Známe české osobnosti proti cenzúre na sociálnych sieťach. Porazia Zuckerberga?

Známe české osobnosti proti cenzúre na sociálnych sieťach. Porazia Zuckerberga?

Praha 12. septembra 2020 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)

 

Vzbura proti nadradenosti sociálnych sietí? Do boja proti cenzúre slobody prejavu nadnárodnými spoločnosťami sa vybrala ťažká kavaléria. Matematik a komentátor Marian Kechlibar, R&D konzultant Vlastimil Veselý a slávny vývojár Daniel Vávra spoločne spísali petíciu proti obmedzovaniu slobody slova na sociálnych sieťach. A tá má silnú odozvu

facebook, cenzura, peticia
Ilustračné foto

Tiež vás, drahí čitatelia, štve, keď vás sociálne siete bezdôvodne blokujú na týždeň a viac? A to len preto, že ste napísali okorenený príspevok, ostro ste reagovali v diskusii alebo ste si dovolili zverejniť nekorektný, ale inak neškodlivý obrázok? To naštve každého. Trpezlivosť už došla známym českým osobnostiam, ktoré si neberú servítku na ústa pri spoločenských nesvároch, ktoré má skryť cenzúra.

Reklama

 

O čo ide v petícii

O čo ide? Matematik a komentátor Marian Kechlibar, R&D konzultant Vlastimil Veselý a slávny vývojár Daniel Vávra spoločne spísali petíciu proti obmedzovaniu slobody slova na sociálnych sieťach. K nim sa pripojil ešte egyptológ Miroslav Bárta, spisovateľ David Zábranský, šéfredaktor Marek Stoniš, podnikateľ Stanislav Bernard či podpredseda Rady ČT Pavel Matocha. Petíciu v súčasnosti podpísalo vyše šesť tisíc ľudí.

Reklama

Signatári upozorňujú, že cenzúra na sociálnych sieťach sa postupne rozrastá, a žiadajú, aby sa vecou začal zaoberať český parlament, vláda a prezident. Prečo? Pretože sociálne siete nie sú miestom na pokec. V našej dobe majú výsadné miesto v ovplyvňovaní správania a myslenia ľudí.

Globálne sociálne siete dnes predstavujú hlavné fóra verejnej diskusie a tiež významným fórom politickým. Ich vplyv na politickú súťaž a volebné výsledky je porovnateľný s najväčšími tlačenými, rozhlasovými alebo TV médiami. Vlastníci platforiem majú na trhu prakticky monopolné postavenie a nie sú politicky neutrálni. Naopak, selektívnou filtráciou obsahu a blokáciou nepohodlných užívateľov systematicky porušujú právo na slobodu prejavu a ustanovenia o neprípustnosti cenzúry, základné kamene ústavného poriadku ČR,píše sa v texte petície.

Autori petície upozorňujú, že na sociálnych sieťach nie je garantovaný rovnaký prístup a jednotlivé názory nemajú rovnakú šancu byť publikované.

Správu obsahu vykonávajú podľa nepriehľadných, vágnych a nekonzistentne aplikovaných pravidiel. Úplne legitímne názory bežných užívateľov ( dávno nejde len o kontroverzných ,radikálov) odstraňujú tieto firmy zo spoločenskej diskusie bez možnosti sa brániť. Cenzurujú už aj prosté historické fakty,upozorňuje petícia.

Podľa signatárov je neprijateľné, aby o tom, čo je pravda alebo lož, rozhodovali zle platení zamestnanci z Filipín, ktorí veľakrát ani neovládajú príslušný jazyk a spoliehajú sa na automatické preklady. Je neprijateľné, aby anonymný študentský brigádnik určoval, ktorý politický názor je možné šíriť, navyše podľa neznámych inštrukcií. Je možné hovoriť o slobodnom prístupe k informáciám, demokratickej politickej súťaži a slobode slova, ak nadnárodné korporácie rozhodujú, ktoré príspevky potlačia a ktoré čitateľom úplne odfiltrujú? Ak zasahujú aj do obsahu súkromných správ a pri vyhľadávaní uprednostňujú vybraných politických kandidátov?

Reklama

 

Ako sa dá proti cenzúre bojovať?

Nejde o nejaké abstraktné úvahy. Ako píšu autori petície, svoje skúsenosti s cenzúrou sociálnych sietí rad zahraničných i českých politikov, právnikov a médií. Vlani dočasne vyhodili z Facebooku ústavného právnika Pavla Hasenkopfa, pretože napísal meno aktivistu Robinsona. 

