ZOH14-biatlon: V stíhačke ďalší pokus Kuzminovej o unikátny prelom-PREHĽAD

ZOH14-biatlon: V stíhačke ďalší pokus Kuzminovej o unikátny prelom-PREHĽAD

Červená Poľana 10. februára (TASR) – Na ZOH sa v aréne Laura druhýkrát v kariére postaví v stíhacích pretekoch ako prvá na štart slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová. Pokúsi o zlatý dvojzáťah, ktorý jej pred štyrmi rokmi v kanadskom Whistleri unikol o vlások. Vtedy k šprintérskemu zlatu pripojila v stíhačke striebro a ak by to bolo aj teraz na Červenej Poľane, tak by zbierku unikátnym spôsobom zopakovala. Treba si však priznať, že v kútiku duše každý myslí na ďalšie zlato, hlavne preto, že si do stíhacích pretekov prenáša sľubný nákok 19,9 sekundy pred Ruskou Viluchinovou a 21,7 sekundy pred Ukrajinkou Vitou Semerenkovou. Zo Sloveniek sa v utorok postaví na štart už len Jana Gereková, 43. v šprinte a s časovou dierou 1:51,2 na Kuzminovú.

Aj keď sa v ústrety cieľa vydá Kuzminová ako prvá, aj ona bude mať pred sebou rovnakú 10 km trať ako ďalších 59 žien. Top desiatka v šprinte sa takmer zmestila do rozpätia 30 sekúnd, a tie dokáže zmazať jeden trestný okruh. Oproti šprintu bude treba vybieliť až 20 terčov, ku koncu vzrastie únava, aj chyby sa premnožia a poradie premieša. Slovenský biatlon však Kuzminovej verí, jej forma v šprinte bola famózna.

V prvom rade treba na šprint úplne zabudnúť a vymazať si ho z pamäti. Strelecký tréner Juraj Sanitra zdôrazňuje, že zostať na zemi je prvoradé, Nasťa sa musí poriadne vyspať a bez nejakého tlaku sústrediť na ďalšiu výzvu. Juraj Sanitra verí, že nepovedala posledné slovo. "Naša tímová práca teraz smeruje ďalej, na stíhačku sa tešíme a trúfame si na ďalšie úspechy."

Aj Anastasia Kuzminová presne popisuje recept na úspech. Po šprinte bola veľmi unavená, jej výhodou by mali byť skúsenosti nabraté aj pred štyrmi rokmi vo Vancouveri, keď ju zdolala v stíhačke jedine Nemka Neunerová.

Reklama

Pred štyrmi rokmi vo Whistler Olympic Parku si zo zlatého šprintu Kuzminová preniesla do stíhačky náskok pred Neunerovou len 1,5 sekundy, blízko mala za sebou aj Francúzku Dorinovú (+10,9) a Rusku Bulyginovú (+12,1). V cieli jej na zlato Neunerovej chýbalo 12,3 sekundy. Netrafila deviaty ležkový terč, potom 14-ty stojkový, čiže na jednotlivých stavoch vždy štvrtý.

V krátkej histórii stíhacích pretekov na ZOH patria tri zlaté trom rôznym menám, Ruske Pylevovej v Salt Lake City’02, Nemke Kati Wilhelmovej v Turíne’06 a jej krajanke Magdalene Neunerovej vo Vancouveri’10. V tejto disciplíne jedine Wilhelmová má na konte viac ako jednu medailu, okrem zlata aj striebro zo Salt Lake City. Ak Kuzminová bude zlatá, stane sa najúspešnejšou biatlonistkou v histórii ZOH, pretože v individuálnych pretekoch ani jedna nenazbierala tri zlaté. Ak by skončila strieborná, vyrovná bilanciu Wilhelmovej, keď dosiaľ v individuálnych pretekoch má Nemka najlepšiu bilanciu 2-2-0 a za ňou sa zoradili Kuzminová a Neunerová 2-1-0. Láka aj štatistika rýdzo slovenská, ak by k zlatému šprintu pripojila Kuzminová ďalšie zlato, stala by sa najúspešnejšou slovenskou olympioničkou v ére samostatnosti a preskočila by aj viackrát ovenčených vodných slalomárov Hochschornerovcov (3-0-1) a Martikána (2-2-1).

Reklama

V tohtoročnom Svetovom pohári sa najviac v stíhacích pretekoch darilo Fínke Mäkäräinenovej, aj keď ani raz nezvíťazila. Jeden triumf majú na svojom konte Češka Soukalová, Ukrajinka Valj Semerenková, Bieloruska Domračevová a Nemka Henkelová. Na ZOH však Soukalová šprint zbabrala (29. miesto a +1:10,7) a v podstate si znemožnila útok na medailu aj v stíhačke. Vlani na MS v Novom měste na Morave triumfovala Nórka Bergerová, ani jej však šprint na olympiáde úplne nevyšiel a s 10. pozíciou na štarte vyrazí na trať o 33,8 sekundy neskôr ako Kuzminová.

PROGRAM

UTOROK 11. februára, Červená Poľana: 16.00 stíhacie preteky žien na 10 km – Anastasia Kuzminová, Jana Gereková

Medailistky na ZOH vo Vancouveri v stíhacích pretekoch: zlato Magdalena Neunerová (Nem.), striebro Anastasia Kuzminová (SR), bronz Marie Laure Brunetová (Fr.)

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali