Zničia Atény EÚ, alebo ustúpia jej požiadavkám? Maďarský bankár v tom má jasno

Zničia Atény EÚ, alebo ustúpia jej požiadavkám? Maďarský bankár v tom má jasno

Atény 25. júna 2015 (HSP/Foto:TASR/AP-Yorgos Karahalis)

 

O finančnej kríze v Grécku sa hovorí veľmi dlho, najznámejším odporcom záchrany Grécka je Richard Sulík, ktorý proti neustálemu nalievaniu peňazí do tejto bezodnej diery bojuje od počiatku a s jeho slovami možno len súhlasiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Vraciam sa k článku, ktorý bol publikovaný dňa 28.9.2011 na portáli Zerohedge.

Reklama

Článok citoval slová maďarského ekonóma, významného bankára a bývalého prezidenta maďarskej burzy cenných papierov, ktorý v tom čase pracoval v UniCredit Group v Miláne. Bol šéfom oddelenia Global Securities Services a nemožno pochybovať o tom, že disponoval veľmi dôvernými informáciami, ktoré banky len neradi púšťajú von. Tento bankár poskytol rozhovor maďarskému portálu Indrex.hu, v ktorom hovoril veľmi otvorene o konci eurozóny. Jeho slová boli citované viacerými portálmi a spustil v istých finančných kruhoch paniku. Dokonca hovorkyňa Unicredit Group Claudia Bresgen pocítila potrebu komentovať jeho článok tým, že povedala, že A. Berzeviczy vyjadril svoj osobný názor, ktorý sa nestotožňuje s postojom banky. V každom prípade kvôli odlišnému názoru z banky v decembri 2011 odišiel (alebo musel odísť). Viac TU.

 

Reklama

O čom vlastne hovoril? Tu je pár jeho myšlienok z katastrofického scenára:

Európska spoločná mena je virtuálne mŕtva. Euro je odsúdené na zánik. Jediná otázka v súčasnosti je, ako dlho sa európskym vládam a Európskej centrálnej banke podarí udržiavať Grécko v zdanlivej kondícii. V tom čase, keď Atény vyhlásia bankrot, celou Európou zatrasie zemetrasenie s magnitúdou 10, ktoré bude predohrou pre novú éru života na starom kontinente.

Bankrot Grécka neznamená len, že držitelia vládnych gréckych dlhopisov nedostanú späť svoje peniaze, ale takisto aj to, že štát nebude schopný splácať svoje záväzky.

V momente, kedy grécki učitelia, lekári, policajti, armáda, ministri, lokálne zastupiteľstvá, zamestnanci a seniori nedostanú svoje výplaty, sa bankomaty vyprázdnia v priebehu pár minút (už sa to deje, len v piatok 19.6.2015 vybrali Gréci z bankomatov 1,7 – 2 miliardy eur).

Lokálne grécke banky sú uväznené v slepej uličke tým , že držia vládne dlhopisy a nemajú dostatok krátkych peňazí. Tento “run na banky“ môže spôsobiť okamžitú krízu likvidity a bankový systém Grécka totálne skolabuje. Úspory vkladateľov budú znehodnotené, pretože grécka vláda nedokáže garantovať návratnosť vkladov. Nebude možné sa nijakým spôsobom dostať k svojim peniazom v bankách, nastane útok na čerpacie stanice a obchody s potravinami. Grécko sa najmenej na dekádu prepadne do chudoby.

Reklama

Problémom je, že táto katastrofa sa nezastaví na hraniciach Grécka, ale rozšíri sa do celej eurozóny a v konečnom dôsledku zatrasie celým svetom. Zdrojom šírenia sa tejto infekcie je bankový systém, pretože medzinárodné banky stratia miliardy eur, ktoré majú investované v gréckych dlhopisoch a štátnych pokladničných poukážkach.