Alebo kauza Reflex. Jeho šéfredaktor sa za obálku s podobizňou Adolfa Hitlera čiernej pleti znepáčil Facebooku, a ten ho tak zablokoval.

Mnohí si donedávna mysleli, že je to len problém radikálov a čudákov a ich sa netýka. Teraz vidíme, že sa to isté deje svetoznámym osobnostiam, rešpektovaným intelektuálom, univerzitným profesorom a politickým kandidátom. Potláčanie slobody prejavu sa teda stáva bežnou praxou,zdôrazňuje petícia.

Čo navrhujú autori petície? Vyzývajú zákonodarcov parlamentu, vládu a prezidenta Českej republiky, ktorých povinnosťou je chrániť ústavný poriadok, aby začali verejnú diskusiu s účasťou širokej verejnosti o tom, ako zabrániť obmedzovaniu slobody prejavu na sociálnych sieťach, ktorá už začína deformovať politickú súťaž a fungovanie demokratických procesov. Ďalej, aby bez zbytočného odkladu vytvorili parlamentnú komisiu so zastúpením všetkých strán v Poslaneckej snemovni a odborníkov z oblasti práva, ktorá by sa zaoberala prípadmi občanov i právnických osôb, ktorých účty boli blokované a príspevky zmazané, aby tieto skúsenosti mohli byť využité pre následný zákonodarný proces. A nakoniec, aby od globálnych platforiem žiadali formou zákonnej povinnosti ustanovenia zodpovednej osoby s pôsobiskom v ČR a s primeranými rozhodovacími právomocami pre priebežné riešenie prípadov, kde mohol byť porušený zákon.

Reklama

 

Len súkromná firma?

Podarí sa zastaviť alebo aspoň obmedziť cenzúru na sociálnych sieťach? O tom Sputnik hovoril s Lukášom Belickým, radovým členom Trikolóry v Stredočeskom kraji, ktorý sa sám stretol s blokáciou na Facebooku.

Určite je to veľmi potrebná a chvályhodná iniciatíva. Najmä v posledných štyroch rokoch od zvolenia Donalda Trumpa prezidentom USA začala na Facebooku obrovská cenzúra povedzme konzervatívnejších názorov. Zástancovia súčasných poriadkov na Facebooku síce namietajú, že ide o súkromnú firmu a že kto s pravidlami nesúhlasí, nemusí tam byť. Avšak to nie je tak úplne pravda. V dnešnej dobe ide o tak vplyvnú platformu, ktorá je schopná bez preháňania spôsobiť revolúciu v nejakej krajine, že táto téza rozhodne neplatí,myslí si expert.

Naozaj je sloboda slova na sociálnych sieťach obmedzovaná?

Áno, je. Na jednej strane sú tolerované vyhrážky a priania smrti prezidentovi Zemanovi, premiérovi Babišovi, Tomiovi Okamurovi, predsedovi Trikolóry Václavovi Klausovi ml. a ďalším a na strane druhej môžete byť zablokovaný kvôli tomu, že o Afroameričanovi poviete, že je černoch. Čo je mimochodom správne,hovorí pán Belický.

 

Zhoda okolností?

Stretol sa sám s obmedzením svoje vlastné slobody slova na sociálnych sieťach?

Áno, mnohokrát. Dokonca zhodou okolností práve v čase rozhovoru pre Sputnik som uprostred týždenného bloku za to, že som napísal o predsedovi Senátu Vystrčilovi, že to je šašo. Nejaký Filipínec to najskôr vyhodnotil zle, a tak mi Facebook napísal, že šírim ,nenávisť. No, neviem. Skôr by som povedal, že onen Filipínec mal možno nejaké zadanie. Ale nechcem špekulovať,” hovorí politik.

Čo s tým vôbec môže urobiť vláda alebo parlament? sa politike Facebooku alebo Twitteru brániť?

Osobne si myslím, že jediný, kto s tým môže niečo urobiť, je americký prezident Trump. A naznačil, že by sa tým chcel zaoberať, a dúfam, že v druhom období to urobí. Pretože trh v USA je pre Facebook a Twitter zásadný, takže na to páky,” hovorí Lukáš Belický.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:26

Nemecký Spolkový úrad na ochranu ústavy (BfV) môže naďalej klasifikovať krajne pravicovú stranu Alternatíva pre Nemecko (AfD) ako skupinu podozrivú z extrémizmu. Rozhodol o tom v pondelok vrchný správny súd v meste Münster.

11:07

Britská polícia v pondelok oznámila, že po sérii zatýkania obvinila troch mužov z napomáhania hongkonskej zahraničnej spravodajskej službe.

10:59

Arménska polícia informovala, že v pondelok v Jerevane zadržala najmenej 88 demonštrantov, ktorí požadujú rezignáciu premiéra Nikolu Pašinjana.

10:45

Ak chce Západ bojovať na bojisku v situácii okolo Ukrajiny, Moskva je na to pripravená, povedal Lavrov na konzultáciách v Ruskej bezpečnostnej rade.

10:35

V Gruzínsku od dnešného rána pokračujú pred parlamentom protesty proti zákonu o zahraničných agentoch, o ktorom sa má zajtra definitívne hlasovať.

Polícia proti demonštrantom používa silu a paprikový sprej. Podľa miestneho ministerstva vnútra už bolo zadržaných dvadsať ľudí vrátane jedného Rusa a dvoch Američanov.

Parlamentné výbory medzitým bez diskusie schválili návrh zákona na hlasovanie za niečo vyše minúty.

Britský minister zahraničných vecí Cameron zopakoval, že Londýn považuje zákon za „chybný“.

Protest
Policajti počas potýčky s demonštrantmi na proteste
10:22

Na najmenej 15 stúpol počet obetí nedeľňajšieho útoku v ruskom meste Belgorod, v dôsledku ktorého sa zrútila časť bytovky. Oznámilo to v pondelok ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

10:03

Gruzínska polícia zadržala počas demonštrácií proti spornému návrhu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu najmenej 20 ľudí. Medzi nimi sú aj dvaja Američania a jeden Rus.

09:50

Na západe Kanady sa rozhoreli v nedeľu prvé veľké lesné požiare tejto sezóny. Úrady v Britskej Kolumbii museli pre ne už evakuovať tisíce ľudí a obyvateľov varovali pred zlou kvalitou vzduchu.

09:24

Poľsko vyčlení viac ako 370 miliónov dolárov na posilnenie plota, ktorý bol postavený v roku 2022 na hranici s Bieloruskom. Uviedol to námestník ministra národnej obrany Cezary Tomczyk.

08:57

Severná Kórea od septembra 2023 poslala do Ruska približne tri milióny nábojov kalibru 152 mm alebo pol milióna nábojov kalibru 122 mm.

Informovala o tom tlačová agentúra Yonhap s odvolaním sa na juhokórejského ministra obrany Shin Won Sika.

Tieto granáty boli vyrobené ešte v 70. rokoch minulého storočia.

08:55

Ceny ropy v pondelok ráno mierne klesli. Trhy tak zareagovali na údaje o vývoji cien v Číne, kde spotrebiteľská inflácia síce mierne vzrástla vďaka neustálej finančnej podpore vlády v Pekingu, ale výrobné ceny opäť klesli, už 19. mesiac po sebe.

08:26

Počet obetí víkendových povodní a zosuvov studenej lávy zo sopky na západe Indonézie stúpol na 41. Ďalších 17 ľudí je nezvestných, uviedol v pondelok predstaviteľ tamojšieho úradu pre zvládanie katastrof.

07:56

Ukrajinský dronový útok spôsobil v noci na pondelok požiar elektrickej rozvodne v ruskej Lipeckej oblasti, tvrdí tamojší gubernátor Igor Artamonov. Nálet bezpilotných lietadiel hlásili aj predstavitelia Belgorodskej a Kurskej oblasti.

07:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v nedeľu kritizoval postup Izraela vo vojne v Pásme Gazy. Izraelská taktika podľa neho spôsobila veľký počet civilných obetí, no nedokázala neutralizovať vodcov hnutia Hamas.

07:35

Egypt v nedeľu oznámil svoj zámer oficiálne podporiť žalobu Juhoafrickej republiky (JAR), ktorá na Medzinárodnom súdnom dvore (MSD) obvinila Izrael z genocídy Palestínčanov v Pásme Gazy. Informovala o tom agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke polárna žiara nad Žilinou - pohľad od Višňového

Autor: Miroslav Broz

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Marian Kotleba

Viktor Pondělík

Pavel Jacz

Miro Majerník

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali