Kvôli rastu priemernej teploty sa areály rastlín a živočíchov posúvajú severnejšie a do vyšších nadmorských výšok, píše agentúra. Chladné oblasti z toho skôr ťažia. V Rusku sa napríklad v posledných rokoch zvýšili výnosy pšenice, zatiaľ čo v americkom štáte Severná Dakota sa predĺžilo obdobie zberu. Najsevernejší východný štát Maine zaznamenal rekordný výlov homárov a Veľká Británia sa teraz môže pochváliť kvalitným vínom.
V globálnom meradle však zmeny klímy páchajú oveľa viac škôd. Ryba napríklad migruje na sever do chladnejších vôd. V Británii napríklad klesol výlov tresky, ktorá tvorí základ obľúbeného pokrmu fish and chips. Namiesto nej priplávali kalmáre a sardely, zatiaľ čo tresku teraz importujú z Islandu, Číny a Nórska.
Množia sa i škodcovia a huby. Úrodu v južných oblastiach ničia prírodné katastrofy: povodne, sucho, požiare a mráz. Kvôli letným búrkam v Champagni a jesenným mrazom v Bordeaux produkcia vína vo Francúzsku klesla na 60 ročné minimum. V roku 2016 kvôli suchu zostala polovica Afriky bez kukurice.
Zmeny teploty majú dopad i na chuť potravín, v prvom rade kávy, ktorej aróma nedosahuje patričnej hĺbky.