A keď nastane situácia, že banky si prestanú vzájomne veriť , prestanú si poskytovať medzi sebou úvery a medzinárodný finančný trh sa zastaví. Chudobnejšie krajiny so slabým bankovým systémom budú čeliť panickým výberom retailových vkladov. Keďže vklady bánk sú alokované v rôznych formách na medzibankových trhoch, banky nebudú schopné okamžite vyplácať vklady a nastane aj tu likviditná kríza. Momentálne európske krajiny síce garantujú návratnosť vkladov do istej výšky, ale kolaps bankového systému postihne aj lokálne vlády a tie nebudú schopné naďalej poskytovať ochranu vkladov. Eskalácia paniky sa rozšíri do Európy a eurozóna začne čeliť dezintegrácii.

Hoci predstavitelia členských krajín eurozóny nás ubezpečujú o jej stabilite, je pravdepodobné, že rozpad eurozóny príde ako nežiaduci hosť v dôsledku celej finančnej apokalypsy.

V každom prípade Európa a aj celý svet stoja na prahu nových spoločenských zmien a konfliktov a treba len dúfať, že tieto problémy nebudú riešené tak ako vždy v minulosti vojnou, lebo tá by mohla byť osudná.

Eva Filipková

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:57

Predseda vietnamského parlamentu Vuong Dinh Hue odstúpil z funkcie.

14:56

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a obrátila sa na Ústavný súd SR. Zákon podľa nich hrubým spôsobom porušuje práva občanov.

14:56

Ukrajinského ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského prepustili v piatok na kauciu z väzby, v ktorej sa ocitol pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále. Oznámil to jeho rezort.

14:55

Nemecká centrálna banka (Bundesbank) by mala viac zdôrazňovať výhody digitálneho eura pre spotrebiteľov. Vyhlásil to v piatok spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier. Do popredia by sa mala dostať “pridaná hodnota súkromia” v porovnaní s inými digitálnymi platobnými systémami, povedal v rámci návštevy Bundesbanky.

14:54

Ruská centrálna banka ponechala v piatok kľúčovú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni, už tretíkrát v rade, zhoršila však inflačné vyhliadky na tento rok. Nové údaje tak vzďaľujú infláciu v Rusku od inflačného cieľa centrálnej banky. Na druhej strane, výrazne zlepšila odhad vývoja ekonomiky, ktorá by tento rok mohla vzrásť až o 3,5 %.

14:53

Nemecká polícia zakázala v piatok protestný tábor propalestínskeho hnutia vo vládnej štvrti v metropole Berlín.

14:53

Dolná komora nemeckého parlamentu – Bundestag – prijala v piatok kontroverznú reformu zákona o ochrane klímy, ktorou sa výrazne mení implementácia cieľov na zníženie emisií skleníkových plynov.

14:43

V centre Varšavy brutálne zbili Ukrajinca, ktorému zárovň ukradli 400 000 eur, informoval denník In Poland.

Skupina maskovaných mužov zaútočila na muža, keď vošiel do vchodu viacposchodovej budovy na Koszykowej ulici.

Ukradli mu takmer 2 milióny zlotých, ktoré dostal v zmenárni, pričom vymenil 400-tisíc eur.

Muža vo vážnom stave previezli do nemocnice.

Prípadom sa zaoberá prokuratúra.

14:12

Grécki armádni pyrotechnici zneškodnili dovedna 314 bômb z obdobia druhej svetovej vojny, ktoré našli v podzemnom sklade na starom aténskom letisku zatvorenom už od roku 2001.

14:09

Maďarsko sa pripravuje v druhej polovici tohto roka na skutočné stredoeurópske predsedníctvo v Rade EÚ. Podľa agentúry MTI to povedal v piatok šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó na spoločnej tlačovej konferencii s českým ministrom zahraničných vecí Janom Lipavským.

Lipavský  Szijjártó
Na snímke český minister zahraničných vecí Jan Lipavský (vľavo) a maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
14:07

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že vzhľadom na zhoršujúcu sa humanitárnu krízu v Pásme Gazy zvyšuje svoje financovanie na podporu Palestínčanov postihnutých prebiehajúcou vojnou medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali