrálnej banky Olli Rehn. Zároveň však upozornil, že nepriaznivá geopolitická situácia môže takéto plány zmariť.

13:36

Prebytok zahraničnoobchodnej bilancie eurozóny aj celej Európskej únie (EÚ) vo februári 2024 vzrástol, keďže export sa zvýšil a import klesol.

13:36

Čína a Nemecko majú obrovský potenciál pre obojstranne výhodnú spoluprácu. Povedal to v utorok čínsky prezident Si Ťin-pching nemeckému kancelárovi Olafovi Scholzovi, ktorý je na návšteve v ázijskej krajine.

13:35

Hodnota bodu úrazových dávok sa zvýšila o 9,6 % na 28,60 eura. Oproti minulému roku ide o nárast o 2,52 eura. Informovala o tom v utorok Sociálna poisťovňa (SP).

13:34

Európske banky vyzývajú Európsku úniu (EÚ), aby ich označila za kriticky dôležitý “strategický” sektor. Upozornili pritom, že v stávke je ich konkurencieschopnosť a budúcnosť bloku.

13:34

Finančná správa (FS) prvý aprílový týždeň po celom Slovensku zrealizovala akciu LOTUS, zameranú na rizikových a nepoctivých daňovníkov, ktorí obchodovali s dovezenými motorovými vozidlami, tzv. autičkárov. V rámci nej bolo zaistených deväť áut, dom, chata, ako aj finančné prostriedky na bankových účtoch v objeme viac ako 260.000 eur. Celková výška rizikovej dane presahuje 4 milióny eur.

13:33

Britská vláda v utorok oznámila, že prijme návrh zákona, ktorý bude kriminalizovať vytváranie sexuálne explicitných deepfake materiálov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali